Veterinær hydroterapi


På denne side kan du finde links til danske hundesvømmehaller og waterwalkere, samt få en grundlæggende viden om træning og genoptræning i vand. Kontakt hundeleksikon.dk for at tilmelde et link som du ikke kan finde på listen.
Viden om træning og genoptræning i vand | Links til svømning og waterwalking

Til top
Viden om træning og genoptræning i vand

Vandtræning er sundt og sjovt
Træning i vand har i mange år været anbefalet som motion for hunde, der har gigt eller er blevet opereret i led, knogler eller muskler. Vandtræning kaldes også hydroterapi, dvs. "vand-terapi". Vandtræning kan f.eks. anbefales til hunde med knogle- muskel-, led- og ledbånds-sygdomme, såsom gigt i albuer og hofter, diskusprolaps, sprunget korsbånd, løs knæskal, benbrud eller ved andre led-, muskel- eller knogle-relaterede smerter. Vandtræning kan i visse tilfælde også påbegyndes før en operation, så hunden har mindre behov for genoptræning og da hurtigere kommer sig efter det operative indgreb. Vandmotion er sjovt og er derfor også yderst velegnet til træning af hunde, der enten er overvægtige eller elsker at svømme.

Hvordan virker vand?
Når hunden bevæger sig frem gennem vand ydes der en meget stor modstand mod bevægelsen, og der kommer derved samme effekt på musklerne som ved styrketræning. Tempereret vand giver de bedste træningsresultater, idet hunden muskler da slapper bedst af. I svømmehaller er det typisk at hunden vil svømme mod sin ejer.

Aflastning er overbelastning
En hund vil aflaste et sygt ben ved at støtte på sine 3 andre ben. En aflastning giver derfor en unaturlig belastning, dvs. overbelastning af hundens raske muskler og sener. Følgerne af dette unaturlige bevægelsesforløb er stivhed, ømhed og smerter i dele af kroppen.
Den tillærte, unormale bevægelsesforløb bliver hurtigt en vane. Hvis hunden ligeledes er øm eller spænder, kan en unormal bevægelsesforløb blive en så indædt vane at hunden måske aldrig lærer at bevæge sig som tidligere. Forskere har fundet ud af at hundens hjerne hurtigt vænner sig til en ny bevægelsesmåde. I forhold til smerter og ømhed er det derfor vigtigt at hunden "aflærer" denne forkerte bevægelsesmåde, hvorefter den atter skal tilegne sig en normal måde at bevæge sig på.
Det normale bevægelsesforløb læres bedst ved at sætte hunden i en situation hvor den frit kan bevæge sig - denne mulighed giver svømning. Tidligere var søer og havet de eneste steder hunde kunne svømme, inden for de sidste år er der dog bygget deciderede hundesvømmehaller, der jo kan besøges året rundt. Det nyeste tilbud til syge hunde er den såkaldte waterwalker, et motionsredskab der kombinerer svømmehallen med en kontrolleret træning på et løbebånd.

Svømning eller waterwalking?
Svømning er den mest skånsomme måde at træne på, idet hunden ikke støtter på sine ben, men bare bruger disse til at svømme. Ved walterwalking tvinges hunden også til at gå, dette dog på en langt mere skånsom måde end ved almindelige lufteture. Walterwalking er kort sagt mindre belastende end gåture, fordi skåner led og knogler, men mere krævende end svømning, fordi det i højere grad udfordrer og belaster musklerne.

Hvilke hunde må træne?
Det er ikke alle der kan træne i vand. En del greyhounds kan slet ikke svømme og må da udelukkende benytte sig af waterwalkeren. Vandtræningen må tidligst starte 10 dage efter en operation, dvs. når såret er helet og stingene er taget. Helingen skal også være så fremskreden at hundens væv tåler en kontrolleret belastning. Da træningen kan være ganske anstrengende er dyr med hjerte- eller luftvejs-lidelser som regel også udelukket. Alle hunde, der skal genoptrænes som led i en sygdomsbehandling, skal have et sundhedscheck af dyrlægen, inden træningen starter.

Hvad er en waterwalker?
En waterwalker er et løbebånd som er anbragt i en vandtank med glasruder. Vandets temperatur reguleres så det er rart for hunden. Det indstilles hvor hurtigt hunden skal løbe og hvor højt op på benene at vandet skal gå. Hunden går nu ind i den helt tomme tank og bliver tryg ved den. Derefter startes løbebåndet på meget lav hastighed og der lukkes gradvist vand ind til et passende niveau. Hastigheden øges langsomt til den ønskede. Hunden har frit udsyn gennem glasruderne og kan under hele turen se sin ejer, der står ved hundens hoved. Efter et stykke tid lukkes vandet langsomt ud, og båndet standses. Ved waterwalking bruger hunden benene på en anden måde end ved almindelige gåture. Når hundene løber på vandløbebåndet tager den længere skridt. Dette har i sig selv en muskelstrækkende effekt.

Svømning i søer eller havet
Alle hunde kan svømme - og de fleste hunde synes at det er sjovt at arbejde i vand. Hvis din hund ikke er tryg ved vand, er det er vigtigt, at du ikke tvinger dem i vandet - i stedet skal du langsomt gøre din hund fortrolig med vand.
Når hunde kommer ned i vand, trækker de vejret på en karakteristisk måde: hunden tager dybe indåndinger mens udåndingen er mere overfladisk og kort. Hos uøvede dyr er denne vejrtrækningsmåde ekstra udpræget og det er da vigtigt at hunden starter med kort træningsperioder, idet kroppens musklerne hurtigt får ilt-underskud og derfor hurtigt syrer til.

Vandapportering for den sunde hund
Ved vandapportering, skal din hund apportere en ting, dvs. hente en ting du har kastet ud i vandet. Ved vandapportering er det vigtigt at vælge den rette vandapport eller dummy til at kaste med. En god vandapport skal være let at kaste med, skal kunne flyde oven på og skal være behagelig for din hund at bide om. En almindelig bold kan også bruges, mens pinde i uheldige tilfælde kan skade hunden, når den løber oppe på land. Gode vandapporter kan fås hos din dyrlæge eller dyrehandler. Det er bedst at starte vandtræningen, når din hund er unghund. I sommerperioden kan I planlægge jeres daglige gåture, så I går forbi en sø eller går langs havet. Kast først vandapporten langs vandkanten, dvs. ca. 1 meter ud i havet eller søen. Herefter kan du gradvist forlænge dine kast, så vandapporten ryger længere og længere ud. Når din hund er tryg ved vandet og evt. bølger, kan du kaste vandapporten ud hvor hunden ikke kan bunde og da er nødt til at svømme. Vær også varsom med langvarig træning eller træning i meget koldt vand, da din hund kan risikere at få en watertail, dvs. en smertefuld overbelastning af halen.

Svømning og walterwalking ved stranden
Svømning og waterwalking kan også dyrkes i naturen. Waterwalking kan dyrkes ved en hvilken som helst bred eller sandstrand, hvor vandet ikke er for dybt. Denne type waterwalking er dog kun egnet til raske hunde, idet motion i vandkanten oftest involverer leg med mange hurtige og uhensigtsmæssige bevægelser. Koldt vand og / eller bølgegang er heller ikke sundt for syge led og muskler. Strandens sand giver en forøget og ofte uhensigtmæssig belastning, mens havets bølger kan slå benene væk under en syg hund.

Husk de daglige gåture
Ved de daglige gåture er det vigtigt at hunden går eller løber ligeud. Ved gåture skal hunden skal ejeren så vidt muligt vælge gåture i flexline, idet frit løb eller luftning i kort snor giver et mindre skånsomt bevægelsesforløb.

Kilde: Bromiley 1991: "Physiotherapy in veterinary medicine" samt Københavns Dyrehospital 2006.


Til top
Links til svømning og waterwalking

2450 København SV - Københavns Dyrehospital - waterwalker
2630 Tåstrup - Taastrup Hundesvømning - hundesvømmehal
3140 Ålsgårde - Hundesvømning
3310 Ølsted - Solvang - hundesvømmehal
3600 Frederikssund - Hundesvømning - hundesvømning
4200 Slagelse - Slagelse Dyrehospital - waterwalker
4340 Tølløse - Mandsholm Hundemotion - hundesvømmehal
4640 Fakse - Fakse Dyrehospital - waterwalker
4684 Holmegaard - AA Hundecenter - hundesvømmehal
7120 Vejle Ø - Dortheasminde - hundesvømmehal
7300 Vindelev - Domus Canis - hundesvømning
7400 Herning - Herning Dyrehospital - waterwalker
7451 Sunds - Hundebadet - hundesvømning
7900 Nykøbing - Lilleriscenter - hundesvømmehal
8370 Hadsten - Hundefarmen - hundesvømmehal
8382 Hinnerup - Kennel Moon-sister - hundemassage og waterwalker
8600 Silkeborg - Østjysk Hundecenter - hundesvømmehal
8700 Horsens - Bygholm Dyrehospital - Waterwalker
9310 Vodskov - Nordjyllands Hunde Svømmecenter - hundesvømmehal
9630 Støvning - Hovhedegaard Hestecenter - hundesvømmehal
9632 Møldrup - Midtjysk Hundecenter - hundesvømmehal


Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008