Bevidst vildledning ved mærkning af vitaminer i foder og kosttilskud?
Hvilke vitaminer er "fup-vitaminer"?

Viden om Vovse

Bevidst vildledning ved mærkning af vitaminer i foder og kosttilskud?

Det virker ofte uoverskueligt at vælge blandt de mange produkter der findes på det danske marked. Som hundeejer kan du da hurtigt fare vild i alle de farvestrålende produktindpakninger og flotte fotos af sunde dyr. Ikke sjældent ses der dog falske eller forældede vitamin-betegnelselser på diverse foder- eller kosttilskudsprodukter. Disse falske varebetegnelser er efter hundeleksikon.dk´s opfattelse enten tegn på direkte uvidenhed fra producentens side eller målbevidst vildledning fra producentens side. Begge dele er lige alvorlige, idet det tydeligt viser at det pågældende producent sælger en vare, hvor køberen ikke har nogen garanti for hvad varen indeholder. Hundeejeren kan tro at produktet er ekstra sundt eller næringsrigt, men bliver da måske snydt.

Vitamin A, vitamin B1, vitamin B2 (riboflavin), niacin, folacin, pantothensyre, biotin, vitamin B6 og vitamin B12, vitamin C, vitamin D, vitamin E og vitamin K er allesammen sande vitaminer der kan forefindes i hundens foder og kosttilskud. Du kan læse mere om næringsstoffer i hundefoder andensteds på hundeleksikon.dk.

Hvis du derimod finder betegnelserne: vitamin B3, vitamin B4, vitamin B5, vitamin B7, vitamin B8, vitamin B9, vitamin B10, vitamin B11, vitamin B13, vitamin B15, vitamin B17, vitamin F, vitamin G, vitamin H, vitamin M, vitamin P eller vitamin PP, så er varedeklarationen fejlagtig. Der er her tale om enten forældede betegnelser eller ikke-vitaminer.


Til top

Hvilke vitaminer er "fup-vitaminer"?

Vitamin B3 er en forældet betegnelse for pantothensyre, og bruges til tider fejlagtigt om niacin.

Vitamin B4 er en forældet betegnelse for en blanding af aminosyrerne arginin, glycin og cystein og bruges til tider om adenin og folinsyre.

Vitamin B5 bruges til tider fejlagtigt om pantothensyre, der tilhører gruppen af B-vitaminer.

Vitamin B7 bruges både om biotin og niacin, der tilhører gruppen af B-vitaminer.

Vitamin B8 bruges fejlagtigt om biotin, der tilhører gruppen af B-vitaminer.

Vitamin B9 bruges om folinsyre.

Vitamin B10 bruges om stoffet paraaminobenzoensyre (PABA), som er et forløber for folinsyre. Stoffet kan dog kun bruges af bakterier og andre mikroorganismer, og kan ikke benyttes af pattedyr.

Vitamin B11 findes ikke og hvad betegnelsen dækker over vides ikke.

Vitamin B13 bruges om orotsyre, der er et omdiskuteret stof, da det har vist sig at kunne medvirke til udvikling af kræft og øge riskoen for leverforandringer hos rotter. Det er derfor forbudt i humane kosttilskud og fødevarer.

Vitamin B15 bruges vildledende stoffet pangaminsyre.

Vitamin B17 bruges fejlagtigt om stoffet amygdalin, også kaldet laetril. Når stoffet nedbrydes dannes der dog cyanid, der er et meget giftigt stof. Vitamin B17 er derfor forbudt i kosttilskud og andre humane fødevarer.

Vitamin F bruges fejlagtigt om diverse essentielle fedtsyrer, især humane.

Vitamin G er en forældet betegnelse for riboflavin, dvs. vitamin B2.

Vitamin H er en forældet betegnelse for biotin, der tilhører gruppen af B-vitaminer.

Vitamin P kaldes også rutin eller hesperidin, som hører til en stor gruppe af stoffer, der betegnes som flavonoider eller bioflavonoider. Disse stoffer er kendte for deres stærke antioxidant virkning.

Vitamin PP er en forældet betegnelse for niacin.


Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008