Få en personlig foderplan til din hund
Personlig opskrift på hjemmelavet sygdomsfoder


Hjertesygdom hos hund

Der findes mange forskellige hjertesygdomme. Nogle er medfødte, ca. 80% er erhvervede. Ved medfødte hjertelidelser er hjertet misdannet så dette ikke kan fungere optimalt. Blodets kan ikke pumpes normalt rundt i kroppen og der ses en dårlig blodcirkulation og iltforsyning til kroppens væv. Ved erhvervede hjertelidelser er det oftest utætte hjerteklapper, hjertemusklen eller hjertesækken, der er problemer med. Hjertesyge hunde vil ikke bryde sig om megen motionering, de vil blive forpustede, vil virke trætte og vil få blåligt misfarvede slimhinder. Mange ejere tror at hunden er ulydig, hvilket ikke er tilfældet. I slemme tilfælde kan der ses afmagring, hoste og bevimelse.

Hjerteproblemer kan også opstå pga. andre sygdomme. Mange overvægtige hunde vil få hjertelidelser, idet en overvægtig hund vil belaste sit hjerte mere end en hund med normal vægt. Hjertet vil forsøge at arbejde mere effektivt ved at slå hurtigere og kraftigere. Hjertemusklen vokser med arbejdspresset og man siger da at hunden har fået et "forstørret hjerte". På vores Vægttabel for hunde kan du se om din hund er overvægtig. Lungeproblemer kan også give hjertelidelser. Hjerteorm er en smitsom sygdom, hvor parasitten bl.a. vandrer igennem lungerne og skaber lungeproblemer. Lungernes arbejde bliver dårligere, hvilket i slemme tilfælde kan bevirke at hundens hjerte ikke kan arbejde optimalt.

Nogle hunderacer har forøget risiko for at få hjertelidelser. Hos enkelte hunderacer har over 50% af hundene en bestemt hjertesygdom. Visse hjertelidelser ses ofte hos store hunderacer, det er bl.a. slapt hjerte hos Grand Danois og Dobermann. Slapt hjerte ses oftere hos hanhunde end hos hunhunde.

Det er vigtigt at en hjertesyg hund får den rigtige medicin og det rigtige foder. Dyrlægen vil give din hund noget medicin der svarer til hjertesygdommens type og sværhedsgrad og vil anbefale et specialfoder til hjertepatienter. En hjertesyg hund vil tilbageholde salt og væske i kroppen, dette øger blodtrykket som så øger belastningen på hjertet. Vanddrivende medicin mindsker blodtrykket så hjertets belastning mindskes. Vanddrivende medicin har dog en bivirkning, idet hunden taber vigtige vitaminer og mineraler i urinen.

Specialfoder til hunde med hjertesygdomme indeholder en nedsat mængde salt. Salt dannes af natrium og klorid. En nedsat mængde salt nedsætter risikoen for tilbageholdelsen af vand i kroppen. Specialfoderet indeholder også ekstra vitaminer og mineraler der skal erstatte de næringsstoffer som hunden taber pga. sin vanddrivende medicin. Specialfoderet indeholder moderate mængder af kalium og magnesium. Der er ofte tilsat ekstra taurin og vitamin B. Taurin anvendes til forebyggelse og behandling af hjertesygdomme. Specialfoderet tager også hensyn til at hundens organer kan være skadet som følge af kroppens dårlige blodcirkulation og iltforsyning. Den motiverede ejer kan i samarbejde med dyrlægen lave en foderplan med hjemmelavet specialkost.

Giv kun det foder, der er anbefalet af din dyrlæge. Giv ikke ekstra godbidder, madrester eller vitamin- og mineraltilskud uden aftale med dyrlægen. Og pas på din søde nabo, der gerne vil gøre det godt og give din hund noget lækkert. Specialfoderet skal introduceres over en periode på 7 dage, så hundens mavetarmkanal kan nå at vænne sig til foderet.


Copyright dyrlæge Sabine Förderer © 2002-2006 hundeleksikon.dk