Leversygdom


- sygdom og fodring

Sygdomsdiæter til hund

Leveren spiller en stor rolle for kroppens stofskifte. Leveren er vigtig for fordøjelsen af kulhydrater og fedt, den lagrer fedtopløselige vitaminer og visse mineraler, danner galde, danner vigtige proteiner til kroppen og renser det blod der kommer fra mavetarmkanalen. Leversygdomme kan være medfødte eller akut erhvervede, men har ofte et meget kronisk, snigende forløb. Der findes mange sygdomme der angriber leveren, f.eks. medfødte stofskiftesygdomme, medfødte fejl i blodforsyningen i og omkring leveren, leptospirose, leverkræft, skrumpelever og fedtlever.

En leversyg hund vil drikke mere, vil blive afmagret, vil se utrivelig ud og vil virke træt. I sidste ende vil hunden få gulsot, fordi der ophobes galde i blodet, hvorved hud og slimhinder vil få en gul-orange farve. Leverens rensemekanisme er nu fuldstændigt ødelagt, hvorved der ses forgiftningssymptomer såsom, opkast, diarre, kredløbsforstyrrelser, forvirring og bevægelsesforstyrrelser. Disse symptomer kaldes også leverkuller, fordi hunden er så forgiftet at dens hjerne ikke fungerer ordentligt mere.

Hvis din hund har eller har haft en leversygdom, bør du efter samtale med din dyrlæge fodre med specialfoder, der kan nedsætte leverens arbejdspres fremover. Leveren har en stor evne til at regnerere sig, og det er denne evne man støtter ved korrekt fodring. Der stilles helt specielle krav til foderets aminosyre, fedt og kulhydrat sammensætning. Foderet skal have et afbalanceret indhold af de næringsstoffer som kroppen har svært ved at danne, omsætte eller lagre pga. leversygdommen. Foderet skal også være så rent som muligt, så leverens rensemekanisme ikke overbelastes af unødige giftstoffer.

Specialfoder til hunde med leversygdomme har et let nedsat proteinindhold, men bedre fordøjelighed, samt mindre natrium og kobber. Der er tilsat en øget mængde kalium, arginin, zink og L-carnitin. Leverfoder bør ikke opblødes i vand, idet evt. svampesporer og bakterier vil stille belaste leverens rensemekanisme.

Giv kun det foder, der er anbefalet af din dyrlæge. Giv ikke ekstra godbidder, madrester eller vitamin- og mineraltilskud uden aftale med dyrlægen. Og pas på din søde nabo, der gerne vil gøre det godt og give din hund noget lækkert. Specialfoderet skal introduceres over en periode på 7 dage, så hundens mavetarmkanal kan nå at vænne sig til foderet. Ved tegn på forgiftning skal dyrlægen kontaktes hurtigst muligt.


Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008