Donorhunden Tai, klonen Snuppy og rugemoren. Foto: SNU

Verdens første klonede hund var det rene fup | Kæledyr på bestilling er en realitet

Til top
Verdens første klonede hund var det rene fup
I foråret 2005 så verdens første klonede hund dagens lys - troede man. Det har dog nu vist sig at hele historien var det rene bedrageri. Et eksempel på videnskabsmænd, der ville have mediernes søgelys, videnskabens roser og befolkningens gunst.
Hvalpen hed Snuppy og skulle være en nøjagtig kopi af en 3 årig Afghansk mynde han. Hvalpens rugemor var en Labrador. Snuppy fik sit navn efter Seoul National University (SNU) - idet det var dette sted Snuppy blev skabt og født. Snuppys fødsel var en sensation og vil have stor betydning for videre forskning indenfor stamceller og kloning. Det interessante er at hunde har 203 relevante gener der kan studeres i forbindelse med menneskets sygdomme, hvorimod f.eks. svin kun har 65 relevante gener.
Snuppy blev efter sigende skabt ved at udtage genetisk materiale, dvs. celler fra den Afghanske mynde og hanhund, Tai. Det genetiske materiale skulle derefter injiceres i et hundeæg uden cellekerne. Forskerteamet fortalte at de måtte skabe 1095 hundeembryoner og lægge disse op i 123 rugemødre, for at skabe 3 levedygtige embryoner. Den lykkelige mor, en labrador retriever, fødte senere 2 hvalpe. Den ene hvalp blev desværre født med vejrtrækningsproblemer og døde 22 dage efter. Snuppy var altså den eneste overlevende hvalp og er indtil videre en sund og rask hund.
Det første kloenede får "Dolly", blev født i 1997. Mens mange andre dyr, f.eks. får, mus, køer, geder, svin, katte og heste allerede er blevet klonet, har hunden været en af de sværeste dyr at klone. En af de afgørende faktorer er at hundens æg frigives på et andet tidspunkt end æggene hos de fleste andre husdyr og kæledyr. Dette faktum har gjort det sværere at arbejde med hundeæg i et laboratorium. Det Koreanske forskerteam der påstod at de havde klonet verdens første hund, var de ledende indenfor kloning af menneskelige embyoner.

Til top
Kæledyr på bestilling er en realitet
Snuppy skulle være født vha. en såkaldt somatisk kloning. Somatisk kloning kan anvendes til kloning af levende eller afdøde kæledyr. De skabende forskere var klar over de etiske problemer der er forbundet med kloning og understregede, at kloningen af hunde har relevans for den store videnskabelige sammenhæng. Forskerteamet på 45 mennesker, med lederen proffessor Hwang Woo-suk, håbede at de snart kunne tilbyde stamceller til hunde, så dyrlæger verden over kunne gå ind og behandle uhelbredelige hundesygdomme som f.eks. sukkersyge, sygdom i hjertemuskulaturen samt hofter og led - sygdomme som også findes hos mennesker. Ligeledes håbede forskerne at de kunne lære mere om sygdommes udvikling og genetiske arvegang. Det videnskabelige gennembrud havde altså ikke et hovedformål der gjalt kloning af kæledyr til kæledyrsejere, men ikke desto mindre kan det ikke forbydes andre forskere at tilbyde en kommerciel kloningsservice for kæledyrsejere.
Et Amerikansk firma ved navnet Genetic Savings and Clone tilbyder allerede nu kloning af f.eks. katte. Firmaet udtager en vævsprøve af kæledyret, og opbevarer kæledyrets DNA i en genbank, alt imens firmaet forsøger at forbedre kloningsteknikkerne. Hvis folk er villige til at betale, er det allerede nu muligt at forsøge kloning af katte - dette for den nette sum af $50.000, dvs. omkring 320.000 kr. Genetic Savings and Clone gør altså en forretning ud af at klone folks kæledyr, og er derfor også meget interesseret i at tilbyde kloning af hunde. Hertil støttes de af John Sperling, en millardær der har et inderligt ønske om at få en klon af sin afdøde hunde "Missy".
Freda Scott-Park, talskvinde for British Veterinary Association, mener at man bør stille sig kritisk overfor kloning af kæledyr, så længe der ikke vides mere om skabelse af kloner, samt klonernes senere sundhed, sygdom og deraf livskvalitet. Ligeledes skaber offentliggørelsen af den første klonede hund en angst for senere kloning af mennesker.
Kommende klon-ejere kan også risikere at blive skuffede over klonens manglende lighed med det oprindelige kæledyr: mens Snuppy har samme aftegninger som sin far, ligner den første klonede kat, CC eller CopyCat, slet ikke sin mor. Der er altså ingen garanti for at en klon vil have samme udseende eller personlighed som det oprindelige kæledyr. Forskere mener at dette bl.a. kan tilskrives miljøets påvirkning.


Reference:
Lee, B. C. et al. Dogs cloned from adult somatic cells. Nature 436, s. 641


Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008