Urat urinsten


- sygdom og fodring

Sygdomsdiæter til hund

Urin indeholder en mængde opløste mineraler. Urinsten er små krystaller, der dannes i urinvejene og som irriterer slimhinden ligesom sandpapir. Urat urinsten dannes af urinsyre, natrium-urat eller ammonium-urat.
Kroppens arvemasse indeholder puriner. Puriner kan ikke omdannes til urinstof, men omdannes til urinsyre. Normale hunde kan omdanne urinsyre til den lettere opløselige aminosyre allantoin. Dalmatineren har dog svært ved at omdanne urinsyre til allantoin. Dalmatinere udskiller derfor mere urinsyre i deres urin og har derfor en forøget risiko for at danne urat urinsten.

Urinsten er smertefulde og kan være livstruende. Urinstenene kan sætte sig fast og stoppe urinrøret, så hunden ikke kan komme af med urinen. Dette ses hyppigst hos hanhunden, fordi dens urinrør er længere, smallere og mere buet end hos hunhunden. En fuldstændig tilstopning af urinvejene er mere almindelig hos hanhunde, især kastrerede hanhunde. Ved komplet urinvejsstop, vil der ophobes giftige affaldsstoffer i kroppen. Hvis urinblæren fyldes helt, kan nyrerne tage varig skade, ligesom blæren i visse tilfælde kan finde på at springe. Urinvejsstop er en livstruende tilstand, og du bør hurtigst muligt kontakte din dyrlæge.

Det er meget vigtigt, at man holder øje med de typiske symptomer på urinsten. Der kan være en del symptomer på at din hund har urinsten. Unormal vandladning, herunder blod i urinen, unormalt farvet urin, alt for store anstrengelser ved at lade vandet eller hyppig vandladning i små mængder. Hunden slikker sig ofte ved urinrørsåbningen eller har adfærdsændringer såsom rastløshed eller sløvhed. Hunden kan finde på at tisse indendørs eller på usædvanlige steder. Hunden kan indtage en anderledes stilling, når den tisser. Til tider vil den stå med hovedet bøjet nedad, krummet ryg og klage sig. Nogle hunde vil gå rundt og pibe og vil spise mindre. I slemme tilfælde vil hunden slet ikke kunne tisse. Ejeren opdager hundens adfærdsforandringer, men kan fejlagtigt tro at hunden har forstoppelse. Nogle gange kan selv små adfærdsændringer være tegn på et alvorligt problem. Kontakt din dyrlæge, så snart du bemærker et eller flere af ovenstående symptomer. En hanhund, som ikke lader vandet frit, skal omgående bringes til dyrlægen, da det kan skyldes en tilstopning af urinvejene.

Urat urinsten ses hyppigere blandt nogle hunderacer, f.eks. dalmatiner og engelsk bulldog. Urat urinsten ses også hos dyr med leverproblemer. Hos Miniature schnauzer og Yorkshire terrier ses en forøget tendens til leverproblemer. Urat urinsten ses oftere hos hanhunde.

Hvis du er ejer af en dalmatiner vil din dyrlæge anbefale at du fodre med et specialfoder med lavt purin-indhold. Purin-indholdet er lavt i æg, ris, pasta, kartofler, hytteost, yoghurt naturel og de fleste grøntsager, bortset fra bl.a. ærter, bønner, linser, asparges, blomkål, linser, svampe og spinat, der ikke bør fodres til hunde med tendens til urat-sten. Grøntsager er gode, idet de får urinen til at blive mere basisk. Urat-sten har sværere ved at dannes, når urinen er lettere basisk.

Purin-indholdet er meget højt i indmad, samt højt i skært kød, fisk og skaldyr. Bemærk at disse ting kan gemme sig bag betegnelsen: "kød og animalske biprodukter". Undgå også brød med hele korn eller foder med ubehandlede hele korn. Undgå havregryn og hvede, f.eks. hvedekorn, hvedemel, hvedeklid og hvedebrød. Undgå ligeledes gær og gær-holdige madvarer, f.eks. visse typer brød.

Urat urinsten ses så hyppigt blandt dalmatinere, at ejere bør forebygge ved at de rette foderprodukter. Der findes en kommercielt hundefoder der er fremstillet til hunde med risiko for uratsten, ligesom der findes kommercielt foder der er baseret på æg og kartofler og/eller ris.

Din hund bør drikke meget vand, da vandet skyller nyrerene godt igennem. Beregn 0.3 liter vand til 100 gram tørfoder. Sørg for at hunden altid har rent og indbydende, kuldslået vand. Din hund skal have meget motion, gerne udendørs og skal kunne tisse så ofte som den vil.

Giv kun det foder, der er anbefalet af din dyrlæge. Giv ikke ekstra godbidder, madrester eller vitamin- og mineraltilskud uden aftale med dyrlægen. Og pas på din søde nabo, der gerne vil gøre det godt og give din hund noget lækkert. Specialfoderet skal introduceres over en periode på 7 dage, så hundens mavetarmkanal kan nå at vænne sig til foderet.


Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008