Viden om Vovse

Næringsstoffer i hundefoder

Vand | Energi | Protein | Fedt | Kulhydrat | Kostfibre
Kalcium | Fosfor | Magnesium | Salt | Kobber | Selen | Zink
Vitamin A | Vitamin B | Vitamin C | Vitamin D | Vitamin E | Vitamin K
Glukosamin og chondroitin | Farvestoffer | Konserveringsstoffer | Antioxidanter


Til top

Vand

Vand er livsnødvendigt. Hvalpens krop består af 75% vand, mens den voksne hunds krop består af 60% vand. Der bør altid stå friskt vand fremme til din hund. Din hund kan sagtens klare sig uden foder i nogle dage, men den ikke kan klare sig uden vand. Vand er især vigtigt for unge hunde, der mister mere vand end voksne hunde. Hvis kroppen mangler vand, siger man at den er dehydreret.

Hunden mister vand igennem sin urin, afføring og udåndingsluft. Hunde sveder næsten ikke. De fleste hunde har små svedkirtler ved poterne, mens nogle hunderacer slet ikke har svedkirtler. Hunden afgiver meget varme igennem vandet i udåndingsluften. Din hund skal have ekstra meget vand, hvis det er varmt, hvis den tisser meget, hvis den har diarre eller hvis den kaster op. Unge hunde behøver relativt mere vand, da de er mere aktive end voksne hunde, ligesom deres nyrer endnu ikke er i stand til at koncentrere urinen så meget som den voksne hund. Hvis din hund drikker meget vand, skylles dens nyrer godt igennem. Dette kan være med til at forebygge urinvejssten.

Hvis din hund drikker og tisser mere end normalt, kan dette være tegn på sygdomme sådom akut livmoderbetændelse, sukkersyge, nyresygdom, leversygdom, kræft eller hormonforstyrrelser. Her er det vigtigt at du kontakter din dyrlæge.

Tørfoder og vådfoder
Tørfoder indeholder ca. 7-8% vand. Som en tommelfingerregel bør hunde på tørfoder drikke mindst 2-3 gange foderets vægt. For hver 100 g tørfoder skal hunden altså drikke mindst 0.2-0.3 liter vand. Dåsefoder indeholder ofte op til 85% vand. Hunde på hjemmelavet foder og dåsefoder drikker mindre pga. det store vandindhold i foderet.


Til top

Energi

Energi er kroppens brændstof. Din hund har brug for energi til at opretholde kroppens funktioner. Kroppen udvinder energi fra 3 kilder: Protein, kulhydrat og fedt. Energiindholdet angives i kilojoule (kJ). Tidligere blev det angivet i kilo-kalorier (kcal) der i daglig tale kaldes kalorier. Protein indeholder 17 kJ/g (4 kcal/g), kulhydrater indeholder 17 kJ/g (4 kcal/g) og fedt indeholder 37 kJ/g (9 kcal/g). Groft sagt får hunden lige meget energi fra et gram protein og fra et gram kulhydrat, mens den får 2 gange så meget energi fra et gram fedt.

Det er vigtigt for din hund, at få den rette mængde energi. Hvis din hund får for lidt energi, vil den blive sløv og mager, hvis den får for meget energi, vil den blive overvægtig. Hvis du skal beregne, hvor meget foder, din hund skal have pr. dag, skal du vide, hvor meget energi, der er i det foder, du giver din hund.


Til top

Protein

Protein består af aminosyrer, der er kroppens "byggesten". Der findes 20 forskellige naturligt forekommende aminosyrer, som indgår i proteiner. Derudover findes der flere frie aminosyrer, som ikke er bestanddele af proteiner. Aminosyrer benyttes til at opretholde alle kroppens funktioner. Enhver hund vil have gavn af en bestemt aminosyresammensætning i sit foder.
Da hvert protein består af bestemte aminosyrer, vil ethvert protein have en forskellig værdi for hunden. Generelt anses proteiner fra æg for at være de bedste, mens animalske proteiner ofte er af bedre fordøjelighed end vegetabilske proteiner. Mange fodertyper har den rigtige blanding af animalske og vegetabilske proteiner, da dette giver den optimale sammensætning af aminosyrer. De enkelte aminosyrer kan i bestemte doser være med til at sikre, at din hund forbliver sund og rask, ligesom de kan være med til at forebygge forskellige sygdomme.

Essentielle aminosyrer
Af de 20 aminosyrer, der indgår i proteiner, kan hunden selv danne 10, ud fra andre aminosyrer. Disse kaldes ikke-essentielle aminosyrer, fordi de ikke nødvendigvis behøver at være i hundens foder. De sidste 10 aminosyrer kan din hund ikke selv danne, og det er derfor meget vigtigt, at din hund får tilført disse aminosyrer via foderet. Sådanne aminosyrer kaldes essentielle aminosyrer, fordi det er livsvigtigt at disse aminosyrer findes i hundens foder. De 10 essentielle aminosyrer er: arginin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, phenylalanin, treonin, tryptofan og valin. Hundens foder skal indeholde alle essentielle aminosyrer. De skal findes i det rette forhold og i den rette mængde, for at hunden kan holde sig sund og rask. Det rette aminosyreindhold er især vigtigt for hvalpe i vækst, drægtige og diegivningde tæver, samt meget aktive hunde.

Carnitin
Carnitin er en ikke-essentiel aminosyre, der dannes ud fra aminosyrene lysin og methionin. Den aktive form af carnitin, kaldes L-carnitin. Det antages at L-carnitin øger cellernes mulighed for at forbrænde fedt. L-carnitin tilsættes derfor ofte til slankefoder og foderprodukter til aktive hunde. L-carnitin anvendes ligeledes til forebyggelse og behandling af hjertesygdomme. L-carnitin tilsættes derfor ofte i hvalpefoder til store hunderacer og i foder til store hunderacer, idet disse har en større risiko for at få hjertesygdommen slapt hjerte, også kaldet dilateret cardiomyopati.

Taurin
Taurin er en fri aminosyre og en antioxidant. Taurin indgår ikke i proteiner, men findes som fri aminosyre i flere af hundens væv. Taurin indgår i galdesalte, der spiller en vigtig rolle i optagelsen af fedt. Hunde kan selv danne en vis mængde taurin. Taurin anvendes til forebyggelse og behandling af hjertesygdomme. Taurin tilsættes derfor ofte i hvalpefoder til store hunderacer og i foder til store hunderacer, idet disse har en større risiko for at få hjertesygdommen slapt hjerte, også kaldet dilateret cardiomyopati. Da taurin er en antioxidant, tilsættes der ofte større mængder antioxidanter i seniorfoder.

Arginin
Arginin er en essentiel aminosyre. Arginin spiller en vigtig rolle for udskillelsen af kvælstof. Kvælstof fremkommer når aminosyrer nedbrydes i kroppens forskellige væv. Arginin stimulerer ligeledes udskillelse af de hormoner, der fremmer opbygning af protein, det stimulerer celledeling og vævsudvikling, ligesom det styrker hundens immunforsvar.
Det vil være en fordel at få et ekstra tilskud af arginin ved sygdom - hvis din hund har et nedsat immunforsvar eller skal have regenereret væv. Ved genopbygning af væv omsættes mange aminosyrer, hvorved der et et overskud af kvælstof som skal udskilles. Kroppen har altså brug for et ekstra tilskud af arginin til denne udskillelse. Muskelvæv er et af de væv der er mest afhængig af arginin. Arginin tilsættes foder til hunde der lider af en kræftsygdom, idet det kan virke som støtte i sygdomsperioden.

Kronisk nyresvigt
Når protein nedbrydes opstår der affaldsprodukter, disse affaldsprodukter udskilles i urinen. Hundens nyrer slides med alderen. Hvis hunden har en nedsat nyrefunktion, ophobes proteinernes affaldstoffer i blodet. Et afbalanceret proteinindhold i foderet hæmmer yderligere udvikling af nyresvigt. Hvis din hund har nedsat nyrefunktion bør du efter samtale med din dyrlæge, fodre med specialfoder til hunde med nedsat nyrefunktion.

Dalmatiner og urat urinsten
Hunde kan få urat urinsten. Hunderacen dalmatiner har svært ved at nedbryde bestemte typer proteiner kaldet puriner, racen har derfor en forøget risiko for at udvikle urat urinsten. Urat urinsten dannes fordi puriner nedbrydes forkert, hvorved der dannes urinsyre. Urat urinsten dannes af urinsyre, natrium-urat eller ammonium-urat. Hvis du er ejer af en dalmatiner vil din dyrlæge anbefale at du fodre med et specialfoder med lavt purin-indhold. Purin-indholdet er bl.a. stort i oksekød, svinekød, lever og indmad. Purin-indholdet er lavt i kyllingekød.


Til top

Fedt

Fedtsyrer er hovedbestanddelen i fedt. Fedt er en vigtig bestanddel af kroppens cellemembraner og hormoner og er nødvendig for at foderets fedtopløselige næringssstoffer kan optages fra tarmen. Fedt indeholder ca. 2.3 gange så meget energi som proteiner og kulhydrater. Fedt er en vigtig energikilde og der vil derfor være et forøget indhold af fedt i foder til aktive hunde. Fedt spiller en vigtig rolle for optagelsen af fedtopløselige vitaminer. De fedtopløselige vitamin A, vitamin D, vitamin E og vitamin K kan kun optages, hvis der findes fedt i dyrets foder. Hvis fedtet er tilstrækkeligt beskyttet mod fordærv, gør fedt foderet mere velsmagende.

Fedtstoffers navne
Fedtstoffer består af glycerol og et varierende antal fedtsyrer. Fedtsyrer opdeles i mættede og umættede fedtsyrer, hvilket henviser til at nogle fedtsyre-molekylerne indeholder enkelt-bindinger eller dobbelt-bindinger. De mættede fedtsyrer indeholder kun enkelt-bindinger, ingen dobbelt-bindinger. Mono-umættede (enkelt-umættede) fedtsyrer indeholder én dobbelt-binding. Poly-umættede (fler-umættede) fedtsyrer indeholder 2 eller flere dobbelt-bindinger. Ingredienser indeholder ofte en blanding af mættede, mono-umættede og fler-umættede fedtsyrer.
Animalske fedtstoffer indeholder ofte flere mættede fedtsyrer end vegetabilske fedtstoffer. Vegetabilske fedstoffer indeholder ofte flere umættede fedtsyrer end animalske fedtstoffer.

Essentielle fedtsyrer (EFA)
Essentielle fedtsyrer (EFA) betyder "nødvendige fedtsyrer", dvs. fedtsyrer der er nødvendige for hundens sundhed. Hunden kan danne de fleste umættede fedtsyrer ud fra egne fedtstoffer eller fedtstoffer der tilføres i foderet. Ofte kan hunden dog ikke danne tilstrækkelige mængder n-3 og n-6 fedtsyrer, dvs. umættede fedtsyrer, hvor fedtsyrens dobbeltbinding sidder på 3. og 6. kulstofatom i fedtsyremolekylet.

Linolsyre (LA) er den mest almindelige n-6 fedtsyre og den eneste fedtsyre der er essentiel for hunden. Hos hunde bør mindst 2% af det daglige energiindtag komme fra linolsyre. Hunden kan danne de øvrige umættede fedtsyrer ud fra egne fedtstoffer eller fedtstoffer, der tilføres i foderet. Linolsyre omdannes i kroppen til n-6 fedtsyrerne gamma-linolensyre (GLA) og arakidonsyre. Gamma-linolensyre (GLA) og arachidonsyre er da semi-essentielle fedtsyrer, dvs. "halvt-nødvendige fedtsyrer", fordi de kan dannes ud fra linolsyre. GLA kan dække hundens behov for n-6 fedtsyrer.

Der findes store mængder linolsyre i vegetabilske olier og afbalancerede mængder i mange typer hundefoder. Linolsyre skal dog først omdannes til GLA for at kroppen kan få gavn af tilskuddet. Omdannelsen af linolsyre til GLA kan være hæmmet, hvis hunden lider af allergi, sukkersyge, leversygdom eller anden kronisk sygdom. Visse typer medicin kan også hæmme omdannelsen af linolsyre til GLA. Det kan således være nødvendigt at give din hund GLA i stedet for linolsyre, idet foderet kan indeholde linolsyre som hunden ikke kan udnytte. n-6 fedtsyrerne kan give et sundt immunsystem, en god forplantningsevne, sund hud og pels og virker betændelseshæmmende. n-6 fedtsyrer findes hovedsageligt i vegetabilske produkter.

Den mest almindelige n-3 fedtsyre i er alfa-linolensyre. De vigtigste n-3 fedtsyrer er eikosapentaensyre (EPA) og dokosahexaensyre (DHA). n-3 fedtsyrerne findes hovedsageligt i animalske fiskeprodukter som fiskeolie. n-3 fedtsyrerne spiller en vigtig rolle i kroppen - de virker bl.a. betændelseshæmmende.

Aktive hunde
Brugs-, sports og konkurrencehunde såsom hyrdehunde, jagthunde, slædehunde, redningshunde, politihunde, sporhunde, vagthunde, væddeløbshunde, konkurrence og udstillinghunde, behøver meget energi i deres foder. Nogle hunde udøver kort og intens aktivitet, mens andre har brug for energi til længerevarende aktivitet, hvor deres udholdenhed skal være optimal. Hundes energibehov afhænger bl.a. af aktivitetens varighed og intensitet, men afhænger ligeledes af omgivelsernes temperatur, idet hunde afgiver mere varmeenergi, når de opholder sig i kolde omgivelser. Da fedt indeholder meget energi, vil der være et højt fedtindhold i foder til aktive hunde, for at sikre at hundens energi behov dækkes.

Allergi, hudbetændelse, vækstforstyrrelser eller kronisk sygdom
Tildeling af den essentielle linolsyre, i kombination med andre n-3 og n-6 fedtsyrer, kan give et sundt immunsystem og en smukkere pels. EFA-olier anvendes til forebyggelse og behandling af hud- og pelssygdomme, samt allergi. Det antages ligeledes, at EFA-olier har en positiv virkning hos hunde med knogle- og ledproblemer, f.eks. vækstforstyrrelser, hofteledsdysplasi (HD) og gigt.
EFA-olier kan også anvendes til kronisk syge dyr. Syge hunde har generelt et større behov for n-3 og n-6 fedtsyrer end raske hunde. Syge hunde har også en nedsat evne til at omdanne den essentielle linolsyre til GLA, ligesom visse typer medicin kan nedregulere hundens evne til at omdanne linolsyre til GLA. Hvis du har en syg hund, er det derfor vigtigt at du giver den GLA i ren form, frem for at tilbyde den linolsyre, som den har svært ved at omdanne. Visse typer EFA-olier indeholder GLA i ren form.


Til top

Kulhydrater

Kulhydrater inddeles i sukker, stivelse og kostfibre. Hunde har egentlig ikke brug for kulhydrat og kan da sagtens æde et foder, der ikke indeholder kulhydrat. Hunden danner glukose ud fra kulhydrat, glukose kaldes også blodsukker. Hvis hunden ikke får kulhydrat, kan den danne glukose ud fra protein og fedt. Hvis din hund ikke får kulhydrat i sit foder, vil den derfor automatisk bruge foderets protein og fedt til at danne glukose. Dette kan dog ikke betale sig, hverken for hunden eller for foderproducenten. Hundens krop skal nemlig bruge ekstra energi for at omdanne protein og fedt til glukose, og foderproducenten skal lave et foder der indeholder ekstra protein. Proteiner er dyrere end kulhydrater. Der findes derfor ofte kulhydrater i hundefoder, også selvom hunden i kan leve foruden.
Nogle typer kulhydrat sikrer at din hund forbliver sund og rask, ligesom de kan være med til at forebygge forskellige sygdomme. For store mængder kulhydrat, særligt kostfibre, kan give din hund diarre.
Da visse typer kulhydrater er en god energikilde, findes der dog kulhydrater i det meste hundefoder. Kogte kulhydrater fra de omtalte kornsorter har alle vist sig at være let fordøjelige for hunde, dog undtagen byg, hvor de ser ud til at være lidt sværere fordøjelige.

Sukker
Sukker er en god energikilde, der virker meget hurtigt. Sukkermolekyler er meget små og optages derfor let over tarmvæggen. Sukker findes f.eks. som sakkarose (roe- og rørsukker), glukose (druesukker), fruktose (frugtsukker) og laktose (mælkesukker). Hvalpe har et enzym, der hedder laktase, de kan derfor fordøje og udnytte laktose. Voksne dyr producerer ikke laktase og vil derfor få diarre, hvis de drikker mælk med laktose. Det kaldes laktoseintolerans.
Hunden fra naturens side ikke specielt vild efter sukker, men kan vænnes til at elske den søde smag. At vænne hunden til at elske sukker er reelt ikke til gavn for hunden, idet den f.eks. kan risikere at blive kræsen.

Stivelse
Stivelse er en energikilde, der virker langsommere end almindeligt sukker. Rå stivelse er svært fordøjeligt for hunde, på grund af den måde stivelsesmolekyler er sammensat. Hvis stivelsen derimod koges en vis tid, kan hunden fordøje det meste. Din hund vil kunne få diarre, hvis foderet indeholder meget rå stivelse. Kogt stivelse er derimod en god energikilde for hunden. Stivelse findes i vegetabilske produkter.

Sukkersyge, overvægt og diarre
Hundefoder indeholder ofte stivelse fra byg, majs, ris eller hvede. Kroppen skal benytte insulin for at fordøje og nedbryde sukker. Jo mere insulin, jo højere vil blodsukkeret stige, og jo hurtigere vil hunden atter blive sulten. Byg og majs giver en lav insulinudskillelse og et lavt blodsukkerindhold. Hvede og ris giver en høj insulinudskillelse og et højt blodsukkerindhold.
Der vil findes byg og majs i foder til sukkersyge hunde, idet disse to typer stivelse holder hundens blodsukker på et lavere og mere stabilt niveau. Hvis din hund har sukkersyge bør du efter samtale med din dyrlæge, fodre med specialfoder til sukkersyge. Der findes også byg og majs i foder til overvægtige hunde. Ved at bruge byg eller majs, holder din hund sig mæt i længere tid.
Hvis du har en hund med diarre vil din dyrlæge i visse tilfælde anbefale, at tilbyder din hund kogt, afkølet ris eller hvedefranskbrød. Ris og hvede vil give din hund hurtig energi og et højt blodsukkerniveau.


Til top

Kostibre

Kostfibre
Kostfibre er den spiselige del af planter, der ikke kan fordøjes af hundens egne enzymer. Kostfibre er altså et samlet navn for poly- og oligosaccharider, samt lignin. Kostfibre kaldes ofte for træstof. Kostfibre har ingen ernæringsmæssig værdi for hunden, men fylder godt i maven og giver en god mæthedsfornemmelse. Nyere undersøgelser viser, at der bør være lidt fiber i hundefoder for at "holde gang i maven", på denne måde er der mindre risiko for, at din hund får forstoppelse eller diarré. For mange kostfibre er derimod ikke godt, da det også kan give hunden diarré. Fibre tilsættes ofte til slankefoder, da kostfibrene sikrer at hunden holder sig mæt i længere tid. Kostfibre tilsat foderet vil ofte være i form af roetrævler.

Frugto-oligosaccharider
Frugto-oligosaccharider (FOS) kaldes også præbiotika eller gæringsdygtige kostfibre. FOS kan ikke fordøjes, de gærer i stedet i tarmen og frigiver såkaldte flygtige fedtsyrer. Flygtige fedtsyrer er gode næringsstoffer for tarmcellerne, de beklæder og beskytter tarmvæggen og gør tarmmiljøet surt. FOS støtter således de gode bakteriers overlevelse, forbedrer fordøjelsen og fremmer optagelsen af vigtige næringsstoffer. FOS anvendes til forebyggelse og behandling af bakteriel smitsom diarre. FOS kan hindre at de farlige bakterier i at formere sig, ligesom det beskytter cellerne i tarmen. For store mængder FOS kan give diarre.

Mannan-oligosaccharider
Mannan-oligosaccharider (MOS) er store kostfibre, der ikke kan fordøjes. MOS sikrer den rigtige balance blandt tarmens gode bakterier og anvendes til forebyggelse og behandling af sygdomme i mavetarmkanalen. MOS er en slags gærfibre, der beklæder og beskytter tarmvæggen, så sygdomsfremkaldende bakterier ikke kan sætte sig fast på slimhinden. MOS støtter således de gode bakteriers overlevelse, forbedrer fordøjelsen og styrker immunforsvaret. MOS anvendes til forebyggelse og behandling af diarre.


Til top

Kalcium

Kalcium (Ca) er et af de mineraler, som er hyppigst forekommende i kroppen. 99% af alt kalcium lagres i hundens knogler, mens kun 1% er opløst i blod og væv. Kalcium har betydning for opbygningen af knogler og tænder. Muskler og nerver har også brug for kalcium. Kalcium arbejder meget tæt sammen med fosfor, magnesium, vitamin A, vitamin B12, vitamin C og vitamin D. Alle disse indholdsstoffer påvirker hinanden på forskellige måder.

Kalcium overskud og underskud
Kalcium:fosfor-balancen i kroppen reguleres af hormoner fra biskjoldbruskkirtlerne, bl.a. parathyroidea hormon (PTH). PTH regulerer kalcium:fosfor-balancen ved at øge kalcium-optagelsen i tarmen, nedsætte kalcium-udskillelsen fra nyrerne og ved at frigive kalcium fra knoglerne. PTH øger også vitamin D´s aktivitet og fremmer dermed kalciumoptagelsen. Det er vigtigt at hundefoder indeholder den rette mængde kalcium og fosfor, men det er lige så vigtigt at forholdet mellem disse to mineraler er korrekt. Det rette kalcium:fosfor forhold er et godt grundlag for en harmonisk vækst og velfungerende organisme. I vækstperioden, drægtigheds og diegivningsperioden er det ekstra vigtigt at hunden får en velafbalanceret mængde kalcium i sit foder.
Kalcium virker som anti-mineral overfor zink. Et anti-mineral er et stof der binder et mineral, så dette bliver uvirksomt. Et kalcium overskud vil hindre en effektiv optagelse zink, da kalcium og zink bindes sammen til et tungtopløselige stof, der kun svært kan optages i kroppen. Kalcium kosttilskud vil derfor nedsætte hundens zinkoptagelse og kan i visse tilfælde føre til Zink responsiv dermatose (ZRD) hos hurtigtvoksende hvalpe der fodres med ekstra kalcium kosttilskud.
Hunden har kun brug for kalciumtilskud, hvis den har kalciummangel. Hvis din hund har kalciummangel bør du efter samtale med din dyrlæge, fodre med kosttilskud der kan forebygge og behandle kalciummangel. Ved overdosering vil balancen mellem kalcium, magnesium og fosfor blive forskubbet. Hvis forholdet mellem kalcium og magnesium forskubbes, vil der dannes cellegifte, som skal bekæmpes med antioxidanter. Hvis forholdet mellem kalcium og fosfor forskubbes, vil din hund have stor risiko for at få vækstforstyrrelser.
Kalciumoptagelsen afhænger af vitamin D. Hvis din hund får for lidt vitamin D, vil den ikke kunne optage nok kalcium. Mennesker kan danne vitamin D ved at ligge i solen, dette kan hunde ikke, og det er derfor vigtigt at din hund får tilbudt den rette mængde vitamin D i sit foder.

Hvalpe i vækst
Hvalpe kan kan få alvorlige vækstforstyrrelser hvis de får for meget kalcium, dette gælder især for hvalpe af store hunderacer, der kun skal kun have en moderat mængde kalcium i vækstperioden. Det er derfor vigtigt at hvalpen får tilbudt hvalpefoder til store hunderacer.

Hypokalcæmi hos den drægtige tæve
Hypokalcæmi betyder kalciumunderskud. Kalciumunderskud hos den drægtige eller diegivende tæve kaldes også for mælkefeber. Mælkefeber ses sidst i drægtigheden eller 2-3 uger efter fødslen, og ses hyppigst blandt små hunderacer.
Mælkefeber skyldes øget kalciumforbrug. Nedsat appetit eller dårligt foder vil forøge risikoen for mælkefeber. Drægtige og diegivende tæver har et større behov for kalcium, da der er kalcium i den mælk tæven giver til sine hvalpe. Tævens mælk indeholder meget kalcium, der er således ca. 2.8 gram kalcium i en liter tævemælk. Kalcium spiller også en vigtig rolle for selve fødslen, idet kalcium er med til at regulere og styrke de normale veer.
Symptomer på kalciumunderskud er svaghed, nervøsitet, halsen, savlen og stive, smertende bevægelser. Tæven vil miste interessen for hvalpene og vil i alvorlige tilfælde få hjertebanken, feber og kramper. Du kan forebygge mælkefeber ved at give din tæve det rette foder og den rette mængde foder. Hvis din tæve har tendens til kalciumunderskud, bør du, efter samtale med din dyrlæge, fodre med kalcium-kosttilskud, der kan forebygge kalciummangel. Hvis din tæve lider af mælkefeber, må du finde en rugemor eller fodre hvalpene med mælkeerstatning.

Kalcium-oxalat urinsten
Hunde kan få urinsten. Kalcium-oxalat urinsten dannes når kalcium bindes til et stof kaldet oxalsyre. Disse urinsten kan dannes hvis hundens urin er for sur og hvis forholdet mellem mineralerne i urinen er forkert. Hvis din hund har tendens til kalcium-oxalat urinvejssten bør du efter samtale med din dyrlæge, fodre med specialfoder der kan forebygge kalcium-oxalat urinsten.

Nutritionel sekundær hyperparathyroidisme (NS-HPT)
Nutritionel sekundær hyperparathyroidisme betyder "forøget funktion af skjoldbruskkirtlerne som følge af forkert fodring". Forkert fodring kan tvinge skjoldbruskkirtlerne til at danne store mængder parathyroidea hormon (PTH). skjoldbruskkirtlerne prøver på denne måde at kompensere for et foderrelateret kalciumunderskud.
Nutritionel sekundær hyperparathyroidisme ses hos hunde der næsten udelukkende fodres skært kød. Skært kød har et meget skævt kalcium:fosfor forhold, dvs. et meget lavt kalciumindhold og et meget højt fosforindhold. Uligevægten rammer hvalpe hårdest og sygdommen ses da hyppigst blandt hvalpe i alderen 3-12 måneder. Hvalpe kan få brud på knogler, fordi knoglernes struktur udtyndes så meget at deres styrke nedsættes væsentligt.
Da det rette kalcium:fosfor forhold er et godt grundlag for en harmonisk vækst og velfungerende organisme, er det vigtigt at opveje det skæve kalcium:fosfor forhold med et afbalanceret kalciumtilskud. Dyrlægen vil anbefale en ændret foderplan, f.eks. et komplet fuldfoder, eller et komplet hjemmelavet foder med det rette vitamin og mineralindhold. I begge tilfælde er det meget vigtigt vælge et foder der har et afbalanceret kalcium:fosfor indhold, og det rette vitamin D indhold.


Til top

Fosfor

Fosfor (P) er et mineral, der virker i samspil med kalcium. 70% af alt fosfor lagres i hundens knogler, mens resten er opløst i blod og væv. Det rette kalcium / fosfor forhold er et godt grundlag for en harmonisk vækst og velfungerende organisme. Fosfor er vigtigt for opbyggelse af muskler og indgår i mange af kroppens vigtigste funktioner såsom energioverførsel mellem kroppens celler. Fosfor aktiverer kroppens B-vitaminer, så disse kan virke optimalt. Hunden kan blive syg, hvis den får for meget fosfor, eller hvis kalcium : fosfor forholdet er forkert. Kalcium og fosfor udskilles sammen i urinen - mineralerne udskilles her i lige store mængder. Hvis din hund får for meget fosfor, vil den udskille overskuddet igennem urinen og herved trække kalcium med ud af kroppen. Denne kalcium må hunden hente fra knoglerne, og herved afkalciumer knoglerne, hvorved hunden vil få knogleskørhed.

Hvalpe i vækst
Hvalpe kan kan få alvorlige vækstforstyrrelser hvis de får for meget fosfor, dette gælder især for hvalpe af store hunderacer, der kun skal kun have en moderat mængde fosfor i vækstperioden. Det er derfor vigtigt at hvalpen får tilbudt hvalpefoder til store hunderacer.

Struvit urinsten
Hunde kan få urinsten. Struvit urinsten kaldes også magnesium-ammonium-fosfat urinsten (MAP). Struvit urinsten dannes når magnesium, ammonium og fosfat bindes sammen. Disse urinsten kan dannes hvis hundens urin er for basisk og hvis forholdet mellem mineralerne i urinen er forkert. Hvis din hund har tendens til struvit urinvejssten bør du efter samtale med din dyrlæge, fodre med specialfoder der kan forebygge eller opløse struvit urinsten.

Kronisk nyresvigt
Hundens nyrer slides med alderen. Hvis hunden har en nedsat nyrefunktion, ophobes fosfat i blodet. Lavere fosfatindhold i foderet hæmmer yderligere udvikling af nyresvigt. Hvis din hund har nedsat nyrefunktion, bør du, efter samtale med din dyrlæge, fodre med specialfoder til hunde med nedsat nyrefunktion.


Til top

Magnesium

Magnesium (Mg) er et mineral og en antioxidant. En antioxidant er et stof, der beskytter kroppens celler mod udefra kommende påvirkninger og sørger for at celler ikke oxideres, dvs. iltes, harskes og ældes. Magnesium der er vigtigt for cellernes stofskifte og spiller en rolle for hjertet, immunsystemets og nervesystemets funktion. 70% af alt magnesium lagres i hundens knogler, mens resten er opløst i blod og væv. Magnesium er mere virksom når det indtages sammen med kalcium.

Aktive hunde
Brugs-, sports og konkurrencehunde såsom hyrdehunde, jagthunde, slædehunde, redningshunde, politihunde, sporhunde, vagthunde, væddeløbshunde, konkurrence og udstillinghunde, behøver den rette mængde magnesium i deres foder. Aktive hunde har brug for lidt mere magnesium end hunde med normal aktivitet, magnesium tilsættes derfor ofte til foderprodukter til aktive hunde.

Struvit urinsten
Hunde kan få urinsten. Struvit urinsten kaldes også magnesium-ammonium-fosfat urinsten (MAP). Struvit urinsten dannes når magnesium, ammonium og fosfat bindes sammen. Disse urinsten kan dannes hvis hundens urin er for basisk og hvis forholdet mellem mineralerne i urinen er forkert. Hvis din hund har tendens til struvit urinvejssten bør du efter samtale med din dyrlæge, fodre med specialfoder der kan forebygge eller opløse struvit urinsten.

Hjertesygdom
Hjertesyge hunde har godt af lidt mere magnesium end raske hunde. Hvis din hund har en hjertesygdom bør du efter samtale med din dyrlæge, fodre med specialfoder til hunde med hjertesygdomme.


Til top

Salt

Salt kaldes også natrium-klorid (NaCl). Natrium og klorid er mineraler der følges ad rundt i kroppen. Stofferne regulerer kroppens syre-base balance og spiller en rolle for muskel- og nervefunktionen. Salt regulerer også hundens tørstfølelse og vandindtagelse, ligesom de har betydning for energiomsætningen og optagelsen af kalcium og vandopløselige vitaminer. Når vi mennesker sveder, mister vi salt og vand. Hunde sveder næsten ikke. De fleste hunde har små svedkirtler ved poterne, mens nogle hunderacer slet ikke har svedkirtler. Hunde mister således ikke så meget salt, som vi mennesker. Din hund kan have behov for ekstra natrium og klorid, hvis den kaster op eller har diarré.

Smag og drikkelyst
Salt kan give give foderet en kraftigere smag og kan fremme hundens tørstfølelse. Når hunden drikker meget, vil den også urinere oftere. Dette er en positiv ting, idet hunden på denne måde vil få skyllet sine nyrer godt igennem. Hunde er gode til at drikke meget vand og det er da kun meget få hunde som vil have brug for at drikke mere end de allerede gør.

Ældre hunde
Ældre hunde har ofte tendens til kredsløbsproblemer. Hvis du har en ældre hund, bør du fravælge foder med ekstra salt. Salt trækker nemlig vand ind i blodkarrene hvorved hundens blodtryk stiger. Hvis din hund har en hjertesygdom bør du efter samtale med din dyrlæge, fodre med specialfoder til hunde med hjertesygdomme.

Urinsten
Hvis din hund har tendens til kalcium-oxalat urinvejssten bør du fravælge foder med ekstra salt idet det forøgede natriumindhold fremmer kalciumudskillelsen i urinen. Du bør efter samtale med din dyrlæge, fodre med specialfoder der kan forebygge kalcium-oxalat urinsten.

Hjertesygdom
Hjertesyge hunde har godt af lidt mindre salt end raske hunde. Salt trækker nemlig vand ind i blodkarrene hvorved hundens blodtryk stiger. Hvis din hund har en hjertesygdom bør du efter samtale med din dyrlæge, fodre med specialfoder til hunde med hjertesygdomme.


Til top

Kobber

Kobber (Cu) er et spormineral der virker i samspil med folater, vitamin B12 og jern. Alle disse stoffer har en betydning for blodets dannelse. Kobber spiller også en vigtig rolle for knogledannelsen, for kroppens hormon og protein-omsætning, samt for overførslen af nerveimpulser. Kobber deltager i produktionen af hudens mørke farvestof melanin, og spiller da en rolle for hudens og hårets pigmentering. Kobber har betydning for dannelse af elastin i bindevævet, elastin er det stof, der gør huden elastisk. Kobber lagres hovedsageligt i leveren og kan i store doser virke belastende på leverfunktionen.

Leversygdom
Kobber lagres i leveren. Hvis din hund har en leversygdom, vil kobber virke belastende på den i forvejen dårlige leverfunktion. Hvis din hund har en leversygdom bør du efter samtale med din dyrlæge, fodre med specialfoder til hunde med leversygdomme.

Leverbetændelse pga. kobberforgiftning
Nogle hunderacer har stor risiko for at få leverbetændelse pga. kobberforgiftning. Hundene indtager ikke mere kobber end andre hunde, men reagerer kraftigt på en almindelig mængde kobber. Sygdommen er arvelig hos hunderacerne Bedlington terrier og West Highland White terrier. Sygdommen ses også hos Skye terrier og Doberman pinscher og kan ses hos andre hunderacer. Sygdommen kan være akut eller kronisk. Hvis du er ejer af en sådan hunderace kan din dyrlæge anbefale at du fodrer med et specialfoder med lavt kobberindhold.


Til top

Selen

Selen (Se) er et >spormineral og en antioxidant. En antioxidant er et stof der beskytter kroppens celler mod udefra kommende påvirkninger og sørger for at celler ikke oxideres, dvs. iltes, harskes og ældes. Selen arbejder sammen med vitamin E. Stofferne er vigtige for immunforsvaret og er bl.a. med til at nedsætte risikoen for kræft.

Ældre hunde
Der tilsættes ofte større mængder antioxidanter i foder til ældre hunde, da antioxidanter kan være med til at forsinke kroppens ældingsprocess. Selen er en antioxidant og tilsættes derfor ofte i seniorfoder.

Hjertesygdom
Hjertesyge hunde har godt af selen, idet selen styrker hjertecellernes funktion. Hvis din hund har en hjertesygdom bør du efter samtale med din dyrlæge, fodre med specialfoder til hunde med hjertesygdomme.


Til top

Zink

Zink (Zn) er et spormineral og et hjælpestof. Zink har betydning for mange forskellige funktioner i kroppen. Zink har en stor betydning for dannelsen af hud og pels, og fremmer da en god hud og pelskvalitet. Zink kan få sår til at hele pænere, idet zink sørger for at huden vokser pænt sammen. Zink spiller også en rolle for transporten af vitamin A og sikrer en god forplantningsevne.

Zink responsiv dermatose (ZRD)
Zink responsiv dermatose betyder "hudsygdom der reagerer positivt på zink". Sygdommen er sjælden og findes i 3 varianter. ZRD1 ses hyppigst hos Alaskan malamute og Siberian husky, uanset om hundene fodres med godt og velafbalanceret foder. Hos Alaskan malamute er ZRD1 arvelig. Syge hunde vil således have en nedsat optagelse af zink fra tarmen. ZRD2 ses hyppigst hos hurtigtvoksende hvalpe, der fodres med foder der har et for lavt zinkindhold eller foder der indeholder for meget kalcium, jern eller fytater. Hurtigtvoksende hvalpe er hvalpe, der fodres med hvalpefoder der indeholder mere energi end de behøver. Fytater, kalcium og jern virker som anti-mineraler der hindrer en effektiv optagelse af zink. ZDR2 ses også blandt hvalpe der ud over fuldkost, får supplerende vitamin- og mineral kosttilskud. ZRD1 og ZRD2 kan behandles med korrekt fodring og zinktilskud. ZRD1 starter i 1-3 års alderen, hvor der kan ses hudforandringer omkring øjne og ører. ZRD2 ses hos hvalpe. Der kan være raske og syge hvalpe i samme kuld. Hvalpene vil virke triste, vil æde mindre og vil være lidt mindre end de andre kuldsøskende. Hvalpene vil have tør og hård hud, på f.eks. trædepuder og snude. ZRD3 er arvelig og ses hos bull terrier. ZRD3 er dødelig, idet hvalpene slet ikke kan optage zink.


Til top

Vitamin A

Vitamin A er et fedtopløseligt vitamin og en antioxidant. Vitaminet A sikrer din hund et godt immunforsvar, et godt syn, en god hørelse, sund hud og hår, samt sunde slimhinder. Vitamin A spiller sammen med vitamin D en vigtig rolle for kalciumoptagelsen og den normale knogleudvikling.
"Sand" vitamin A aktivitet findes udelukkende i animalsk foder, her kaldes vitamin A for retinol. Retinol er den stærkeste form for vitamin A. I vegetabilsk foder findes karotenoider. Beta-karoten er det mest almindelige karotenoid. Beta-karoten kaldes også provitamin A, fordi kroppen kan omdanne beta-karoten til selve vitamin A. Retinol er 5-6 gange stærkere end beta-karoten.

Beta-karoten
Beta-karoten er en stærkt gult-orange farvestof. Beta-karoten kan bruges som tilsætningsstof, hvor det har fået navnet farvestof E 160a.

Vitamin A overskud
Hvis du fodrer din hund med lever vil din hund kunne få vitamin A forgiftning. Dette skyldes at hunden optager og lagrer alt direkte Vitamin A. Vitamin A lagres primært i leveren, men også i fedtvæv og frigives fra vævene når hunden har brug for det. Din hund kan ikke få vitamin A forgiftning af beta-karoten, fordi den kun vil optage og omdanne så meget beta-karoten som den har brug for. Der findes meget beta-karoten i gulerødder. Gulerødder er således et rigtigt godt og sundt kosttilskud. Ved at give din hund gulerødder, kan du sikre dig at den kun optager og omdanner det vitamin A den har brug for.

Vitamin A responsiv dermatose hos Golden Retriever
Vitamin A responsiv dermatose betyder "hudsygdom der reagerer positivt på vitamin A". Sygdommen er arvelig og ret "ny" i denne hunderace. Navnet beskriver ikke grunden til sygdommen, men mere behandlingen. Ejere vil lægge mærke til at deres hund har store "snevejrsagtige" skæl i pelsen. Som hvalp vil hunden kun have lette skæl. I 6-12 måneders alderen vil skællene blive mere tydelige, pelsen vil lugte lidt, og hunden vil begynde at kradse sig. Kløen og lugten skyldes ofte en bakteriel infektion i den irriterede hud, der nu har meget lidt modtandskraft.
Hvis din hund har tegn på mat pels, skæl og kløe, skal du kontakte din dyrlæge. Dyrlægen vil starte en antibiotikabehandling for at få kontrol med hudbetændelsen, selve hudsygdommen kan dog kun kontrolleres, hvis din hund får løbende vitamin A tilskud. Der findes andre hudsygdomme der kan give mat, skællende pels og kløe, og din dyrlæge vil da vurdere hvilken sygdom det drejer sig om.
Vitamin A responsiv dermatose behandles med vitamin A og Essentielle fedtsyrer (EFA). Ved vitamin A responsiv dermatose kan der dog gå op til 90 dage før det tilførte vitamin A begynder at virke.


Til top

Vitamin B

B vitaminer er vandopløselige vitaminer, der alle virker som hjælpestoffer. B vitaminerne fremmer mange reaktioner, og indgår i både omsætningen af kulhydrat, protein og fedt. Hundens tarmbakterier er i stand til at producere visse B vitaminer. Denne dannelse af vitamin B er dog ikke stor og vil i mange tilfælde være utilstrækkelig. Begge typer vitamin K er meget virksomme og optages i hundens tarmkanal. Da B vitaminer er vandopløselige vil hunden aldrig kunne få vitamin B forgiftning, da en overdosis vil udskilles med urinen.

Biotin
Biotin er et vandopløseligt vitamin. Biotin blev tidligere kaldt ”vitamin H” eller "coenzym R". Biotin spiller en vigtig rolle for omsætningen af visse kulhydrater, proteiner og fedt. Biotin er vigtig for dannelsen af nogle typer fedtsyrer, og kan bl.a. derfor være med til at give din din hund en sund hud og pels. Biotin har også en positiv indflydelse på hundens nervesystem.
Hundens tarmbakterier er i stand til at producere biotin, stoffet findes dog også i f.eks. ølgær og æggeblomme. Rå æggehvide indeholder "avidin", et protein der binder biotin i mavetarmkanalen, så dette ikke kan optages. Avidin kaldes derfor et anti-vitamin. Avidin er varmefølsomt og destrueres ved opvarmning.
Biotin kan findes i kosttilskud til hud og pels. Hvis din hund har tendens til allergi bør du efter samtale med din dyrlæge, tilbyde den kosttilskud der kan afhjælpe ved allergi. Da B vitaminerne er vandopløselige vil hunden aldrig kunne få vitamin B forgiftning, da en overdosis vil udskilles med urinen.

Riboflavin som tilsætningsstof
Riboflaviner et vandopløseligt vitamin. Riboflavin kaldes også vitamin B2, men kaldes til tider "lactoflavin" eller "vitamin G". Riboflavin kan bl.a. bruges som gul-orange tilsætningsstof, hvor det har fået navnet farvestof E 101.

Kronisk tarmsygdom
Ved kronisk tarmsygdom eller ved længerevarende antibiotikaterapi vil vitamin B dannelsen i tarmen være nedsat eller hæmmet. Foderintolerance eller foderallergi vil kunne give kronisk tarmsygdom og diarre. Ved sådanne sygdomme vil din dyrlæge evt. anbefale et vitamin B kosttilskud.


Til top

Vitamin C

Vitamin C kaldes også ascorbinsyre. Vitamin C er et vandopløseligt vitamin og en antioxidant. En antioxidant er et stof, der beskytter kroppens celler mod udefra kommende påvirkninger og sørger for at celler ikke oxideres, dvs. iltes, harskes og ældes. Vitamin C er et hjælpestof, der indgår i mange af kroppens reaktioner. Den aktive form af vitamin C kaldes L-ascorbin syre. Hunden kan selv danne en vis mængde vitamin C. Da vitamin C er vandopløselige vil hunden aldrig kunne få en vitamin C forgiftning, da en overdosis vil udskilles med urinen. Vitamin C iltes let og har en kort holdbarhed i foderprodukter.

Ældre hunde
Der tilsættes ofte større mængder antioxidanter i foder til ældre hunde, da antioxidanter kan være med til at forsinke kroppens ældingsprocess. Vitamin C er en antioxidant og tilsættes derfor ofte i seniorfoder.

Vitamin C som tilsætningsstof
Vitamin C kan bl.a. bruges som tilsætningsstof, hvor det har fået navnet antioxidant E300. Vitamin C har altså en dobbelt virkning, idet det kan forbedre foderets holdbarhed, ligesom det kan virke som antioxidant i hundens krop.


Til top

Vitamin D

Vitamin D´s aktive form kaldes vitamin D3 eller cholecaliciferol. Vitamin D3 er et fedtopløseligt vitamin der sikrer at kalcium og fosfor optages rigtigt i kroppen. Kalcium kan ikke optages over tarmenvæggen uden tilstedeværelsen af vitamin D. Vitamin D er altså vigtig for knogler, tænder, muskler og nerver.
Vitamin D findes som vitamin D2 og vitamin D3. Vitamin D2 findes i vegetabilsk foder, vitamin D3 findes i animalsk foder. Vitamin D2 spiller ingen stor rolle, idet der kun findes minimale mængder vitamin D2 i vegetabilsk foder. Vitamin D3 er er den aktive form af vitamin D og har en virkning der er 10-20 gange stærkere end vitamin D2. Vitamin D3 kan optages over tarmvæggen. Vitamin D lagres i leveren, musklerne og fedtvævet og frigives fra vævene når hunden har brug for det. En overdosis vitamin D vil lagres i kroppen, hvorved din hund vil blive forgiftet.

Carnivore dyr
Mange dyr kan selv danne vitamin D. Dyrene benytter solens stråler til at omdanne en forløber for vitamin D til selve vitamin D3. Carnivore, dvs. kødædende dyr, har en nedsat eller manglende evne til at danne vitamin D og det er da meget vigtigt at foderet indeholder en afbalanceret mængde vitamin D.

Hvalpe i vækst
Hvalpe kan kan få alvorlige vækstforstyrrelser hvis de får for meget vitamin D, dette gælder især for hvalpe af store hunderacer, der kun skal kun have en moderat mængde vitamin D i vækstperioden. Det er derfor vigtigt at hvalpen får tilbudt hvalpefoder til store hunderacer. Der findes store mængder animalsk vitamin D3 i levertran. Man bør derfor aldrig give sin hvalp levertran, da dette vil skabe ubalance i kalciumoptagelsen. Tildeling af levertran kan således fremme vækstforstyrrelser.


Til top

Vitamin E

Der findes flere former af vitamin E, disse kaldes tocoferoler. Den mest almindelige og mest aktive form for vitamin E er alfa-tocopherol. Vitamin E er et fedtopløseligt vitamin og en antioxidant. En antioxidant er et stof, der beskytter kroppens celler mod udefra kommende påvirkninger og sørger for at celler ikke oxideres, dvs. iltes, harskes og ældes. Vitamin E beskytter kroppens celler, styrker immunforsvaret og hormondannelsen, ligesom det understøtter bindevævets elasticitet og styrke. Vitamin E beskytter også vitamin A, så det bedre kan udføre sin funktion i kroppen. Vitamin E lagres i leveren, musklerne og fedtvævet og frigives fra vævene når hunden har brug for det. En overdosis vitamin E vil lagres i kroppen. Vitamin E arbejder sammen med med selen.

Ældre hunde
Der tilsættes ofte større mængder antioxidanter i foder til ældre hunde, da antioxidanter kan være med til at forsinke kroppens ældingsprocess. Vitamin E er en antioxidant og tilsættes derfor ofte i seniorfoder.

Hjertesygdom
Hjertesyge hunde har godt af vitamin E, idet vitamin E styrker hjertecellernes funktion. Hvis din hund har en hjertesygdom bør du efter samtale med din dyrlæge, fodre med specialfoder til hunde med hjertesygdomme.

Vitamin E som tilsætningsstof
Vitamin E kan modvirke harskning af de poly-umættede fedtsyrer, der findes i foder. Vitamin E har altså en dobbelt virkning, idet det kan forbedre foderets holdbarhed, ligesom det kan virke som antioxidant i hundens krop. De forskellige former for vitamin E kan bruges som tilsætningsstoffer: Alfa-tocopherol kaldes antioxidant E 307, gamma-tocopherol kaldes antioxidant E308, mens delta-tocopherol kaldes antioxidant E309.
Frit alfa-tokoferol iltes let og sikrer derved at foderet ikke harsker. Vitamin E skal dog også virke inde i hundens krop, og ikke kun beskytte foderet mod harskning. For at sikre at der er nok aktivt vitamin E til kroppens celler, tilsætter nogle foderproducenter også alfa-tocoferylacetat. Alfa-tocoferylacetat er alfa-tokoferol på en lidt anden form. Alfa-tocoferylacetat iltes ikke så let som alfa-tocopharol. Alfa-tocoferylacetat er ingen direkte antioxidant men omdannes inde i hunden til en aktiv form af vitamin E. Denne aktive form for vitamin E, kan nu udøve sin beskyttende effekt på hundens celler.


Til top

Vitamin K

Vitamin K er et fedtopløseligt vitamin. I naturen findes der to typer vitamin K. Vitamin K1 kaldes også fylokinon og findes især i grønne planter. Vitamin K2 kaldes også menakinon og dannes af bakterierne i hundens tyktarm. Denne dannelse af vitamin K er dog ikke stor og vil i mange tilfælde være utilstrækkelig.
Begge typer vitamin K er meget virksomme og optages i hundens tarmkanal. Hunden er også i stand til at optage om omdanne syntetisk fremstillet vandopløseligt vitamin K til naturligt vitamin K. Selvom vitamin K er et fedtopløsligt vitamin, lagres det næsten ikke i kroppen. Vitamin K overskud udskilles via galden.
Vitamin K er en "anti-hæmorrhagisk" vitamin, dvs. et vitamin "mod blødning". Vitamin K sørger for at blodet kan størkne ved sår eller efter en operation. Hvis din hund mangler vitamin K, vil den have en øget risiko for blødning.

Kronisk tarmsygdom
Ved kronisk tarmsygdom eller ved længerevarende antibiotikaterapi vil vitamin K dannelsen i tarmen være nedsat eller hæmmet. Foderintolerance eller foderallergi vil kunne give kronisk tarmsygdom og diarre. Ved sådanne sygdomme vil din dyrlæge evt. anbefale et vitamin K kosttilskud.

Operation
Ved operation er det meget vigtigt at hundens blodstørkning fungerer optimalt. Hvis hunden har vitamin K mangel, vil der kunne opstå kraftige blødninger under og efter operationen.


Til top

Glukosamin og chondroitin

Glukosamin og chondroitin kaldes også glukosaminsulfat og chondroitinsulfat. Glukosamin og chondroitin er kulhydratmolekyler der indgår i proteoglykaner. Proteoglykaner er de grundlæggende byggesten i dannelsen af ledbrusk. Glukosamin og chondroitin er de molekyler der muliggører dannelsen af ledbrusk. Stofferne er også med til at gøre ledbrusken elastisk. Glukosamin fremmer dannelsen af ny ledbrusk, og kan derfor forebygge og behandle ledlidelser. Chondroitin kan hæmme de enzymer der ødelægger ledbrusken, og kan derfor forebygge og behandle ledlidelser.

Ledlidelser ses især blandt hvalpe af store hunderacer, store hunderacer, blandt ældre hunde og blandt aktive hunde. Jo tidligere hunden får glukosamin og chondroitin, jo bedre vil evt. skader på ledbrusken kunne behandles. Hvis din hund har en led- eller knoglesygdom bør du efter samtale med din dyrlæge, fodre med specialfoder der kan forebygge eller lindre led- og knoglesygdomme.

Store hunderacer
Store hunderacer har større risiko for at få led- og knogelidelser. Hvalpe fra store hunderacer skal forøge deres fødselsvægt med næsten 100 gange, før de når deres voksenvægt. Denne enorme vækst vil stille store krav til hundens led og knoglekvalitet.

Ældre hunde
Almindeligt slid påvirker ledbrusken der med alderen kan tabe sin elasticitet. Elasticiteten nedsættes da ledbrusken taber vigtige stoffer ved belastning. En dårlig ledbrusk kan være forstadiet til slidgigt. Hundens lyst til at motionere vil være nedsat, fordi dens led føles stive og ømme.

Aktive hunde
Brugs-, sports og konkurrencehunde såsom hyrdehunde, jagthunde, slædehunde, redningshunde, politihunde, sporhunde, vagthunde, væddeløbshunde, konkurrence og udstillinghunde slider på deres led. Nogle hunde udøver kort og intens aktivitet, mens andre udøver en længerevarende aktivitet. Intensiv træning og motion påvirker ledbrusken der med tiden kan tabe sin elasticitet. Elasticiteten nedsættes da ledbrusken taber vigtige stoffer ved belastning. En dårlig ledbrusk kan være forstadiet til slidgigt. Brugs- og konkurrencehundens lyst til at motionere vil være nedsat, fordi dens led føles stive og ømme.


Til top

Farvestoffer (E100-E199)

Farvestoffer er med til at give foderet en bestemt farve. Eksempler på farvestoffer er: riboflavin (E101), karamel (E150a), beta-karoten (E160a), paprikaekstrakt (E160c) og rødbedefarve (E162).
På kommercielt fremstillet hundefoder finder man til tider udtrykket "EU godkendte tilsætningsstoffer" eller "EU godkendte farvestoffer". Disse udtryk bruges, hvis producenten ikke specificerer hvilke tilsætningsstoffer produktet indeholder.


Til top

Konserveringsstoffer (E200-E299)

Konserveringsstoffer anvendes ligesom salt og sukker eller kølig opbevaring, til at beskytte mod bakterier og andre mikroorganismer. Konserveringsstoffer er med til at give foderet en bedre holdbarhed.
På kommercielt fremstillet hundefoder finder man til tider udtrykket "EU godkendte tilsætningsstoffer" eller "EU godkendte konserveringsstoffer". Disse udtryk bruges, hvis producenten ikke specificerer hvilke tilsætningsstoffer produktet indeholder.


Til top

Antioxidanter (E300-E399)

Antioxidanter er stoffer der beskytter foderet og kroppen mod iltning og harskning. Antioxidanter kan f.eks. være vitaminer, mineraler, karotenoider og flavonoider. Eksempler på antioxidanter er: vitamin A, vitamin C (E300), alfa-tocopherol (E307), gamma-tocopherol (E308), delta-tocopherol (E309), magnesium, selen, beta-karoten, flavonoider i soya, buthyhydroxyanisol (BHA) (E320), buthylhydroxytoluen (BHT) (E321) og ethoxyquin (E324).
På kommercielt fremstillet hundefoder finder man til tider udtrykket "EU godkendte tilsætningsstoffer" eller "EU godkendte antioxidanter". Disse udtryk bruges, hvis producenten ikke specificerer hvilke tilsætningsstoffer produktet indeholder.

Antioxidanters virkning i kroppen
Ilt er livsnødvendigt for at kroppens celler kan overleve. En lille del af ilten vil til stadighed omdannes til farlige cellegiftstoffer. Frie radikaler er cellegiftstoffer der dannes ud fra ilt. En cellevæg består hovedsageligt at umættede fedtsyrer. Frie radikaler angriber cellernes umættede fedtsyrer og ødelægger herved kroppens celler og væv. Kroppen bliver altså til stadighed udsat for frie radikaler, hvor cellernes fedtsyrer iltes og ødelægges. Dette kaldes den oxidative iltning eller oxidative harskning. Antioxidanter kan omdanne frie radikaler til ikke skadelige stoffer og herved forhindre eller forsinke den iltning der kan beskadige celler og væv.

Antioxidanters virkning i foderet
Foder kan udsættes for oxidativ iltning / oxidativ harskning (se ovenfor), herved bliver foderets næringsstoffer harske. Harsk foder får ofte en grim lugt, hvis bare 0.5% af foderets fedt iltes, vil foderet være uspiseligt. Poly-umættede fedtsyrer oxideres meget let. Hvis de polyumættede fedtsyrer oxideres, dannes frie radikaler. Frie radikaler kan reagere med foderets næringsstoffer, f.eks fedtopløselige vitaminer hvorved vitaminernes gavnlige virkning ødelægges. Antioxidanter kan forhindre foderets iltning, hvilket giver foderet en bedre holdbarhed. En god holdbarhed sikrer at foderet ikke harsker og at foderets næringsstoffer beholder deres virkning.

Butylhydroxyanisol (BHA) og butylhydroxytoluen (BHT) (E320-E321)
En antioxidant må tilsættes foder hvis det er effektivt i små mængder, og ugiftigt når det anvendes i begrænsede mængder. Antioxidanterne BHA og BHT er effektive antioxidanter, der forhindrer oxidation af fedt i foder. BHA og BHT er dog toksiske i store mængder, og har derfor fået en del negativ omtale. Den tilladte mængde i foder til dyr ligger dog væsentligt under de toksiske værdier og forsøg har da ikke kunne påvise en øget kræftfrekvens ved indtag af BHT i en periode på op til to år. Der er ikke (så vidt hundeleksikon.dk er informeret) udført større videnskabelige undersøgelser for at påvise evt. andre negative effekter af BHT og BHA. Hundeleksikon.dk mener at valget at fodre med BHA og BHT er et holdningsspørgsmål og anbefaler derfor at den enkelte ejer tager stilling til denne problematik. BHA og BHT er tilladt, såfremt blandingens indhold ikke er større end 150 mg/kg i fuldfoderblandingen.

Ethoxyquin (E324)
Ethoxyquin er en kraftig antioxidant, der har været tilsat i hundefoder siden sidst i 1950'erne. Der er en del foderproducenter, der benytter ethoxyquin (E324) fordi det har en god antioxidant aktivitet i foderet, er stabilt og er relativt sikkert. Det formodes at ethoxyquin's herudover stimulerer kroppens egne antioxidanter. Videnskabelige forsøg har registreret en 2-5 gange forøget vitamin A aktivitet i dyrets lever, ligesom blodets vitamin E indhold blev dobbelt så højt efter indtagelse af foder med ethoxyquin.
Der er en del diskussion omkring ethoxyquin, idet det er blevet forbudt i humane fødevarer. Ethoxyquin er omdiskuteret, idet det kan have en negativ effekt når det fodres til bestemte hunderacer og til hunderacer, der er præget af indavl. Her er små hunderacer mere udsatte, idet de må æde forholdvis mere foder for at få den relative større mængde energi, de behøver. Små hunderacer vil da have risiko for at optage relativt større mængder ethoxyquin.
Der er ikke-videnskabelige rapporter om sygdomme i lever, nyrer, hud, pels, kønsorganer, hormon- producerende organer, samt allergi og unormale forhold ved drægtighed. Diskussionen er således berettiget, idet det undrer mange hundeejere at deres hund skal indtage et stof, der er blevet forbudt i humane fødevarer. På den anden side kan det undre, at hundeejere først nu, 30 år efter, ser bivirkninger efter indtagelse af ethoxyquin. Der er nogle forskere, der foreslår at bivirkningerne opstår i samspil med de sidste årtiers avl, indavl og generelle miljøpåvirkning.
Ethoxyquin betegnes som værende "moderat toksisk", dvs. moderat giftigt, idet det har en lavere sikkerhedsmargin end andre antioxidanter. Der er derfor vigtigt, at der ikke tilsættes for meget ethoxyquin i foderet. For at sammenligne dets giftighed ved overdosering kan det siges, at ethoxyquin er mindre giftigt end tetracyklin og penicillin, men mere giftigt end aspirin og koffein.
Hundeleksikon.dk mener, at valget at fodre med ethoxyquin er et holdningsspørgsmål og anbefaler derfor, at den enkelte ejer tager stilling til denne problematik. Ethoxyquin er tilladt, såfremt blandingens indhold ikke er større end 100 mg/kg i fuldfoderblandingen. Blandinger af ethoxyquin med BHA og BHT er tilladt, såfremt blandingens indhold ikke er større end 150 mg/kg i fuldfoderblandingen.

Ældre hunde
Der tilsættes ofte større mængder antioxidanter i foder til ældre hunde, da antioxidanter kan være med til at forsinke kroppens iltning og ældingsprocess.

Aktive hunde
Der tilsættes ofte større mængder antioxidanter i foder til aktive hunde, da kroppens øgede energiomsætning og iltning skaber flere frie radiakaler. Antioxidanter kan være med til at forsinke cellernes iltning og ødelæggelse.Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008