Klog border collie kender 200 ord
Hunde har en medfødt evne til at lære sprog | Kan det være snyd?
Kan min hund lære det samme som Rico?

Til top
Klog border collie kender 200 ord
En 9-årig border collie fra Tyskland kan genkende over 200 ord. Border collien Rico kan genkende mere end 200 ord og kan hurtigt lære navnene på nyt legetøj og nye ting. Ricos ejere startede med at lære Rico ord, da han som 10 måneders hvalp skulle holdes i ro pga. sygdom. Rico er det levende eksempel på det vi hundeejere har vidst i årevis: at vores lille vuffer sagtens kan forstå noget af det vi siger.
Rico er blevet studeret af Julia Fischer fra Max-Planck Institutet for evolutionær antropologi i Leipzig, Tyskland. Julia Fischer har nu publiceret sine resultater i det videnskabelige magasin Science. Julia Fischer havde set Rico og Ricos ejer i et populært underholdningsprogram, og fik da lyst til at teste Rico uafhængigt af sin ejer, idet Julia Fischer var meget skeptisk overfor Ricos fantastiske evner. Blandt 200 ting kan Rico finde og apportere det rigtige legetøj i 90% af tilfældene.

Til top
Hunde har en medfødt evne til at lære sprog
Julia Fischers resultater peger på at hunde og andre dyr har en medfødt evne til at lære sprog. Hundes evne til at forstå menneskers sprog er antageligt udviklet efter at mennesker har domesticeret hunden, dvs. indenfor de sidste 15.000 år. Det antages at menneskers sprog har udviklet sig for ca. 100.000 til 200.000 år siden. Julia Fischers resultater peger på at indlæring af sprog er udviklet af 2 gange, først hos mennesket og herefter hos hunden.
Det mest fascinerende er Ricos evne til at lære nye ord. Hvis forskeren placerer en ny ting blandt Ricos kendte legetøj, og da nævner navnet på det nye stykke legetøj, så kan Rico meget hurtigt finde frem til det nye stykke legetøj og apportere dette - også selvom ordet og tingen er helt ny for Rico. Hvis det nye stykke legetøj gemmes væk i en måneds tid og herefter lægges frem igen, kan Rico endda finde frem til dette på den halve tid.
Det interessante er at små børn lærer ord på selvsamme måde som Rico. Denne form for indlæring kaldes "fast mapping". Hvis du f.eks. viser et foto med 3 forskellige kendte ting til et lille barn, og beder barnet om at pege på en kendt ting, så vil de fleste børn pege på den kendte ting. Hvis barnet ser et foto med 3 forskelige ting, hvoraf den ene ting er ukendt, og du da beder barnet om at pege på denne nye og ukendt ting, så vil de fleste børn pege på den ting de ikke kender. Det er på selvsamme måde Rico lærer. Ricos evne til at lære nye ord kan da sammenlignes med et 3-årigt barns evne til at lære nye ord.
Til top
Kan det være snyd?
Julia Fischer interesserede sig for Rico, idet hun havde en stor interesse i at modbevise "Kluger Hans fænomenet". I starten af 1900 tallet blev alverdens adfærdsforsker snydt af en hest ved navnet "Kluger Hans", dvs. "Kloge Hans". Kluger Hans kunne efter sigende tælle og regne. Hver gang ejeren stillede Hans en regneopgave, kunne hesten slå hoven i jorden det antal gange som var regnestykkets løsning. På et senere tidspunkt opdagede en psykolog ved navn Oskar Pfungst af hesten bare læste ejerens ansigtsudtryk, så den kunne aflæse hvornår den skulle stoppe med at slå med hoven. Julia Fischer testede Rico uden ejerens tilstedeværelse og kunne da bevise at hundens evne til at apportere de rette ting ikke skyldes hemmelige signaler fra ejerens side.

Til top
Kan min hund lære det samme som Rico?
Julia Fischer konkluderer at Rico en yderst motiveret hund og altså ikke en helt almindelig gennemsnitshund. En almindelig hund vil da sagtens kunne lære en del ord, men ikke så mange som Rico. Border collie er en arbejdsvillig hunderace der kræver megen motion og aktivering. Julia Fischers eksperimenter er meget interessante og kan måske underbygge at hunderacernes gener spiller en rolle for den enkelte hunds evne til at lære nyt.
Ricos ejere har i sig selv brugt indlæringsmetoden operant konditionering, dvs. "direkte indlæring" - ved at give Rico en belønning hver gang han apporterede den rette ting. Denne form for indlæring kan du også bruge, hvis du ønsker at din hund lærer navnet på nye ting.
Du kan se en video med Ricos fantatiske arbejde på nature.com. På videoen bliver Rico bedt om at apportere 2 kendte genstande: den blå dinosaurus og den lille røde dukke. Herefter bliver Rico bedt om at apportere en ny, ukendt ting: den hvide kanin.Reference:
Kaminski, J. et al. Word learning in a domestic dog: Evidence for “fast-mapping.” Science 304, s. 1682-1683.Relevante informationer om sundhed og sygdom må på ingen måde kompensere eller erstatte den kliniske undersøgelse, rådgivning og behandling, som gives af en autoriseret dyrlæge.


Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008