Hundens arvelige sygdomme

Hvordan vurderer dyrlægen et HD-røntgenfoto?

Hofteledsdysplasi (HD) er en almindeligt forekommende halthedsgivende sygdom, der især ses blandt store, hurtigtvoksende hunderacer. Hofteledsdysplasi betyder "forkert vækst i hoften". HD kan ramme unge og ældre hunde. På denne side kan du læse mere om hvordan din dyrlæge bedømmer hundens sundhedsstatus vha. et røntgenfoto.


Her ser du et røntgenfoto af en sund og normal hofte. Hunden ligger på ryggen, du kan se begge hofteskåle og begge lårben. Næste foto vil beskrive hvilke 3 anatomiske strukturer dyrlægen bl.a. kigger på, når hundens sundhedsstatus skal vurderes.


På venstre side af hoften er der markeret 3 vigtige anatomiske strukturer. Den "U" formede hvide streg understreger lårbenshovedets hals, mens den "U" formede sorte streg understreger låbenbenshovedet og hofteskålen. Begge strukturer har et normalt udseende og er glatte at se på. Lårbenshovedet ligger tæt til hofteskålen der er fin og rund. Lårbenshovedet og hofteskålen virker som et perfekt kugleleje. Der er ingen tegn på sekundære forandringer, dvs. tilstødende forandringer, som f.eks. løshed i hofterne eller nydannelser af knoglevæv. Denne hund har sunde hofter.


Her ser du et røntgenfoto af en hund med let hofteledsdysplasi i venstre side. Hunden ligger på ryggen, du kan se begge hofteskåle og begge lårben. Du kan se at hofteskålen er mindre rund end den burde være, du kan også se at lårbenshovedet er mere fladt og mindre rundt end det burde være. Det er også tydeligt at låbenshovedets hals er fortykket. Disse forandringer er tydelige på næste foto.


Hofteskålens mere flade form og lårbenshovedets lidt deforme udseende giver en meget dårligere kuglelejefunktion. Pilen peger på låbenshovedets fortykkede hals. Der er med andre ord knas i leddets funktion og hunden har hofteledsdysplasi.


Dette røntgenfoto viser en hund med meget dårlige hofter. Hunden ligger på ryggen, du kan se begge hofteskåle og begge lårben. Pilene peger på lårbenshovedets hals, der er fortykket. I højre side peger pilen ligeledes på en udpræget sekundær arthritis, dvs. tilstødende slidgigt med knoglenydannelse. Læg mærke til at hofteskålen er meget flad og at lårbenshovedet er meget kantet - hunden har løse hofter.

Denne hund har formodentligt ondt og bør straks sættes på kosttilskud, samt evt. smertestillende gigtmedicin. Smerterne kan også føre til f.eks. aggression, træthed eller forstoppelse, fordi smerterne spreder sig til hele underlivsregionen.


Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008