Spørgsmål og svar om kattefoder

Hvorfor har min kat brug for et velafbalanceret foder?
Hvor vigtige er proteiner? Er nogle proteiner bedre end andre?
Hvor vigtige er fedtstoffer? Er nogle fedtstoffer bedre end andre?
Hvor vigtige er kulhydrater? Er nogle kulhydrater vigtigere end andre?
Indeholder kattefoder alle de vitaminer og mineraler, som min kat har brug for?
Hvad sker der, hvis min kat får for mange vitaminer og mineraler?
Hvor meget foder skal min kat have?
Hvor ofte skal jeg fodre min kat?
Hvor skal jeg placere kattens madskål?
Er tørfoder eller dåsefoder bedst for min kat?
Ved min kat hvilket kattefoder der er bedst for den?
Hvorfor er kattemad dyrere end hundefoder? Kan jeg give katten hundefoder?
Må min kat få "menneskemad"?
Der står "kylling" varedeklarationen, er det det samme som kyllingekød?
Kan min kat tåle mælkeprodukter?
Min kat vil ikke æde sit nye foder, hvad skal jeg gøre?
Min kat vil ikke længere æde sit foder, hvad kan det skyldes?
Jeg vil gerne give min kat en godbid, er der noget den ikke kan tåle?
Hvor mange godbidder må min kat få?
Hvorfor æder min kat græs?
Kan min kat være allergisk overfor bestemte slags foder?
Hvordan virker kattemalt?
Hvad er Feline Urological Syndrome (FUS)?
Findes der veterinært foder, der kan opløse urinsten?
Ændres næringsværdien for fisk og kød, hvis dette har været frosset?
Kan min kat få allergi fordi der er et højt proteinindhold i foderet?
Findes der urter som tiltrækker katte?
Hvorfor findes der foderprodukter med gurkemeje?
Hvad er vildkattens naturlige fodervaner?
Hvor lang er kattens mavetarmkanal?
Findes der kattefoder der er tilsat sukker pga. dets søde smag?
Hvad er "EU godkendte tilsætningsstoffer"?
Hvor mange smagsløg har min kat?
Hvor mange tænder har min kat?
Hvordan nedsætter jeg risikoen for hårboller?
Er "kattemælk" det samme som mælkeerstatning?
Kan min kat få en salmonella-infektion?

På denne side har du mulighed for at spørge foderguiden.dk´s ernæringsteam. Har du et spørgsmål, du gerne vil have svar på, kan du klikke her.


Til top 1. Hvorfor har min kat brug for et velafbalanceret foder?
For at holde din kat sund, behøver den 41 forskellige næringsstoffer, de samme 39 næringsstoffer som hunde behøver, plus to ekstra, nemlig taurin og arachidonsyre. Hunde har også brug for taurin og arachidonsyre, men kan danne disse to stoffer ud fra andre næringsstoffer. Alle næringsstofferne skal forefindes i det rette mængdeforhold. Næringsstofferne omfatter protein (aminosyrer), fedt, vitaminer og mineraler. Det er vigtigt, at næringsstofferne forefindes i en sådan form, at katten har mulighed for at fordøje dem, ligesom det er vigtigt at katten kan lide den mad den får tilbudt. Katte har let ved at blive kræsne. Hvis de i længere perioder får tilbudt samme foder, vil de tit nægte at æde andet foder end det de kender. Det er som katteejer således vigtigt at variere kattens foder, så den ikke ender med at blive kræsen. En kat bliver kræsen i løbet af sit første leveår, her er det derfor vigtigt at variere blandt udbudte smagsretninger.


Til top 2. Hvor vigtige er proteiner? Er nogle proteiner bedre end andre?
Katte er rovdyr og er derfor hovedsageligt kødædere. Kød er en vigtig proteinkilde. Proteiner er opbygget at forskellige aminosyrer, der er kroppens byggesten. Din kat har brug for aminosyrer til dannelsen af muskler, hår, hud og enzymer. Kattefoder bør bestå af ca. 30% protein.
Ikke alle proteiner har samme ernæringssmæssige værdi for katten. Værdien af et bestemt protein angives som proteinets biologiske værdi. Forskellen på proteiner med høj og lav biologisk værd, svarer til forskellen mellem rugbrød og franskbrød. Katten bliver mæt af begge slags proteiner, men proteiner med høj biologisk værdi bliver optaget bedre i kattens krop, mens proteiner proteiner med lave biologisk værdi ryger lige igennem katten og ud i den anden ende. Hvis man som katteejer fodrer sin kat med et foder, der indeholder en overvægt af proteiner med lav biologisk værdi, vil man skulle tømme kattebakken oftere, end hvis man tilbyder sin kat foder med en overvægt af proteiner med høj bilogisk værdi. Hvis man har en indendørs kat, sparer man meget arbejde ved at tilbyde katten proteiner med høj biologisk værdi.
Generelt kan man sige at animalske proteiner fordøjes bedre af katten, mens vegetabilske proteiner har en lavere fordøjelighed. De fleste foderproducenter blander både animalske og vegetabilske proteiner i deres dyrefoder, da dette sikrer at katten får den rette mængde og slags aminosyrer i deres foder.
Katte behøver den fri essentielle aminosyre taurin. Denne aminosyre findes kun i kød, kylling, fisk og deres biprodukter. Hvis katte ikke får tilført taurin, har de en meget stor risiko for at udvikle hjertesygdommen dilateret kardiomyopati. Taurin indgår ikke i proteiner, men findes som fri aminosyre i flere af kattens væv. Taurin indgår i galdesalte, der spiller en vigtig rolle i optagelsen af fedt. Katte kan selv danne en meget lille mængde taurin. Taurin anvendes til forebyggelse og behandling af hjertesygdomme. Da taurin er en antioxidant, tilsættes der ofte større mængder antioxidanter i seniorfoder.


Til top 3. Hvor vigtige er fedtstoffer? Er nogle fedtstoffer bedre end andre?
Fedt spiller en vigtig rolle for din kat. Fedt indeholder meget energi, faktisk dobbelt så meget energi som der findes i proteiner eller kulhydrater. Hvis fedtet er tilstrækkeligt beskyttet mod fordærv, gør fedt foderet mere velsmagende og dermed mere attraktivt for din kat. Fedt indeholder de livsvigtige essentielle fedtsyrer. Essentielle fedtsyrer giver katten en blank og sund pels.
Katte skal have arachidonsyre, som er en essentiel fedtsyre, tilført via foderet. Arachidonsyre findes i animalsk fedt, fjerkræ eller fisk.


Til top 4. Hvor vigtige er kulhydrater? Er nogle kulhydrater vigtigere end andre?
Kulhydrater inddeles i sukker, stivelse og kostfibre. Der findes sukker og stivelse i kornsorter som majs, ris, hvede, byg og havre. Katte har egentlig ikke brug for kulhydrat og kan da sagtens æde et foder, der ikke indeholder kulhydrat. Katten danner glukose ud fra kulhydrat, glukose kaldes også blodsukker. Hvis katten ikke får kulhydrat, kan den danne glukose ud fra protein og fedt. Hvis din kat ikke får kulhydrat i sit foder, vil den derfor automatisk bruge foderets protein og fedt til at danne glukose. Dette kan dog ikke betale sig, hverken for katten eller for foderproducenten. Kattens krop skal nemlig bruge ekstra energi for at omdanne protein og fedt til glukose, og foderproducenten skal lave et foder der indeholder ekstra protein. Proteiner er dyrere end kulhydrater. Der findes derfor ofte kulhydrater i kattefoder, også selvom katten kan leve foruden.
Sukkerformen af kulhydrater er også en fremragende energikilde. Katte kan fordøje sådanne kulhydrater, hvis de forefindes i kogt form. Ris er det kulhydrat, som katten har lettest ved at fordøje. Kogt ris kan, pga. sit høje sukkerindhold være godt til katte, der har brug for meget energi i forbindelse med en sygdomsperiode eller ved dårlig mave.
Fibre er med til at holde kattens fordøjelse i gang. Kostfibre er meget svært fordøjelige og har stort set igen næringsmæssig værdi. Eksempler på kostfibre, der er tilsat foder, er roetrævler, majs- og risflager, samt cellulose. Der findes en stor andel kostfibre i light kattefoder. Kostfibre har ingen ernæringsmæssig værdi for katten, men fylder godt i maven og giver en god mæthedsfornemmelse. Mange kostfibre i foderet kan nedsætte kattens lyst til at æde det pågældende foder.


Til top 5. Indeholder kattefoder alle de vitaminer og mineraler, som min kat har brug for?
Ja og nej. Der er meget stor forskel på kvaliteten af kattefoder. Da katten er strikt carnivor og behøver 30% protein i sit foder, vil der altid være nogle foderproducenter der prøver at finde meget billige proteinkilder til deres foder. Hos kattefoder bør man derfor holde sig fra de billigste produkter på markedet, idet det rent praktisk ikke kan lade sig gøre at producere et kvalitetskattefoder til så billige penge. Der er mange producenter, der mærker deres produkter, så forbrugeren kan se, hvilke standarder produktet lever op til


Til top 6. Hvad sker der, hvis min kat får for mange vitaminer og mineraler?
Din kat skal have vitaminer og mineraler for at holde sig sund. Desværre tror mange mennesker, at vitaminer og mineraler er godt og mange vitaminer og mineraler er ekstra godt. Sådan er det bare ikke! Et overskud af vitaminer og mineraler er præcis lige så skadeligt som et underskud. Mange vitaminer og mineraler arbejder sammen og påvirker hinanden på forskellige måder. Hvis man giver sin kat et tilskud at ét vitamin, kan dette sagtens gå hen og påvirke andre vitaminer og mineraler i negativ retning. Hvis du tilbyder din kat et godt foder, sikrer du dig at din kat får alle de vitaminer og mineraler den har brug for.


Til top 7. Hvor meget foder skal min kat have?
Foderproducenterne skriver ofte hvor meget du skal give din kat at æde. Desværre kan der kun angives en vejledende mængde kattefoder, og det er derfor vigtigt at tænke selv. Kig på din kat og skær ned på fodermængden, hvis din kat har tendens til overvægt. Katte har forskellige energibehov på forskellige livsstadier. En ældre, inaktiv kat behøver således ikke så meget energi som en ung, aktiv kat. På vores Foder Finder kan vi hjælpe dig til at finde det rette foder til din kat


Til top 8. Hvor ofte skal jeg fodre min kat?
Katte er rovdyr, der i naturen indtager mange små måltider i løbet af en dag. Katte bør derfor fodres så ofte som muligt, gerne 5-6 gange dagligt. Foderportionerne skal da være tilsvarende små. Afvej kattens daglige portion om morgenen. Dette kan gøres på en vægt eller vha. et målebæger. Det er smart at finde en kop, der kan rumme kattens daglige foderforbrug. Dette forhindrer, at katten overfodres.
Hvis du fodrer små portioner flere gange dagligt, forebygger du urinsten hos din kat. Da katten er et ørkendyr, er dens urin meget koncentreret. Urinen indeholder en høj koncentration af mineraler lige efter et stort måltid. Ved at fodre din kat flere gange dagligt, vil urinens mineralindhold aldrig blive rigtigt højt. Ved at holde urinens mineralniveau på et lav niveau, nedsættes risikoen for dannelsen af urinsten.


Til top 9. Hvor skal jeg placere kattens madskål?
Det er vigtigt at placere kattens madskål langt væk fra dens kattebakke. Katte er meget renlige dyr og synes at det er uhygiejnisk at æde i samme rum, som de besørger i. Desværre stiller mange ejere kattekassen og madskålen i samme rum, f.eks. bryggers eller badeværelse. Hvis kattekassen og madskålen placeres i samme rum bevirker dette ofte, at katten besørger forskellige steder i huset. Ejeren kan ikke forstå hvorfor og tror at det er katten, der er noget i vejen med. Svaret er dog langt mere enkelt.


Til top 10. Er tørfoder eller dåsefoder bedst for min kat?
Hvis katten får tilbudt tørfoder er det meget vigtigt, at den har tilgang til rent og friskt vand. Katte er ikke så gode til at indtage den mængde vand, de har brug for. Katte drikker ikke ofte, og gør det tit når ejeren ikke ser det. Ofte vil katte drikke vand fra vandpytter, fuglebade osv. Man skal altså ikke tro at katten ikke behøver drikkevand, bare fordi man som katteejer ikke observerer at katten drikker. En kat drikker ca. 40 ml vand pr. kg pr. dag. Hvis din kat ikke indtager nok vand, vil dens urin blive meget koncentreret, hvilket kan fremme dannelsen af urinsten. Hvis katten får tilbudt dåsefoder der i sig selv består af ca. 80% vand, indtager katten en stor del af det daglige vandbehov igennem dåsefoderet.
Katte, der udelukkende lever af dåsefoder, har brug for en regelmæssig tandpleje. Her vil det altså være en god ide at supplere med tørre godbidder, da tørkost forebygger tandsten.


Til top 11. Ved min kat hvilket kattefoder der er bedst for den?
Det er en udbredt misforståelse at tro, at dyr selv bedst ved hvad der er godt for dem. Nogle kattejere fodrer deres kat med det foder, den bedst kan lide. Mange katte foretrækker dog et foder fordi, de er blevet vænnet til det, og derfor er blevet kræsne. En kat kan, ligesom et barn, ikke vide hvad der er bedst for dem. En kat kan således være helt vild med et fodermærke, der indeholder smags- og tilsætningstoffer, ligesom et barn kan være helt vild med cola. Da katte ofte får tilbudt det samme foder i lange perioder i træk, er det vigtigt at sikre sig, at foderet indeholder alle de næringsstoffer, din kat har brug for.


Til top 12. Hvorfor er kattemad dyrere end hundefoder? Kan jeg give katten hundefoder?
Kattens behov er anderledes end hundens, et almindeligt hundefoder vil derfor ikke dække alle kattens behov. Dette skyldes bl.a. at katten er strikt carnivor og hunden bare er carnivor. Hundefoder indeholder meget vegetabilsk protein, og dette er katten, som en strikt carnivor, ikke god til at fordøje. Katte har også et større behov for protein, og hundefoder vil derfor ikke kunne dække kattens protein behov.
For at holde din kat sund, behøver den 41 forskellige næringsstoffer, de samme 39 næringsstoffer som hunde behøver, plus to ekstra, nemlig taurin og arachidonsyre. Hunde har også brug for taurin og arachidonsyre, men kan danne disse to stoffer ud fra andre næringsstoffer. Da hundefoder ikke indeholder disse to næringsstoffer, er det uegnet som kattefoder. Kattefoder er dyrere end hundefoder, fordi det indeholder ekstra næringsstoffer.


Til top 13. Må min kat få "menneskemad"?
Det er ikke godt at fodre sin kat med familiens madrester. Menneskemad indeholder ofte tilsætningsstoffer, salt og krydderier. Alle disse ting gør, at menneskemad er uegnet som kattefoder. Du vil ikke kunne sikre dig at din kat får de næringsstoffer, som den behøver, ligesom katte ofte får dårlig mave af krydderier. Der er dog også andre grunde til, at man ikke skal give katte menneskemad: katten kan blive kræsen, ligesom den kan få tendens til at tigge ved bordet.
Du kan dog godt give din kat små godbidder af rene råvarer, som f.eks. usaltet skinke, tun eller torskerogn. Råt kød skal koges før du giver det til din kat. Hvis du giver din kat forskellige, små godbidder, sikrer du dig at din kat ikke går hen og bliver kræsen.


Til top 14. Der står "kylling" varedeklarationen, er det det samme som kyllingekød?
Kylling og kyllingekød er to forskellige ting. Hvis der på varedeklarationen står at der er benyttet kyllingekød, kan du være sikker på at det er kyllingekød, der benyttes. Hvis der står kylling, kan dette dække over samtlige ingredienser, man kan få fra kylling f.eks. kød, hud eller brusk. Det samme gælder for andre betegnelser, f.eks. okse og oksekød, lam og lammekød osv. Produkter, der indeholder rent kød, er sædvanligvis dyrere end produkter, der indeholder biprodukter.


Til top 15. Kan min kat tåle mælkeprodukter?
Mælk indeholder mælkesukker, det såkaldte laktose. For at kunne nedbryde dette mælkesukker har katten brug for en enzym der kaldes laktase. Killinger har laktase i deres mavetarmkanal, men mister ofte evnen til at danne dette enzym når de bliver voksne. Voksne katte får derfor ofte diarre af at drikke mælk. Denne reaktion overfor laktose, kaldes en foderintolerance.
Følgende er vejledende angivelser for laktoseindholdet i danske mælkeprodukter (pr. 100 gram af varen): Skummetmælk, minimælk, letmælk og sødmælk indeholder 4.8 gram laktose. Fløde. 9% (flaskefløde) indeholder 4.5 gram laktose. Fløde (19%) indeholder 4.1 gram laktose. Kærnemælk (0.3%) indeholder 3.7 gram laktose. Tykmælk indeholder 3.7 gram laktose. A38 (0.1%, 1.5%) indeholder 3.7 gram laktose. A38 (3.5%) indeholder 3.5 gram laktose. Ymer indeholder 3.4 gram laktose. Ylette indeholder 3.3 gram laktose. Fløde (38%) indeholder 3.2 gram laktose. Yoghurt naturel indeholder kun 2.3 gram laktose pr. 100 gram.
Hvis du vil forkæle din kat, bør du således vælge de mælkeprodukter der indeholder mindst laktose. Som tommelfingerregel vil din kat undgå diarre, hvis den får et mælkeprodukt der indeholder under 2 gram laktose pr. 100 gram, dvs. under 2% laktose. Hvis du ønsker at give din kat noget lækkert at drikke kan da f.eks. blande vand og yoghurt naturel i forholdet 1:5. På denne måde vil der være under 2% laktose i yoghurt-vand blandingen.
Foderguiden.dk anbefaler hytteost i hjemmelavet foder, idet 100 gram hytteost kun indeholder 1.0 gram laktose.


Til top 16. Min kat vil ikke æde sit nye foder, hvad skal jeg gøre?
Katte bliver utroligt let kræsne. Hvis din kat bliver kræsen, kan det være meget svært at vænne den til nyt foder. Dette kan have uheldige følger. Hvis din kat f.eks. bliver allergisk overfor sit gamle foder eller pga. sygdom bliver nødt til at æde andet foder i en begrænset periode. Det kunne jo også være at du på et tidspunkt finder en nyt fodermærke, som du mener er bedre for din kats helbred. Her vil det være uheldigt, hvis din kat nægter at æde sit nye foder.
Når du skal vænne din kat til nyt foder, er det vigtigt at gøre det over en periode på 7 dage. Kattens mavetarmkanal skal vænne sig til det nye foder, ligesom den selv skal vænne sig til foderets nye konsistens og smag. Ved at iblande det nye foder i stadigt større mængder vænner katten sig til foderet. Hvis du går fra dåsefoder til tørfoder, kan det være fordelagtigt at opbløde tørfoderet i lidt vand før det iblandes dåsefoderet. Når katten på 7. dagen har vænnet sig til den nye fodersmag, kan du langsomt begynde at tilbyde katten foderet i den rene tørform.
Katte har et meget højt leverstofskifte, hvis katten sulter mere end 2 dage kan den risikere at få livstruende leverskader


Til top 17. Min kat vil ikke længere æde sit foder, hvad kan det skyldes?
Der kan være mange årsager til at din kat ikke vil æde sit foder. Hvis din kat ikke æder i en enkelt dag, er der ikke grund til bekymring. Men katte bør ikke sulte mere end 2 dage. Katte har et meget højt leverstofskifte. Hvis katten sulter mere end 2 dage kan den risikere at få livstruende leverskader. Du bør derfor tage din kat til dyrlægen, hvis den ikke æder i mere end to dage, for at sikre dig at den har det godt.
Katte er vanedyr, det medfører at den vænner sig til at æde det samme sted. Hvis du pludselig flytter dens madskål til et andet rum eller køber en ny madskål til den risikere du at den ikke længere vil æde. En anden årsag til at din kat ikke vil æde sit foder, kan være at det er blevet gammelt. Foder, der er blevet for gammelt eller er blevet opbevaret forkert vil udvikle en grim lugt og katten vil derfor nægte at æde det. Andre årsager til at din kat ikke vil æde sit foder kan være, at du har givet den mange ekstra godbidder og katten derfor er mæt. Så vil den ikke føle trang til at æde mere, end den allerede har gjort. Hvis det er meget varmt, kan dette også være en årsag.


Til top 18. Jeg vil gerne give min kat en godbid, er der noget den ikke kan tåle?
Ja, det er der helt bestemt. Visse madprodukter er direkte giftige for din kat.
Chokolade indeholder theobromin, der virker som et gift for din kat. Theobromin stimulerer bla. hjertefrekvensen og nervesystemet. Du må altså aldrig tilbyde din kat chokolade eller madvarer, der kan indeholde kakao. Løg er også giftige for din kat. Løg indeholder n-propyl disulfide, der angriber kattens røde blodlegemer. I større dosis vil dette give din kat akut blodmangel. Madvarer som chips og sovs kan indeholde løg.
Selvom katten er et rovdyr, bør du aldrig give din kat råt kød. Råt kød kan indeholde bakterier eller parasitter. Kog kødet før katten æder det. Du bør heller ikke give din kat knoglestykker eller fiskeben. Knogler kan splintres nede i mavetarmkanalen og kan i værste tilfælde prikke hul på tarmene.


Til top 19. Hvor mange godbidder må min kat få?
Der findes utallige typer godbidder på markedet. Du bør tænke over to ting, når du vælger godbidder til din kat. For det første bør du vælge godbidder, der ikke indeholder alt for meget fedt. Fede godbidder kan gøre din kat overvægtig. For det andet bør godbidder aldrig udgøre mere end 10% af kattens daglige foder.
Hvis din kat udelukkende fodres med dåsefoder, kan du med fordel vælge tørre godbidder, idet de er med til at holde kattens tænder frie for tandsten. Alt i alt er der dog ingen grund til at tilbyde din kat godbidder.


Til top 20. Hvorfor æder min kat græs?
Det gør den sandsynligvis fordi der ikke er nok kostfibre i dens foder. I naturen får katte grønt ved at æde planteædende dyr, såsom mus og rotter. Når katten æder mave-tarm kanalen fra disse dyr, er plantedelene halvt fordøjede, og katten har derfor lettere ved at optage dem. Hvis din kat får for lidt grønt i sit foder, vil den prøve at kompensere for dette ved at æde græs. Græs er dog svært fordøjeligt og hårdt ved din kats mave. Mange katte kan altså ikke tåle græs og kaster derfor op kort tid efter. Hvis du vil undgå, at din kat æder græs kan du i stedet give din kat lidt kolde, kogte grøntsager eller skifte til et foder med et større fiberindhold.


Til top 21. Kan min kat være allergisk overfor bestemte slags foder?
Ja, det kan den. Foderallergi viser sig ofte som hudproblemer, opkast eller diarré. Hvis du har mistanke om, at din kat har foderallergi, bør du kontakte dyrlægen. Din dyrlæge kan finde ud af, hvilken ingrediens din kat er overfølsom overfor. Der er mange typer allergifoder på markedet, og du kan først vælge det rigtige foder til din kat, når du ved, hvilken ingrediens den er allergisk overfor. Der skal gå ca. 6 uger før man kan vurdere effekten af det nye allergifoder.


Til top 22. Hvordan virker kattemalt?
Når katten slikker hår i sig, kan de klumpe sig sammen til hårboller, som kan forstyrre fordøjelsen. Hvis din kat er inaktiv, vil dens fordøjelse til tider kunne gå i stå. Kattemalt virker tarmregulerende og kan være med til at forebygge forstoppelse eller diarré. Kattemalt kan også stimulere appetiten og kan derfor anvendes til katte, der er syge eller af anden grund har nedsat appetit.


Til top 23. Hvad er Feline Urological Syndrome (FUS)?
Feline Urological Syndrome kaldes også FUS, og kan oversættes til "urinvejssyndrom hos kat". FUS tilfælde udgør 4-10% af alle henvendelser i kattepraksis. Sygdommen findes i en almindelig form uden betændelse og som betændelsesform. FUS er et sygdomskompleks der kan fremprovokeres af mange forskellige faktorer. Kattens sygdomstegn er smertefuld urinering, blod i urinen og evt. urinvejskrystaller og urinsten i urinen. Urinkrystaller dannes i urinvejene og irriterer slimhinden ligesom sandpapir, de er foreløbere for urinsten. Urin indeholder en mængde opløste mineraler. FUS ses dobbelt så hyppigt hos hankatte som hos hunkatte. Der findes mange typer urinsten, de mest almindelige typer urinsten hos kat er dog kalcium-oxalat urinsten og struvit urinsten.


Til top 24. Findes der veterinært foder, der kan opløse urinsten?
Der findes mange typer urinsten, de mest almindelige typer urinsten hos kat er dog kalciumoxalat urinsten og struvit urinsten. Kalcium-oxalat urinsten kan forbygges, men kan ikke opløses og må da skylles eller opereres ud. Struvit urinsten kan forebygges og opløses med specialfoder.

Struvit urinsten kaldes også magnesium-ammonium-fosfat urinsten (MAP). Struvit urinsten dannes når magnesium, ammonium og fosfat bindes sammen. Disse urinsten kan dannes hvis kattens urin er for basisk, og hvis forholdet mellem mineralerne i urinen er forkert. Hvis din kat har tendens til struvit urinvejssten bør du efter samtale med din dyrlæge, fodre med specialfoder der kan forebygge eller opløse struvit urinsten. Specialfoderet indeholder mindre magnesium, ammonium og fosfat og gør urinen mere sur. Hvis din kat har haft struvit urinsten, vil din dyrlæge vurdere om din kat skal have forebyggende specialfoder resten af livet.

Kalcium-oxalat urinsten dannes, når kalcium bindes til et stof kaldet oxalsyre. Disse urinsten kan dannes hvis kattens urin er for sur, og hvis forholdet mellem mineralerne i urinen er forkert. Hvis din kat har tendens til kalcium-oxalat urinvejssten, bør du efter samtale med din dyrlæge, fodre med specialfoder der kan forebygge kalciumoxalat urinsten.


Til top 25. Ændres næringsværdien for fisk og kød, hvis dette har været frosset?
Hvis du tilbyder din kat optøet kød, skal du huske at en korrekt optøningsproces er meget vigtig. Forkert optøning gør, at foderet mister mange næringsstoffer, at der sker en iltning og harskning af kødet, at de bakterier der ikke døde ved frysning nu kan formere sig, og at foderets fordøjelighed nedsættes. Frysning ødelægger kødets struktur og kødet har da større risiko for at blive invaderet af bakterier.
Nogle næringsstoffer påvirkes af fryseprocessen. Proteiners næringsværdi ændres kun lidt ved korrekt frysning og optøning. Proteinernes næringsværdi kan dog nedsættes væsentligt, hvis foderet udsættes for dårlig frysning og optøning. Kød og fisk skal fryses ved mindst -18 grader, temperaturer over -18 grader vil nedsætte kødets og fiskens næringsværdi og holdbarhed. Kød og fisk indeholder enzymer, hvis aktivitet fremmes af for høje frysetemperaturer. Ved forkert frysning vil enzymerne nedbryde foderets protein, denne proces kaldes en proteolyse.
Foderets vitaminindhold påvirkes også af forkert nedfrysning og optøning. Her er vitamin C og vitamin B1 (thiamin) meget følsom overfor dårlig nedfrysning og optøning. Fisk og skaldyr indeholder ofte anti-vitaminet thiaminase, som kan nedsætte vitamin B1 optagelsen yderligere. Vitamin A, resterende B vitaminer og vitamin E er moderat følsom overfor forkert nedfrysning og optøning. Vitamin K er relativt hårdfør overfor dårlig nedfrysning og optøning.
Der findes flere måder at optø kød. Det sikreste og bedste måde at optø kød, er ved en køleskabstemperatur på 4 grader. Kødet bør aldrig få en temperatur på over 7 grader. Kødet bør ligge i en beholder eller en plastikpose mens det optøs. Kødet bør være nedfrosset i små portioner, så kødet tør jævnt og så alt kødet fodres med det samme. Kødet skal gives til katten senest 24 timer efter optøning. I vinterperioden skal kødet skal fjernes fra madskålen senest 6 timer efter fodring, i sommerperioden skal kødet fjernes senest 2 timer efter fodring.
Du bør ikke optø kødet under rindende vand, da kødet her mister sine vandopløselige vitaminer. Du bør heller ikke lægge kødet i vand, idet kødet da også vil miste sine vandopløselige vitaminer, ligesom der er større risiko for at kødet angribes af bakterier, fordi det ligger i sin egen kødsaft. Kød bør heller ikke optøes ved stuetemperatur, idet optøningen her foregår ved for høje temperaturer. Høje temperaturer kan fremme bakterievækst og fremmer nedbrydningsprocesserne i foderet. Du kan evt. optø kød i en mikrobølgeovn, kødet kan dog blive ødelagt og skal bruges straks. Det anbefales derfor generelt ikke at benytte en mikrobølgeovn til at optø kød og fiskeprodukter.


Til top 26. Kan min kat få allergi fordi der er et højt proteinindhold i foderet?
Ja og nej. Man hører ofte udtrykket "min kat fik allergi, fordi der var for meget protein i foderet". Udsagnet er dog misvisende, idet det her ikke drejer sig om proteinmængden, men proteintypen i foderet. Hvis din kat ikke kan tåle de proteiner der er i foderet, kan dette ses som foderallergi eller foderintolerance. Der kan også ses foderintolerance, hvis foderet indeholder store mængder svært fordøjeligt protein, dvs. dårligt protein som tyndtarmen har svært ved at fordøje. DDer kan da også ses ildelugtende, slimet diarre, ligesom leveren kan overbelastes med en forøget mængde affaldsstoffer i forbindelse med proteinnedbrydningen
Allergi er kroppens reaktion overfor et stof som den ikke kan tåle, dvs. et stof som kroppens immunforsvar er allergisk overfor. Foderallergi adskiller sig fra foderintolerance, idet en intolerance ikke involverer kattens immunforsvar. Det stof, der fremkalder den allergiske reaktion, kaldes et allergen. Foderintolerancer fremkaldes ofte at lavmolekylære stoffer, dvs. stoffer der ikke er ret store, mens allergi ofte fremkaldes af højmolekylære stoffer, dvs. større indholdsstoffer. Proteiner er højmolekylære stoffer, og det er da ofte proteiner en allergiker reagerer overfor.
Foderallergi er den næsthyppigste form for allergi og viser sig ofte som hudproblemer, opkast eller diarre. Hos katte ses der ofte sår i hoved- og halsregion. Hvis din kat udviser symptomer på foderallergi, bør du kontakte din dyrlæge. Det er meget vigtigt at behandle evt. sår eller diarre, idet hud og slimhinder hurtigt invaderes af sygdomsfremkaldende bakterier. Hvis du netop har skiftet kattefoder, kan dyrlægen anbefale at du vender tilbage til det foder som du oprindeligt fodrede med. Din dyrlæge kan evt. anbefale hypoallergent foder der indeholder andre protein-og kulhydrat-kilder, end dem der anvendes i "almindeligt" kattefoder.


Til top 27. Findes der urter som tiltrækker katte?
Ja, det gør der. Kattene vil elske at lugte og slikke på disse urter. Hvis man ønsker at anlægge en kattevenlig have, eller på anden måde ønsker at tiltrække sine katte til et bestemt sted, f.eks. husets kradsetræ, så kan disse urter bruges.
Catnip (Nepeta cataria) tilhører myntefamilien og er navnet på en urt som mange katte elsker. Catnip indeholder det aktive stof nepetalakton, som katten reagerer på. Nepatia findes også med citronlugt, denne variant er dog ikke så attraktiv for katten.
50-70% af alle katte vil reagere på catnip. Man taler om en catnip-respons, en reaktion hvor katten får adfærdsændringer og bliver euforisk, dvs. glad, kælen og legesyg. Catnip-responsen sker når kattens vomeronasale organ registrerer de aktive indholdsstoffer i planten. Det vomeronasale organ en et primitivt sanseorgan der ligger mellem mundhulen og næsehulen.
Katten reagerer på catnips lugt. Katten behøver altså ikke at spise catnip, selvom en del katte godt kan lide at spise denne urt. Effekten holder 60 minutter eller længere. Catnip-responsen kan ses blandt alle katte, ikke bare vores huskatte men f.eks. også løver og leoparder. Catnip er giftigt, hvis katten æder større mængder, her ses da opkast og diarre.
30-50% af alle katte reagerer ikke på catnip. Catnip-responsen er stærkest på voksne katte, mens ældre katte mister interessen for urten. Killinger reagerer også kun svagt på catnip. Der er således en stor individuel variation blandt katte, også voksne katte, idet nogle voksne katte ej heller reagerer på urterne.
Nyeste videnskabelige studier viser at catnip holder myg væk. Forskere har fundet ud af at catnip virker bedre og mere effektivt end de bedste myggesprays. Det er da ikke en tosset ide at plante catnip i haven.
Catmint (Nepeta mussinii) også kaldet kattemynte, tilhører ligeledes myntefamilien. Kattemynte udløser en lignende respons, en reaktion hvor katten får adfærdsændringer og bliver euforisk, dvs. glad, kælen og legesyg.
Kattelegetøjsproducenter ynder at lægge catnip / catmint ind i deres kattelegetøj. På denne måde finder katten stor interesse i legetøjet og ejeren vil da synes at legetøjet er en succes. Catnip-lugten forsvinder dog langsomt, og mange katte vil da miste interessen for deres catnip-legetøj. Catnip er ikke giftigt og er heller ikke vanedannende.


Til top 28. Hvorfor findes der foderprodukter med gurkemeje?
Gurkemeje (Curcuma longa) er en stærkt farvende gul rod, der indeholder stoffet curcumin. Curcumin er en stærk antioxidant der ligeledes virker betændelseshæmmende. Gurkemeje tilsættes visse typer kattefoder, idet curcumin har en positiv effekt ved betændelsestilstande som f.eks. gigt, slidgigt, betændelse i mavetarmkanalen og hudbetændelse. Der forskes til stadighed i gurkemejes mange positive egenskaber. Gurkemeje skal da bla. have kræftforebyggende egenskaber og fremme mange af kroppens organfunktioner. Gurkemeje er kraftigt farvende, og det er da vigtigt at vaske hænder når man har rørt ved kattens foder. Gurkemeje kan også farve tekstiler.


Til top 29. Hvad er vildkattens naturlige fodervaner?
Fra naturens side er katte faunivore, dvs. rovdyr der hovedsageligt lever af byttedyr. Katte æder da ikke kun byttedyrenes kød, men optager også byttedyrenes delvist fordøjede mavetarmindhold. Et byttedyr kan da opfattes som en slags burger, idet det både indeholder kød og letfordøjeligt grønt.
Carnivor betyder kødæder. Ved strikt eller obligat carnivor forståes, at dyret udelukkende er kødæder. Katten er strikt carnivor, hvilket betyder at de er meget afhængige af animalsk kød. Her på foderguiden.dk har vi valgt at bruge betegnelsen "carnivor", dvs. strikt carnivor.
Strikt carnivore dyr er har nogle meget specielle krav til deres foder. De kræver bla. et højt protein-indhold, især aminosyren arginin, svovlholdige aminosyrer og taurin. De kræver ligeledes bestemte fedstoffer, især arachidonsyre og linolsyre. De kræver et afbalanceret vitamin A niveau og behøver et højt indhold af vitamin B, især niacin og pyridoxin i deres foder. Carnivore dyr har desuden en nedsat eller manglende evne til at danne vitamin D.
Rent fodringsmæssigt kan vildkatte og tamkatte godt sammenlignes. Tænk dog på, at det er de færreste tamkatte der har evnen til, og muligheden for, at fange så mange byttedyr at de kan leve af det. Det vil altså være forkert at lade en vildkat passe sig selv, idet den da vil sulte. Det er vigtigt at tage et ansvar, hvis man ser en vildkat. Der ses desværre for mange danske sommerhuskatte og killinger der hvert år dør en jammerlig sultedød.


Til top 30. Hvor lang er kattens mavetarmkanal?
Kattens er strikt carnivor. Carnivore dyr har en relativ kort mavetarmkanal, hvilket betyder at de har en nedsat evne til at fordøje vegetabilske foderemner. Som tommelfingerregel kan man sige at kattens mavetarmkanal er 5-6 gange så lang som kattens kropslængde. Tyndtarmen er relativt kort og udgør da ca. 15% af hele mavetarmkanalen. Tyktarmen udgør ca. 15% af hele mavetarmkanalen. Foderet passerer relativt hurtigt igennem katten, fra indtag til udskillelse går der ca. 18-24 timer.


Til top 31. Findes der kattefoder der er tilsat sukker pga. dets søde smag?
Ja, desværre. Kulhydrater inddeles i sukker, stivelse og kostfibre. Katte har egentlig ikke brug for kulhydrater og kan da sagtens æde et foder, der ikke indeholder kulhydrat.
Sukker er en god energikilde, der dog virker meget hurtigt. Sukkermolekyler er meget små og optages derfor let over tarmvæggen. Sukker findes f.eks. som sakkarose (roe- og rørsukker), glukose (druesukker) og fruktose (frugtsukker). Katten er fra naturens side ikke specielt vild med sukker, men kan vænnes til at elske den søde smag. At vænne katten til at elske sukker er reelt ikke til gavn for katten, idet den f.eks. kan risikere at blive kræsen. Man ser at visse foderproducenter blander sukker i deres kattefoder for at katten skal synes bedre om foderets smag.


Til top 32. Hvad er "EU godkendte tilsætningsstoffer?
På kommercielt fremstillet kattefoder finder man til tider udtrykket "EU godkendte tilsætningsstoffer", "EU godkendte farvestoffer", "EU godkendte konserveringsstoffer" eller "EU godkendte antioxidanter". Disse udtryk bruges, hvis producenten ikke specificerer hvilke tilsætningsstoffer produktet indeholder.
Visse tilladte tilsætningsstoffer er fuldstændigt harmløse, mens der er andre tilsætningsstoffer der debateres flittigt. Dette gælder f.eks. antioxidanterne Butylhydroxyanisol (BHA) (E320), Butylhydroxytoluen (BHT) (E321) og Ethoxyquin (E324). Hvis du er i tvivl om hvilke tilsætningsstoffer foderproduktet indeholder, bør du kontakte foderproducenten og bede ham udspecificere hvilke tilsætningsstoffer foderproduktet indeholder.


Til top 33. Hvor mange smagsløg har min kat?
Katten har langt færre smagsløg end vi mennesker. Katten har til gengæld flere lugteceller, dvs. olfaktoriske celler end vi mennesker. Hvor mennesker har ca. 9000 smagsløg og 5-20 millioner olfaktoriske celler, så har katten kun ca. 500 smagsløg og 60-65 millioner olfaktoriske celler.
Når man taler fodring er det også meget indlysende at vi mennesker har flere smagsløg end katten, idet vi bruger en del tid på at tygge maden, hvorimod kattens foder kun forbliver kortvarigt i mundhulen, før det sluges.


Til top 34. Hvor mange tænder har min kat?
Killingen har 26 mælketænder. Mælketænderne ses først i 4-5 ugers alderen, mens alle tænderne er fremme i 8 ugers alderen. Killinger begynder at skifte deres fortænder i 3.5 måneders alderen, det blivende tandsæt først er fuldt udviklet i 7 måneders alderen. Den voksne kat har 30 tænder.


Til top 35. Hvordan nedsætter jeg risikoen for hårboller?
Katte er meget renlige dyr, der bruger megen tid på pelspleje. Desværre sluger katten ved denne pelspleje en del hår, hvilket kan skabe problemer nede i fordøjelseskanalen. Der kan her dannes rigtige hårboller, der i uheldige tilfælde kan være så svært opløselige, at de sætter sig som en prop inde i tarmen og må opereres væk. Det vurderes at 50-80% af alle katte danner hårboller. Ejeren kan selv nedsætte risikoen for at katten får fordøjelsesproblemer og deciderede hårpropper. Risikoen for at danne hårboller er bla. racebestemt, adfærdsbestemt og ernæringsbestemt.
Katte af langhårsracer og katte med dårlig pels indtager større mængder hår end katte med en kort og/eller sund, fastsiddende pels. For at sikre et nedsat hårindtag, skal du derfor sikre at din kat får et kvalitetsfoder, der giver den en blank, skinnende og fastsiddende pels. Ud over det almindelige kvalitetsfoder til almindelige korthårskatte findes der specielt fremstillet kommercielt kattefoder til langhårskatte. Et sådant foder tilgodeser langhårskattens specielle næringsbehov, idet en stor pels bl.a. kræver en større mængde af de svovlholdige aminosyrer, kaldet methionin og cystein. Hvis din kat er i en periode med forøget fældning eller er af langhårsrace, skal du også være flittig med en god og blød pelsbørste, der kan fange alle de løstsiddende hår. Ved at sikre en sund, fastsiddende pels, og ved at fjerne løse hår, nedsættes kattens risiko for at indtage en forøget mængde hår.
Inaktive katte, indendørs katte og stressede katte indtager større mængder hår end aktive katte, idet de bruger mere tid til pelspleje. Det vurderes at indendørskatte bruger 30-50% af deres vågne tid til pelspleje. Sygeligt stressede katte slikker sig meget pga. nervøsitet. Et sådant adfærdsrelateret problem, kaldes hypersoignering, fordi katten soignerer sig mere end normalt.
Hårboller ses hyppigere hos inaktive katte og indendørs katte, idet de har et nedsat aktivitetsniveau. Inaktive katte kan have tendens til "slappe tarme" der kan lede til forstoppelse med hårboller. Overvægtige katte og understimulerede katte bør motioneres og aktiveres mere, hvis de har problemer med hårboller. Stressede katte har ligeledes tendens til en unormal mave-tarmfunktion, pga. nervesystemets stadige overbelastning. Inaktive indendørs katte og stressede katte kan da have tendens til fordøjelsesproblemer såsom skiftende diarre eller forstoppelse.
En unormal tarmfunktion og forøget pelspleje fremmer risikoen for problemer med hårboller. Her kan der ofte ses en mere fast og normal afføring, hvis der tilbydes et foder med et større fiberindhold. Et afbalanceret fiberindhold kan give en mere fast afføring og sætter gang i fordøjelseskanalen. Der findes også specielt fremstillet kommercielt kattefoder, der er fremstillet til indendørskatte og/eller katte, der har problemer med hårboller. Et sådant foder vil ligeledes indeholde flere kostfibre.
Kattemalt, en smørende olie-sukker pasta, har en gavnlig virkning på fordøjelsesproblemer i forbindelse med forøget hårindtag. I ikke-fældningsperioden anbefales det at give katten kattemalt én gang ugentligt, mens katten bør få kattemalt 2-3 gange ugentligt i fældningsperioden. Se produktpakken, hvor meget kattemalt din kat behøver pr. dosis.
Kattegræs kan få din kat til at kaste hårboller op fra mavesækken, idet græssets grove struktur irriterer mavens slimhinde og da fremprovokerer opkast. Foderguiden.dk anbefaler at supplerende evt. kattegræs med kattemalt, idet kattegræs er så stærkt irriterende for mavesækkens slimhinde. Kattegræs bør altså ikke være den eneste løsning på et hårbolle-problem.
Frisk ikke-pasteuriseret ananas indeholder et planteenzym, der kaldes bromelain. Frisk papaya indeholdet et planteenzym, der kaldes papain. Bromelain og papin er proteinaser, dvs. enzymer der har evnen til at nedbryde protein. Begge enzymer anbefales i forbindelse med problemer med hårboller, idet enzymerne skulle være med til at opløse hårbollerne nede i mave-tarmkanalen. En del forskere mener at enzymerne ikke opløser håret, men opløser noget af det slim, der holder hårtotterne samlet som hårboller. Bromelain og papains virkelige indholdsstoffer og egenskaber er endnu ikke helt kortlagt, men forskerne er enige om at disse enzymer ikke har nogle umiddelbare skadelige effekter eller bivirkninger. Bromelain og papain kan da fint indgå som indholdsstoffer i f.eks. kattefoder. Dosis diskuteres stadig, men det anbefales at katte om muligt får det oprensede enzym som f.eks. kosttilskud, da frugterne kan give en alvorlig diarre, pga. deres store indhold af frugtsukker. Der findes allerede nu visse typer kommercielt kattefoder, der indeholder bromelain. Der findes også visse producenter der producerer enzymtabletter med bromelain.


Til top 36. Er "kattemælk" det samme som mælkeerstatning?
Nej, slet ikke. Der findes produkter i handelen der betegnes som "kattemælk", desværre tror visse ejer derfor at kattemælk er en slags mælkeerstatning til killinger, hvilket ikke er rigtigt. Killinger skal have en livsnødvendige og næringsmæssigt afbalanceret mælkeerstatning frem til 6 ugers alderen. Her er det altså vigtigt at vælge et produkt, hvor det klart og tydeligt fremgår at det er en mælkeerstatning til killinger. Mælkeerstatning til killinger kan fås hos dyrlægen eller hos dyrehandleren.
Kattemælk er et produkt der er specielt fremstillet til voksne katte. Almindelig mælk og mælkeprodukter indeholder mælkesukker, det såkaldte laktose. For at kunne nedbryde dette mælkesukker har katten brug for en enzym der kaldes laktase. Killinger har laktase i deres mavetarmkanal, men mister ofte evnen til at danne dette enzym når de bliver voksne. Voksne katte får derfor ofte diarre af at drikke mælk med et laktoseindhold over 2%. Denne reaktion overfor laktose, kaldes en foderintolerance.
Som tommelfingerregel vil din kat undgå diarre, hvis den får et mælkeprodukt der indeholder under 2 gram laktose pr. 100 gram, dvs. under 2% laktose. Kattemælk har et reduceretlaktose-indhold på under 2% og kan bruges som lækkebidsken, hvis du vil forkæle din voksne kat.
Du kan dog også selv meget let lave kattemælk. Hvis du vil forkæle din kat, bør du blande vand i mælkeprodukterne, så disse indeholder en passende lavt niveau af laktose. På denne måde fortyndes laktoseindholdet og katten vil da ikke få diarre. Hvis du ønsker at give din kat noget lækkert at drikke kan da f.eks. blande vand og yoghurt naturel i forholdet 1:5. På denne måde vil der være under 2% laktose i yoghurt-vand blandingen.


Til top 37. Kan min kat få en salmonella-infektion?
Ja - katte har dog en høj naturlig modstandsdygtighed mod salmonellebakterien og der ses da ofte kun sygdom hos katte med nedsat immunforsvar, f.eks. killinger, samt syge og ældre katte. Hunde er mindre modstandsdygtige overfor salmonella-infektion, hunde har dog også har en naturlig modstandsdygtighed overfor salmonella-bakterien. Salmonella-bakterien kan smitte, hvis din kat indtager råt kød, afføring, fordærvet mad eller andet der er smittet med salmonella-bakterien.
I forskellige undersøgelser af klinisk raske, dvs. synligt raske katte, har man fundet at 1-18% af disse katte var raske smittebærere af salmonella. Her fandt man salmonella i kattens afføring. I en anden undersøgelse af klinisk raske katte fra katterier, fandt man 11% raske smittebærere. Katte kan altså bære smitte i deres afføring, og derfor vigtigt at du holder en god hygiejne når du skifter kattegrus.
Salmonella kan ligge som en tikkende bombe i de klinisk raske katte, ligesom bakterien kan smitte katte med et nedsat immunforsvar. Mavetarm-betændelse, blodforgiftning, blodpropper, betændte bylder i de indre organer, meningitis (betændelse i hjernehinderne), betændelse i knogler og led, længerevarende uspecifik nedstemthed, vedvarende feber og abort kan være tegn på en salmonella-infektion. Ofte drejer det sig om kronisk snigende sygdom, mens en akut dødelig sygdom er mere sjælden. Hyppige aborter uden egentlig årsag kan f.eks. skyldes en salmonella-infektion.
Foderguiden.dk mener at det er op til den enkelte ejer at beslutte om katten skal tilbydes råt kød. Da katten er carnivor er katten skabt til at æde råt kød. Det anbefales at vælge kød af god hygiejnisk kvalitet, idet dette nedsætter risikoen for bakterie-infektion, f.eks. salmonella-infektion.
Copyright dyrlæge Sabine Förderer © 2003-2004 foderguiden.dk