Vælg hundens legetøj med omtanke

- historien om en fødselsdag med 5 små legetøjsmus

Viden om Vovse

Soffi er en lille Shih Tzu pige på ca. 7 kg. På Soffi´s 1 års fødselsdg kom hun ind på Københavns Dyrehospitals 24-timers skadestuevagt, fordi hun ved et uheld var kommet til at sluge en legetøjsmus. Soffi og Soffi´s ejer havde været netop på besøg hos ejerens veninde, hvis katte yndede at lege med legetøjsmus. Soffi havde også altid været glad for at lege med de små legetøjsmus, men ejeren havde endnu aldrig set Soffi sluge en legetøjsmus. I dag var det dog Soffi´s fødselsdag og efter et stort, godt måltid dåsemad, var Soffi altså uheldigvis kommet til at sluge én af de røde mus hun havde leget med.

Soffi og Soffi´s ejer

Da Soffi´s ejer vidste at en legetøjsmus kunne give livstruende mavetarm-problemer, skyndte ejeren sig på Dyrehospitalet med Soffi. Da hundes mavesæk tømmes ca. 2-3 timer efter at hunden har ædt et fremmedlegeme, skulle Soffi til dyrlægen hurtigst muligt, så dyrlægen kunne give Soffi noget medicin, der kunne fremprovokere opkast hos Soffi.
Da Soffi ankom på Københavns Dyrehospital var hun frisk og glad og anede ikke at hun få minutter senere skulle få noget medicin der ville fremprovokere opkast hos hende. Først fik Soffi tilbudt en stor portion dåsemad, så legetøjsmusen kunne blive pakket godt ind i maden - dette for at legetøjsmusen kunne glide bedre gennem Soffi´s spiserør. Herefter fik Soffi en injektion med den medicin der skulle fremprovokere opkast hos Soffi og få minutter efter lå der således en stor rød legetøjsmus på gulvet foran Soffi.

Legetøjsmusene var over 10 cm lange

Da musen var kastet op, gav dyrlægen straks noget kvalmestillende medicin til Soffi, så Soffi hurtigt kunne komme på benene igen... OG nu burde historien egentligt ende.... men det gjorde den ikke, idet dyrlægen og ejeren ved nærmere undersøgelse fandt 2 andre legetøjsmus i Soffi´s opkast! Ejeren var shockeret over det uventede fund, da hun ikke var klar over at Soffi kunne have ædt mere end én legetøjsmus.
Da det kvalmestillende medicin var givet, kunne der ikke fremprovokeres opkast hos Soffi de næste 8 timer og dyrlægen besluttede derfor at tage et røntgenfoto af Soffi´s mavesæk, for at se om der var flere mus i Soffi. Ejeren og dyrlægen vidste, at et røntgenfoto kunne fortælle om Soffi kunne komme hjem med det samme eller om Soffi skulle blive på Dyrehospitalet for at blive behandlet.

På røntgenfotoet af Soffi´s mavesæk kan man tydeligt skimte 2 legetøjsmus

Soffi lagde sig pænt på røntgenbordet og kort tid efter kunne man tydeligt se resultatet. Soffi havde endnu 2 legetøjsmus liggende i mavesækken. Soffi havde altså ædt legetøjsmus igennem længere tid, uden at ejeren havde opdaget dette. Alle musene lå stadigvæk i mavesækken og dyrlægen vidste derfor, at der ikke var akut fare for at musene pludseligt ville begynde at vandre ud i tyndtarmen, hvorved de kunne være livstruende for Soffi. Soffi blev lagt ned i et hyggeligt bur med tæpper og faldt snart i søvn ovenpå dagens strabadser.
Næste morgen fik Soffi atter en meget stor portion dåsemad og en dosis medicin der kunne fremprovokere opkast. I denne omgang kom der desværre kun én mus op og Soffi måtte igennem endnu en behandling før alle mus var kastet op. Da alle 5 mus var kommet op, var Soffi klar til hjemsendelse.
Soffi´s ejer og dyrlægen vidste at Soffi havde været enormt heldig. Musene kunne have været livstruende for Soffi og det kunne have endt med at musene skulle fjernes med en kikkert-undersøgelse eller ved en operation. Nu var alle 5 mus ude, og Soffi var sund og rask.

Et foto af alle 5 legetøjsmus

Ovenfor ser du et foto af de 5 plastikmus Soffi havde slugt. Musene er placeret i den rækkefølge som de kom ud af Soffi: først den bløde, røde mus i venstre side og til slut den lidt skæve, hårde, grå mus i højre side. Soffi´s ejer har nu fjernet alle legetøjsmus i hjemmet og Soffi besøger aldrig mere katte der har legetøjsmus liggende.


Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008