Nyresygdom


- sygdom og fodring

Sygdomsdiæter til hund

Nyrerne har mange livsvigtige funktioner. Nyrerne filtrerer blodet, således at affaldsstoffer og giftstoffer filtreres ud i urinvejene og urinen, mens den rigtige balance af livsvigtige næringsstoffer og elektrolytter bliver holdt tilbage i blodkarrene. Elektrolytter er salte i opløsning. Elektrolytter sikrer at kroppen har den den rette væskebalance og syre-base balance.

Nyrerne danner enzymet renin, der regulerer kroppens blodtryk, og danner hormonet erytropoietin, der fremmer knoglemarvens dannelse af røde blodlegemer. Røde blodlegemer er de blodceller, der transporterer ilt rundt i kroppen. Nyrerne danner også hormonet kalcitrol, der regulerer omdannelsen af vitamin D. Vitamin D spiller en vigtig rolle for kroppens optagelse af kalcium. Ved kronisk nyresygdom ses derfor ofte forhøjet blodtryk, blodmangel og langsom nedbrydning af kroppens knogler.

Kronisk nyresygdom er kendetegnet ved vægttab, diarre og påvirket almenbefindende. Hunden har svært ved at koncentrere sin urin, og den vil da begynde at drikke og urinere mere. Nogle hunde har så svært ved at holde på vandet, at de tisser indendørs, især om natten.

Kronisk nyresygdom er formodentlig den mest almindelige type nyresygdom overhovedet. Ved kronisk nyresygdom vil nyrernes funktion være nedsat. Kronisk nyresygdom ses hyppigst blandt ældre hunde, men kan også ses som følgetilstand efter en akut nyreforgiftning eller en medfødt nyresygdom. Der er mange årsager til kronisk nyresygdom, ofte vil sygdommen dog skyldes aldersrelateret slid på nyrerne og man kan da ikke finde én bestemt sygdomsårsag. Man vil først se tegn på nyresygdom, når ca. 75% af nyrernes væv er ødelagt. Det ødelagte væv kan ikke repareres, og din hund vil da aldrig blive helt rask igen. Det er vigtigt, at de syge nyrer ikke overbelastes. Man skal således forsøge at nedsætte den mængde affaldsstoffer, som nyrerne skal udskille. Her er det vigtigt med foder af meget høj kvalitet.

Ved kronisk nyresygdom er nyrerenes filtrationsmekanisme delvist ødelagt. De syge nyrer vil have svært ved at udskille affaldsprodukter fra hundens protein nedbrydning, affaldsstofferne ophobes da i hundens blod og kan forgifte hunden. De syge nyrer vil tilbageholde fosfor og vil udskille for meget kalium fra hundens krop. Fosfor og vitamin D spiller en rolle for hundens kalciumoptagelse og knoglesundhed. Kalium er en elektrolyt, der er meget vigtig for kroppens væskebalance og syre-base balance.

Specialfoder til hunde med nyresygdomme indeholder en nedsat mængde protein. Foderets protein er af meget høj kvalitet og er let fordøjeligt, så hunden kan udnytte det optimalt. Ved optimal udnyttelse vil der være en nedsat mængde affaldsstoffer som nyrerne skal udskille. Foderet indeholder en nedsat mængde fosfor og natrium. Natrium er en elektrolyt, der er meget vigtig for kroppens væskebalance og syre-base balance. Natrium og kalium arbejder meget tæt sammen, og den nedsatte mængde natrium prøver da på at stabilisere væskebalancen og syre-base balancen i kroppen. Specialfoderet indeholder også ekstra vitamin B, der skal erstatte det vitamin B som hunden taber i urinen. Nyrefoder bør ikke opblødes i vand, idet evt. svampesporer og bakterier vil stille belaste nyrernes rensemekanisme.

Din hund vil drikke meget vand. Sørg for at hunden altid har rent og indbydende, kuldslået vand. Din hund skal kunne tisse så ofte som den vil, luk hunden ud i haven eller gå mange små ture med den.

Giv kun det foder, der er anbefalet af din dyrlæge. Giv ikke ekstra godbidder, madrester eller vitamin- og mineraltilskud uden aftale med dyrlægen. Og pas på din søde nabo, der gerne vil gøre det godt og give din hund noget lækkert. Specialfoderet skal introduceres over en periode på 7 dage, så hundens mavetarmkanal kan nå at vænne sig til foderet. Ved tegn på forgiftning skal dyrlægen kontaktes hurtigst muligt.


Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008