Viden om Vovse

Førstehjælp til hunden

Hvordan transporterer jeg en tilskadekommen hund?
Hvordan kan jeg hjælpe en hund med hedeslag?
Hvordan kan jeg hjælpe en hund der er røgforgiftet?
Forgiftning med blå-grøn alger
Hvad sker der når min hund slikker på en skrubtudse?
Kan et hugormebid være livstruende for min hund?
Kan en brandmand fremkalde brændende smerter hos min hund?
Er et hvepsebid farligt for min hund?
Hvordan kan jeg hjælpe ved en akut allergisk reaktion?
Skal jeg bruge is eller varme ved pludselige muskel eller ledsmerter hos min hund?
Kan min hund brænde sig på brændenælder?Førstehjælp til hunden


Til top Hvordan transporterer jeg en tilskadekommen hund?
Når du transporterer en tilskadekommen hund, er det vigtigt at den ligger i den mindst smertefulde stilling, ligesom det er vigtigt at hundens luftveje er frie. Tal med hunden i et roligt toneleje og udfør kun rolige og velovervejede bevægelser. Lad være med at gå i panik, idet dette vil gøre hunden forvirret og bange. Hvis et er muligt bør hundens ejer være med under hele transporten, idet dette gør hunden mere tryg.

Ved uheld bør du først og fremmest kontakte vagthavende dyrlæge, så han kan fortælle dig om du skal transportere hunden hen på klinikken, eller om dyrlægen kommer ud til ulykkesstedet

Lad være med at flytte hunden mere end højst nødvendigt. Hvis hunden selv kan springe op i bilen, er dette at foretrække. Hvis hunden er så syg at den ikke kan gå, skal den løftes med allerstørste forsigtighed. Her er det vigtigt at det om muligt er to mennesker der løfter hunden. Læg f.eks. hunden på et tæppe eller dyne og løft tæppet i begge ender, som en båre omkring hunden. For at løfte hunden op på tæppet, kan du tage et fast greb i halsbånd og nakkeskind. Med den anden hånd, kan du løfte hunden under bugen. Hvis du kan trække hunden over på tæppet, kan dette gøres ved at tage et fast greb i halsbånd og nakkeskind. Med den anden hånd griber du da fat i hunden rygskind og trækker hunden forsigtigt over på tæppet.
Hundens luftveje skal være frie. Det er derfor vigtigt, at hundens hage ikke ligger tæt ned af brystet, idet luftrøret da vil blive bøjet. Placer i stedet hovedet, så hals og ryg flugter, så luftvejene gøres så frie som muligt.
Hvis hunden har større sår, bør disse forbindes, for at stoppe blodtab. Når du ankommer til dyrlægen er dt vigtigt at du kan fortælle hvornår ulykken er sket. Det er også vigtigt at fortælle hvad du tror der er sket med hunden, det er f.eks. vigtigt at vide fra hvilken side en hund er blevet påkørt.


Til top Hvordan kan jeg hjælpe en hund med hedeslag?
Hunden har ikke svedkirtler som vi mennesker og sveder da ikke som vi mennesker. Hunden kan altså ikke skille sig af med sin overskudsvarme ved at svede, men regulerer i stedet sin kropstemperatur ved at afgive varme fra sin tunge, sine luftveje og sine poter. Din hund afgiver især varme ved at hyperventilere, dvs. ved at trække vejret hurtigt, hvorved den hurtige luftstrøm bl.a. afkøler de mange små blodkar der ligger nede i lungerne.
Et hedeslag er en livstruende tilstand. En hund får et hedeslag, hvis hunden ikke kan nå at afgive den varme som kroppen optager fra meget varme omgivelser. En hund kan få et hedeslag, hvis den placeres i en varm bil, direkte i solen eller hvis den tvinges til at udøve mere fysisk aktivitet end den selv ønsker.
Der er flere tegn på et begyndende hedeslag: hunden bliver utilpas, svimmel, sløv, forvirret og kan i sidste ende blive bevidstløs eller få kramper.

Til tider må politiet smadre bilruder for at evakuere nødstedte hunde

Hunde med begyndende hedeslag skal straks have hjælp: Stop opvarmningen af hunden og anbring straks hunden i kølige omgivelser, dvs. i skygge eller indendørs. Sørg nu for at hunden afkøles ved at hælde 15-20 grader varmt vand over dens krop. Du må IKKE vælge iskoldt vand, idet hundens blodkar da vil trække sig så hurtigt sammen, at blodkarrene, dvs. kroppen, ikke kan komme af med sin overskudsvarme. Hæld om muligt vand på hundens tyndtbehårede områder, i lysken og i armhulerne, hvor vandet hurtigere kan køle hundens blodkar. Hvis du ikke har en vandslange eller en spand vand, kan du benytte våde og kolde håndklæder som du kan lægge over hunden. Når hunden kan drikke, skal den straks have tilbudt vand med stuetemperatur.
Et hedeslag bliver meget hurtigt en livstruende tilstand og du bør da under alle omstændigheder kontakte en dyrlæge der kan rådgive dig. Ved alvorlige hedeslag kan hunden gå i shock og kræver da hurtig dyrlægehjælp, iltbehandling og dropbehandling med væske. Hvis du ser en svimmel hund i en varm bil bør du straks tilkalde nærmeste politi, så hunden kan evakueres.


Til top Hvordan kan jeg hjælpe en hund der er røgforgiftet?
Enhver hund der har været spærret inde i en brændende bolig kræver øjeblikkelig dyrlægehjælp, ligegyldigt hvor lidt eller hvor meget hunden er påvirket. Det er derfor meget vigtigt at der er en person der kører hunden til nærmeste dyrlæge der har ilt på sin klinik. Ring i forvejen for at sikre dig at dyrlægen har mulighed for at give hunden ilt. Hvis dyrlægen ikke har ilt, vil han kunne henvise til den nærmeste dyrlæge der har mulighed for at behandle din hund.
En røgforgiftning forløber i 3 faser. I første fase ses let hoste og åndedrætsbesvær hos hunden. Mange hunde vil forsøge at gemme sig i den brændende bygning og ikke sjældent findes hunden først efter at branden er slukket, fordi hunden har gemt sig under sengen, bag sofaen eller andre steder i boligen.

Enhver hund der har været spærret inde i en brændende bolig kræver øjeblikkelig dyrlægehjælp, ligegyldigt hvor lidt eller hvor meget hunden er påvirket

Efter kort tid vil hundens slimhinder, lunger, hud, hornhinder og øvre luftveje blive påvirket. Hundens slimhinder vil først ændre farve til det kirsebærrøde, idet hunden inhalerer CO, dvs. kulilte. Kulilte-forgifning er en livstruende tilstand, idet kulilte har over 200 gange større affinitet end ilt for at binde sig til hæmoglobin. Med andre ord binder kulilte sig over 200 gange så ofte til den del af de røde blodlegemer der transporterer ilt rundt i kroppen, hvorved hundens mulighed for at optage ilt hindres. Hunden bliver langsomt kvalt og får kort efter violette slimhinder på grund af iltmangel. Men det er ikke kun kulilten der langsomt kvæler hunden: overfladen på hundens lunger bliver hurtigt ætsede af røgen og der ses derfor også væskeansamling i lungerne. Væskeansamlingen nedsætter ligeledes hundens evne til at optage ilt. Hundens hud og hornhinder reagerer også på den omkringværende varme. Visse hunde får deciderede forbrændinger på kroppen. Hundens hornhinder svitses af varmen, hvorved der opstår et såkaldt hornhindesår. Hornhindesår er en smertefuld tilstand, hvor hundens syn er væsentligt nedsat. Hundens øvre luftveje generes også af røgen, hvilket giver en voldsom strubehoste.
Hvis hunden ikke får hjælp hurtigst muligt kan den risikere at få så kraftig iltmangel at dens hjerne og nervesystem tager skade. Når dette sker, vil hunden besvime. Hvis hjælpen ikke indtræder øjeblikkeligt, vil hunden dø af sin røgforgiftning.
Så snart du har indleveret hunden til dyrlægen, er det vigtigt at dyrlægen får lov til at arbejde så hurtigt som muligt. Du bør blot fortælle ham at hunden er røgforgiftet og evt. fortælle ham hvor lang tid du regner med at hunden har siddet i den brændende bygning og hvor lang tid der er gået siden at hunden blev reddet ud af den brændende bygning.
Dyrlægen vil straks give hunden høje koncentrationer af ilt vha. en iltmaske. Hvis hunden er besvimet kan dyrlægen evt. lægge en tubus, dvs. en lille iltslange ned i hundens luftrør for at ilte hundens krop bedst muligt. Når akut-fasen er overstået vil det være bedst at sætte hunden i et iltbur eller ilttelt, idet man ved at det tager mindst 75 minutter før kulilten i blodet har sluppet de røde blodlegemer til fordel for ilten og op til 2 dage før hunden kan trække vejret normalt i almindelig luft.
Det er ligeledes vigtigt at hunden får væskedrop, idet hunden ofte vil være dehydreret, dvs. lider af væskemangel og ofte er i kredsløbsshock, dvs. har et livstruende kredsløbssvigt. Dyrlægen vil også give væskedrivende medicin, så hundens lunger kan drænes for væske. Der gives ligeledes hurtigtvirkende smertestillende medicin, idet hunden ofte er meget smertepåvirket. Dyrlægen vil herefter undersøge hunden for evt. brandsår og vil behandle hornhinderne med salve.
Lungebetændelse er den mest almindelige komplikation i forbindelse med røgforgiftning, i dagene efter røgforgifntingen vil hunden derfor sættes på en antibiotikakur. Lungeskaderne ses ofte først efter 2-3 dage og det er derfor vigtigt at bringe hunden til dyrlægen, ligegyldigt hvor lille røgforgiftningen har været.
Brande opstår ofte i forbindelse med husets komfur. Visse gange er det mad der er brændt på, andre gange har der ligget eller stået noget på komfuret, hvorefter hunden på uheldigvis er kommet til at tænde for komfuret. Et hundehjem bør opfattes som et børnehjem, hvorfor komfuret bør "børnesikres", på lige fod som hos børnefamilier. Husk at sætte et klistermærke på din hoveddør, hvorpå der står at der er husdyr i hjemmet. På den måde vil der være mindre risiko for at hunden bliver glemt, hvis der skulle opstå brand.


Til top Hvad sker der når min hund slikker på en skrubtudse?
Skrubtudsen (Bufo Bufo) er et lille bredt dyr, med en rund krop. Hannernes ryg er oftest grå eller grågrøn, mens hunnerne er mere rødbrune eller gulbrune i farven. Det er karakteristisk at skrubtudsen har en stor mængde vorter siddende på ryggen, fra hvilket der kan udskilles giftigt kirtelsekret. Kirtelsekretet indeholder bla. bufo-talin, bufo-fotenin og bufo-toxin, dvs. bufo-gift, der virker ætsende på kroppens slimhinder.

Når hunden slikker på en skrubtudse vil hunden få skrubtudsens ætsende sekret i munden og hunden vil da begynde at savle voldsomt

Når hunden slikker på en skrubtudse, vil hunden få skrubtudsens ætsende sekret i munden, og hunden vil da begynde at savle voldsomt. Hvis din hund har slikket på en skrubtudse, kan du afhjælpe smerterne ved at give hunden rigeligt med vand at drikke, ligeledes bør snuden afvaskes med vand. Hvis hunden virker forvirret eller på anden måde påvirket, bør du kontakte din dyrlæge, da andre, mere alvorlige forgiftninger også kan fremprovokere savlen hos din hund.


Til top Kan et hugormebid være livstruende for min hund?
Ja, hugormen (Vipera berus) er Danmarks eneste giftslange. Den lille slange lever i moser, klitter og heder over det meste af Danmark. Slangen er aktiv fra tidligt forår til sent efterår og ligger i hi i de kolde vintermåneder. Hugorme er normalt ikke aggressive og det er således sjældent at en hund bides af en hugorm. Hugormen er heldigvis en ret fredsommelig slange der flygter når den registrerer larm og støj. Det er derfor en god ide at gå med tunge skridt, når du og din hund færdes i områder hvor der er risiko for hugormebid.
Hannen er askegrå eller brungrå, bliver ca. 45-50 cm lang og har en karakteritisk sort zigzag-stribe på ryggen. Hunnen er brun, bliver op til 80 cm lang og har en mindre karakteristisk mørkebrun stribe på ryggen. I den østlige del af Danmark kan hugormen findes i en sort eller mere sjælden kobberbrun version. Hugormen har to giftdepoter i overmunden og giftkanaler i sine tænder, med hvilke den kan sprøjte sin gift ind i sit bytte. Da alle byttedyr får sprøjtet ca. 30 mg gift i sig, vil mindre hunderacer ofte reagere voldsommere på hugormebid.

Hunnen er brun, bliver op til 80 cm lang og har en mindre karakteristisk mørkebrun stribe på ryggen

Hvis din hund bliver bidt, vil du ofte kunne se de to indstik fra hugormens små spidse tænder. Hullerne sidder ca. 1 cm fra hinanden. Efter kort tid vil du kunne se hævelse i området omkring biddet. Hugormens bid indeholder hæmorrhaginer, phospholipase og giftstoffer der ødelægger blodets normale størkning og mange hunde vil derfor udvikle gulsot. Hvis hunden reagerer voldsomt på biddet, kan den udvikle en overfølsomhedsreaktion i hele kroppen, dette kaldes et anafylaktisk shock. Et anafylaktisk shocker en livtruende tilstand, hvor hundens kredløb vil svigte. Ved et kredsløbssvigt vil hunden bl.a. blive urolig, virke angst, få en svag og hurtig puls og en kold hudtemperatur på de ydre legemesdele. Her skal du straks kontakte din dyrlæge. I mere sjældne tilfælde kan hunden gå i kramper eller dø af biddet.
Hvis du opdager et hugormebid, er det vigtigt at du holder din hund i ro. Hvis hunden er bidt i benet, skal du binde en klud omkring benet mellem bidstedet og hjertet. Herefter bør du straks kontakte nærmeste dyrlæge, da hunden bør komme til dyrlæge hurtigt muligt og gerne indenfor 30 minutter. Dyrlægen vil lægge din hund på drop - væsken vil fortynde giften og vil sørge for at giften skylles hurtigere ud af kroppen. Hunden vil også få medicin der kan dæmpe kroppens allergiske reaktion, antibiotika der kan behandle hundens bidsår og evt. krampestillende medicin. I alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at give hunden en blodtranfusion. På danske sygehuse behandler man kun sjældent med hugorme-antiserum/-antistof, idet disse kan fremprovokere voldsomme allergiske reaktioner, samme tendens gælder indenfor dyrlægeverdenen.
Hugorme har været totalt fredet siden 1981, hvorfor antallet af hugorme er stigende. Der registreret hvert år ca. 200 danske tilfælde, hvor et menneske er blevet bidt af en hugorm. Heraf indlægges ca 10% på hospitalet. Den anden danske slange, snogen, har oftest 2 gule nakkepletter. Snogen er ikke giftig.


Til top Kan en brandmand fremkalde brændende smerter hos min hund?
Den røde brandmand (Cyanea capillata) er opbygget som en geleagtigt klokke. På undersidegn sidder 8 grupper af giftige fangarme hvorpå der sidder giftholdige brændblærer der brister ved berøring. Brandmanden er et rovdyr der lever af små byttedyr den lammer med sine fangarme. Det er vandmandens muskulatur og fangarme giver den dens røde farve. En brandmand kan blive op til 30 cm lang, mens armene få en længde på op til 5 meter. Vandmanden bevæger sig ved at bevæge sin klokke. Brandmanden tråde kan brænde din hund, hvorved den kan få brændende smerter og vabler. Hvis smerterne er lokale, er det muligt at behandle brændstedet med lokalbedøvende håndkøbsmedicin. Brandmanden har andre ubehagelige og giftige familiemedlemmer, bl.a. den blå brændmand og kompasgoblen.


Til top Er et hvepsebid farligt for min hund?
Humlebier, også kaldet brumbasser, honningbier, gedehamse og hvepse kender vi alle til. De små dyr skaber skræk og rædsel hvorend de viser sig - desværre synes vores hunde dog ikke at kende til dyrenes farlige stik, før det er for sent. Visse hunde ynder endda at jagte disse farlige små dyr og kan endda finde på at snappe efter dem med munden. Ved lettere forgiftninger, vil hunden svulme op i den region hvor den er blevet stukket, dette kan dog blive livstruende hvis hunden stikkes i mundhulen eller i svælget, idet luftvejene da kan blokeres sfa. hævelse. Hvis hunden er meget følsom for dyrenes gift, vil den udvikle en mere alvorlig allergisk reaktion og kan da f.eks. svulme op i hele hovedet. I sjældne tilfælde kan hunden reagere så voldsomt, at den kan udvikle en overfølsomhedsreaktion i hele kroppen, dette kaldes et anafylaktisk shock. Et anafylaktisk shock er en livtruende tilstand, hvor hundens kredsløb vil svigte. Ved et kredsløbssvigt vil hunden bl.a. blive urolig, virke angst, få en svag og hurtig puls og en kold hudtemperatur på de ydre legemesdele. I mere sjældne tilfælde kan hunden gå i kramper eller dø af biddet. Hvis du har mistanke om at biddet kan være farligt for din hund, skal du straks kontakte din dyrlæge.Til top Hvordan kan jeg hjælpe ved en akut allergisk reaktion?
"Flodhestehoved" er den populære betegnelse for en akut allergisk reaktion der bl.a. kan vise sig ved hævelse i hovedet. Akutte allergiske reaktioner ses hyppigst i sommerperioden og ses især når hunden er væk fra sit normale miljø. Ejeren vil opdage at hunden pludseligt hæver op i hovedet, dette især over snudepartiet og omkring øjnene. Fordi hunden ligner en flodhest, kaldes denne tilstand også "flodhestehoved". I andre tilfælde kan hunden reagere ved at får urticarier over hele kroppen, dvs. nældefeber over hele kroppen. Nældefeber viser sig som en masse små buler der kan variere i størrelse.

Hundens hovede kan pludseligt ligne et flodhestehovede - den hæver op i hovedet, dette især over snudepartiet og omkring øjnene. Ved nældefeber ser det ud somom hunden har fået en masse små buler i pelsen.

Ofte finder ejeren ikke ud af hvad der har fremprovokeret den allergiske reaktion. Det kan f.eks. være noget så konkret som en vaccine eller et hvepsestik, herudover kan nye eller meget koncentrerede stoffer såsom maling, pollen eller andet i miljøet forårsage den akutte reaktion. I visse tilfælde kan der også ses nældefeber på hundens krop. Ved nældefeber ser det ud somom hunden har fået en masse små buler i pelsen.
Hvis hunden reagerer voldsomt, kan den udvikle en overfølsomhedsreaktion i hele kroppen, dette kaldes et anafylaktisk shock. Et anafylaktisk shocker en livtruende tilstand, hvor hundens kredløb vil svigte. Ved et kredsløbssvigt vil hunden bl.a. blive urolig, virke angst, få en svag og hurtig puls og en kold hudtemperatur på de ydre legemesdele. Her skal du straks kontakte din dyrlæge.
Hvis din hund får en akut allergisk reaktion, bør du holde øje med at hundens vejrtrækning er normal og straks kontakte din dyrlæge. Dyrlægen vurderer hvor alvorlig tilstanden er og vil i samråd med dig vurdere om hunden skal tilses og have noget medicin. Ved ret medicinering vil en mild allergisk reaktion hurtigt komme under kontrol. På billederne ses den Tjekkiske Rottehund Pina, der pludselig fik en allergisk reaktion med hævelse i hovedet, dvs. flodhestehoved og nældefeber.
Hvis du befinder dig på et feriested hvor der ikke findes en dyrlæge, er det muligt at give hunden menneskemedicin i form af anti-histaminer. Disse anti-histaminer er dog ikke så effektive som den behandling din dyrlæge kan tilbyde og du bør til enhver tid forsøge at kontakte din dyrlæge før du igangsætter egen behandling.


Til top Skal jeg bruge is eller varme ved pludselige muskel eller ledsmerter hos min hund?
Is-behanding af smerter i led eller muskler er en effektiv førstehjælp ved akut opståede smerter. Afkølingen virker lokalt muskelafslappene og nedsætter hævelsen og spændingerne omkring den opståede skade - på denne måde vil is-behandlingen ligeledes virke smertestillende. Ved efterfølgende opvarmning vil blodforsyningen til området øges, hvorved vævets affaldsstoffer hurtigere føres bort med den forøgede blodgennemstrøming i området.
Det er således korrekt at starte med en afkølende behandling. Hvis du starter med en varmebehandling vil du kun kortvarigt lindre hundens smerter, idet varme har den modsatte effekt end ønsket og da kan forlænge perioden med hævelse og smerter.
Ved isbehandling anvendes enten en speciel sports-kølepose eller f.eks. en pose frosne ærter fra fryseren. Brug aldrig isterninger, idet de er for kolde. Pak posen ind i et håndklæde og læg den direkte på det ømme område. Behandlingen skal vare 10-20 minutter og du bør gentage behandlingen 3-5 gange eller efter behov. Der skal være 1 times interval mellem hver behandling.
På meget små hunde, hvalpe eller hunde med hjerte- kar sygdomme bør behandlingen nedsættes til 5-10 min af gangen, idet en kraftigt kølende effekt kan påvirke kredsløbet på en uheldig måde.
Hvis hunden virker smertefri i løbet af det første døgn kan der være tale om en mindre skade, der ikke kræver andet end 7-10 dages sparsom motionering og hvile. Hvis hunden har smerter eller slet ikke støtter på sit ben, bør du opsøge dyrlægen så snart som muligt. Hvis hunden i en længere periode døjer med halthed, kan det ende med kronisk, smertefuld og uhelbredelig slidgigt i de berørte led, dette kan f.eks. ses ved en ubehandlet korsbåndsskade.


Til top Kan min hund brænde sig på brændenælder?
Ja, hundens hud og poter er ligesom vores hud og hænder, udsat for den sviende kløe som brændenælden giver. Hvis din hund er løbet igennem et område med brændenælder, vil den ofte pive og ømme sig. Her kan du lindre hundens smerter ved at skylle det irriterede område med koldt vand, hvorefter du kan smøre det med lidt mild creme uden parfume, f.eks. vaseline eller zinksalve. Den sviende kløe går over efter kort tid.Relevante informationer om sundhed og sygdom må på ingen måde kompensere eller erstatte den rådgivning og behandling, som gives af en autoriseret dyrlæge.


Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008