Viden om Vovse Hundens adfærd

Hvordan lærer hvalp og kat at leve sammen?

Glæden stor, når den nye hvalp bringes hjem - det er dog vigtigt at give katten en chance for at vænne sig til den lille nye kluntede hvalp. Ved for hurtig introduktion, sker der næsten altid det samme: efter at have snuset til hinanden, beslutter katten at vende sig om og gå, hvorefter hvalpen følger efter for at lege. Dette skræmmer katten, der føler at den bliver forfulgt. Denne situation bør selvfølgelig undgås. På denne side kan du derfor læse mere om hvordan du kan introducere hvalp og kat for hinanden.

Vælg en hunderace der kan acceptere en kat | Lad det hjemmeboende dyr råde over mest plads i huset
Vent nogle dage | Katten bestemmer | Hold dyrene adskilt når I ikke er hjemme


Til top

Vælg en hunderace der kan acceptere en kat

Hund og kat kan lære at bo sammen. Der er nogle dyr der lærer at elske hinandens selskab, mens andre lærer at acceptere hinandens tilstedeværelse.
Der er forskel på hunderacer. Nogle hunderacer vil rent instinktivt anse en kat for at være et legetøj eller byttedyr. Andre hunde kan fint lære at leve sammen med en kat, hvis de allerede som hvalp vænnes til katten. Til slut findes der hunde der ukritisk vil acceptere en kat. Helt generelt kan det siges, at visse hunde, f.eks. visse terriere og mynder, rent instinktivt, kan finde på at opfatte katten som et legetøj eller byttedyr. Spørg derfor altid opdrætteren til råds, før du vælger ny hund. Det er en fordel, hvis hvalpen stammer fra en opdrætter der har kat, idet hvalpen da allerede har lært at acceptere katte.


Til top

Lad det hjemmeboende dyr råde over mest plads i huset

Når du får den nye hundehvalp med hjem, så lad den bo i et afgrænset område af huset den første uges tid. Hvalpen må ikke være de i lokaler hvor katten har sin soveplads, tissekasse eller madskål. Hvalpen skal bo i de rum, hvor den skal have sin hundekurv og madskål stående. Når katten er ude, må hvalpen gerne færdes i resten af huset. På den måde kan katten vænne sig til lugten af det nye dyr, samtidig med at den stadigvæk føler at den har sit hjem for sig selv. Når katten er inde, skal hvalpen lukkes ind i de afgrænsede lokaler. Når katten er inde, kan I også roligt gå ud i haven med hvalpen. Sørg for at hvalpen og katten ikke mødes udendørs.


Til top

Vent nogle dage

Efter nogle få dage kan hvalpen og katten få lov til at møde hinanden. Vælg et stort rum, som f.eks. stuen. Luk alle vinduer og døre og sørg for at der er én person der sørger for katten og taler opmuntrende til den. En anden person holder hvalpen i snor og taler i et roligt og positivt toneleje. Begge personer skal sidde på hug nede hos dyrene.
Lad dyrene mødes nogle gange, i så lang tid som I synes det er forsvarlig. Der er meget stor forskel på dyrs reaktioner, hvis katten således skræmmes fra vid og sans, skal de kun ses nogle minutter af gangen. Senere kan de ses oftere, og i længere tid.


Til top

Katten bestemmer

Lad aldrig hvalpen nærme sig katten, lad katten nærme sig hvalpen. Sørg for at hvalpen er i snor, de første gange de to dyr mødes. Dette gør at hvalpen er meget lettere at kontrollere. Sid på hug og hold hvalpen tæt ind til dig. Kæl med den og tal roligt med den. Lad under ingen omstændigheder hvalpen jagte katten. Ros hvalpen, når den forholder sig roligt, kram den og tal i et lavt og roligt toneleje til den. Sig "fy" eller "nej" hvis den gør eller forsøger at jagte katten.
Katten skal holdes / bæres af en anden person der sidder på hug. Sid nogle meter fra hinanden og ryg langsomt nærmere. Læg mærke til dyrenes reaktion, ryg eventuelt længere fra hinanden igen. Giv slip på katten hvis den begynder at kradse eller hvæse. Lad katten gemme sig eller nærme sig hvalpen, hvis den har lyst til det. Tving ikke katten til at nærme sig hvalpen, lad den bare gemme sig. Ved at holde hvalpen "i kort snor" vil katten finde ud af at den intet har at frygte og vil blive mere tryg ved tanken om at få en ny hvalp i familien.
Ros, ros, ros din hvalp hver eneste gang den ikke jagter katten. Nævn hvalpens navn og ros den så: "Fido - deeeet var godt" eller "Fido - goooood hund". Rør ved hvalpen og kram den, når den gør noget godt. Husk at bruge et roligt og positivt toneleje.


Til top

Hold dyrene adskilt når I ikke er hjemme

Efter 7 dage kan hvalpen og katten lukkes sammen. Alt dette skal selvfølgelig ske når familien er hjemme, så dyrene konstant overvåges.
Det er vigtigt at hunden har brugt sin energi på leg og aktivitet, idet den da har mindre lyst til at jagte husets kat. Det er en god ide at aktivere hvalpen med noget, så katten ikke er det vigtigste for den. Giv den et kødben eller leg roligt med den. Ros hvalpen hvis den opfører sig godt og sig "nej" eller "fy", hvis den jagter katten (hvis det går helt galt, bør der være en person der går med hvalpen ind i sit afgrænsede område, så hvalpen kan falde til ro). Katten skal have lov til at gemme sig. Hvis den forsøger at flygte ud af huset, bør i lukke hvalpen ind i sit afgrænsede område og lade katten falde til ro, før den går udenfor.
Når dyrene er alene hjemme, er det vigtigt at hvalpen befinder sig i sit afgrænsede område, og at katten råder over den meste plads i huset, idet denne plads indeholder kattens vigtigste personlige ting.

Når katten og hvalpen kan acceptere hinanden, kan hvalpen og katten være i de rum som familien finder passende.Relevante informationer om sundhed og sygdom må på ingen måde kompensere eller erstatte den kliniske undersøgelse, rådgivning og behandling, som gives af en autoriseret dyrlæge.


Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008