Blågrønalger ved Kastrup Havn og Amager Strand. DMU.dk

Muskelhunde

Skal vi vælge en muskelhund? - Er muskelhunde modehunde?
Amerikansk Staffordshire / Amstaffen - Staffordshire Bull Terrier / Staffen - Molosserne

Til top
Skal vi vælge en muskelhund?
Muskelhunde defineres alt efter hvilken sammenhæng de omtales. Hvor medierne ofte sammenligner muskelhunde med de såkaldte aggressive "kamphunde", kan man også betegne muskelhunde som muskuløse korthårshunde der i deres fremtoning udstråler styrke og sundhed. Men hvorfor er disse muskuløse korthårshunde blevet så populære? Det ligger i tiden, at vi danskere i høj grad identificerer os ved at vælge de rette produkter, ved at vælge de rette mærkevarer og ved at have det rette udseende. Det er ikke ukendt, at udseendet spiller en større og større rolle i vores samfund.Flere mennesker benytter sig af f.eks. plastikkirurgi, netop fordi de gerne vil have et bestemt udseende, der kan understrege en bestemt status og identitet. Denne trend ses desværre også, når vi vælger hund, og det vil da ikke være helt forkert, hvis jeg påstår, at en del hunde, ud over at være familiens trofaste medlem, også opfattes som et slags accessoir - en ting ejeren identificerer sig med og smykker sig med i det daglige. Muskelhunde udstråler kontrol, sundheld og styrke - værdier vi ejere gerne identificerer os med.
Moderne hundeejere tenderer dog også til en forkærlighed for korthårsracer, idet disse ofte kræver meget mindre pelspleje end en langhårshund. Den travle danske familie har ofte ikke lyst til at bruge sin sparsomme fritid på pelspleje og støvsugning af lange hundehår og vælger derfor ofte en korthårshund. Størrelsesmæssigt vil det for mange være praktisk at vælge en lille eller mellemstor hunderace, der lettere kan tages med i byen, mens andre ønsker at understrege hundens styrke og stærke personlighed ved at vælge en stor eller meget stor hunderace.

Til top
Er muskelhunde modehunde?
Dansk Kennel Klub (DKK) registrerer hvert år antal nye hvalpe i deres regi. Her er Dansk / Svensk Gårdhund en højdespringer og selvom denne hunderace aldrig vil blive omtalt som en muskelhund i den gængse forstand, afspejler den meget godt tendensen i de danske familie: en dansk/svensk gårdhund er en mellemstor, muskuløs og korthåret hund. Blandt højdespringerne ses også Amerikansk Staffordshire Terrier, Beagle og Korthåret Gravhund.
Udenfor DKK's regi ser vi dyrlæger også en øget efterspørgsel efter hunderacerne Amerikansk Staffordshire Terrier, Fransk Bulldog, Engelsk bulldog og Tjekkisk Rottehund, hunderacer som i høj grad importeres fra udlandet, fordi der er større efterspørgsel end udbud af disse hunderacer på det danske marked. Her ses der ikke bare på antal fødte hvalpe, men også på hvalpenes pris, der unægteligt skyder i vejret, når der er mange om buddet. Men det er da også tydeligt, hvad der er bagsiden af medaljen. En hund er ikke en genstand, der kan anskaffes for velbefindendet. Ofte undervurderer ejerne hundenes krav til en god ejer og et godt og indholdsrigt liv. Vi ser en del hundeejere, der ender med understimulerede hunde, dårligt socialiserede hunde eller decideret dominante hunde - dette fordi ejerne glemmer, at man ikke kan smykke sig med lånte fjer.
Hvis du f.eks. vælger en aktiv hunderace, skal du selv være en aktiv hundeejer, hvis du vælger en dominant hunderace, skal du selv have megen kendskab til hundetræning, et godt lederskab og hundehold, og hvis du vælger en hunderace, der er meget knyttet til familien, så nytter det ikke at du er på farten hele tiden. Selvom hundeejerne således elsker deres hunde af hele deres hjerte, er det tydeligt at visse hundeejerne er inkompetente og frustrerede - en del hunde havde med andre ord fortjent bedre ejere.
Rent sundhedsmæssigt ser vi også en stigende tendens til ukontrolleret avl på disse populære muskelhunderacer - når jeg taler ukontrolleret avl, snakker jeg en ukritisk avl, fordi der er penge og efterspørgsel blandt disse hunderacer. Her ser vi avl blandt hunderacer, hvor der øjensynligt er alt for få sunde stambogsførte avlshunde i forhold til solgte hvalpe eller decideret ukontrolleret avl blandt tilfældige hunde, dvs. stueopdræt eller importhunde.

Til top
Amerikansk Staffordshire / Amstaffen af Marie Kipler
Marie Kipler medlem af Amerikansk Staffordshires Gruppen, en del af Dansk Terrier Klub, giver sit bud på hvorfor den Amerikansk Staffordshire Terrier, også kaldet Amstaffen, finder flere og flere købere: Udviklingen i samfundet byder på to ting: Man vil gerne have noget ikke alle andre har, men man vil også gerne have det samme som alle IN-personerne har. Når f.eks. den Amerikanske Staffordshire Terrier er blevet så populær, hænger det da helt sikkert sammen med, at unge mennesker synes den er flot. Den er et billede af sådan som man gerne selv vil være: Muskuløs, rå, med en kæmpe portion selvsikkerhed, men så alligevel elskelig og kærlig.
Da Amerikansk Staffordshire Terrier kræver en hundeejer med erfaring indenfor hundehold, er det desværre aldrig godt, når hunden ender hos en uerfaren eller ikke kompetent familie. Hunden får et trist liv, hvor dens behov ikke tilfredsstilles, og inden længe får den en omtumlet tilværelse med mange nye hjem, fordi den uforskyldt har svært ved at forstå og indfinde sig under grænser som er flydende. Sådanne hunde er ikke sjove at møde, når man selv er ude med sin vel socialiserede hund. Og fordommene i befolkningen får pludselig grobund. Der skal ikke mange brodne kar til, før det danner et helhedsindtryk, selvom det i virkeligheden drejer som om umiskendeligt få hunde og deres ejere.
Omvendt er der selvfølgelig, og heldigvis, også mange hunde som ender op med kompetente ejere, som har sat sig ind i racens historie og forstår at bruge dens evner på en positiv og livsbekræftende måde i dagligdagen, så hunden bliver til glæde, både for familien og dens omgivelser. Marie Kipler ser dog også en omtumlet periode af baggårdsavl, hvor mindre attraktive parringer laves, fordi der er en stor efterspørgsel på hunde, som ikke koster særlig meget. Hvad folk glemmer er, at kvalitet og pris går hånd i hånd. Og med en stærk hund med en stærk psyke skal man ikke gå på kompromis med avlskriterierne.
Der er ikke noget lækkert i at ende op med et smertens barn, i form af en problemhund, som splitter hele ens flotte lejlighed ad, eller en hund som kræver adfærdsterapi, fordi dens psyke er svag. Så ryger hele racens temperament på gulvet, og uden det korrekte temperament er det bare en sølle stakkel i en flot skal. Noget må gerne være populært, men det skal være det fordi der er en mening med det. En korrekt avlet Amstaff i kompetente hænder er et flot syn, og sådan noget må gerne være ønskværdigt.

Til top
Staffordshire Bull Terrier / Staffen af Jytte Therkelsen
Racerepræsentant for Dansk Staffordshire Bull Terrier, Jytte Therkelsen, kan også mærke, at den noget mindre Staffordshire Bull Terrier, i de seneste år har vundet indpas i danskernes hjerter. Jytte Therkelsen mener, at racens popularitet bl.a. skyldes racens joviale ydre og væsen. Som den eneste race i Engelsk Kennelklubs beskrivelse af racerne, finder man udtrykket "totally reliable", dvs. "fuldstændig pålidelig". Staffordshire bull terrieren er også netop kåret som årets familiehund i sit hjemland England, hvor den er kendt som "The Nanny-dog", dvs. barnepige-hunden", idet flere og flere børnefamilier vælger racen som et trofast medlem af deres familie. Staffordshire Bull terrier, også kaldet "Staffen", har også en enorm livsglæde, som mange hundeejere forelsker sig i. Jytte Therkelsen ser positivt på racens fremgang og ønsker at dele hunderacens dejlige personlighed og specielle racekarakteristika med så mange som muligt. Staffordshire bull terrier kræver en hundeejer med en grundlæggende erfaring indenfor hundehold. Racerepræsentanten forventer, at en større popularitet giver en større genetisk mangfoldighed med mulighed for nye blodlinier og det er derfor dejligt at se, at racen har vundet popularitet igennem de sidste år. Bagsiden af medaljen kan være, at der i fremtiden kan ske ukontrolleret avl på den populære familiehund, hvilket i sidste ende kan ende med en dårligere sygdomsstatus for racen.

Til top
Molosserne af Marianne Drud Nielsen
Marianne Drud Nielsen, Formand for Dansk Molosser Klub, har sit bud på, hvorfor de noget større molosserhunde er ved at blive populære i Danmark: De store molossere er de tungt byggede racehunde af forskellig størrelse og de er værdsat for deres trofasthed, styrke, mod, loyalitet og intelligens. Dansk Molosser klub repræsenterer racer som Cane Corso Italiano, Dogo Argentino, Dogo Canario, Fila brasileiro, Mastino Napoletano og Tibetansk Mastiff.
Flere af disse racer har en spændende historie, der kan føres langt tilbage i historien. Det er spændende at se, hvad molosserhunde tidligere har været brugt til, og hvilke egenskaber man kan bruge i dag. Molossernes gode beskytterinstinkt og hyrdeinstinkt er højt værdsat. En molosserhund vil være en venlig og omgængelig sjælepartner i familien, en hund som knytter sig meget stærkt til sin familie og vogter sit territorium med sit liv.
Mange mennesker falder i første omgang for molossernes imponerende udseende, deres måde at agere på, deres rolige væremåde, når man "bare" er sammen og samtidig deres helt fantastiske føling for, hvis der er noget "galt". Da molosserhunde er noget sjældne i Danmark, tiltaler de ofte købere, som vil have en unik og mere sjælden hunderace.
Molosserne kan dog også være noget dominerende i deres karakter både overfor mennesker og andre hunde, kan også udvise en vis mistro til fremmede mennesker og kan være svære at tilpasse det sociale liv. Visse molossere egner sig ikke til bylivet, men trives med et hjem på landet. Molossere kræver, pga. deres interessante natur, derfor en ejer med nogen hundeerfaring. Det er en stor udfordring at arbejde med molossere. Molosser kræver, at man sætter sig 100% ind i deres karakter og racekarakteristika. Det er vigtigt, at man har god tid og tålmodighed, og det anbefales at den nye hundeejer holder en tæt kontakt med sin opdrætter i hvalpe- og unghunde-perioden. Pga. molossernes smukke udseende og spændende natur er det desværre ikke ualmindeligt, at flere af de store molossere ender i en uerfaren familie, hvor hundens adfærd bliver misforstået - hunden risikerer herved at blive omplaceret op til 6-7 gange, hvorefter den kan ende med at blive aflivet.
Internettet har åbnet mange veje på godt og ondt, mediet gør, at det er lettere at finde de lidt mere sjældne, store molossere, udenom seriøse opdrættere som jo ofte stiller krav til hvalpekøberne, for at finde ud af, om racens karakter passer ind i familiens liv. Inden for vores store molosserracer kan Dansk Molosser Klub se en stigning af import fra østlandene. Dette er klubben selvfølgelig meget ked af, idet de østimporterede hvalpe ofte kommer fra kummerlige kår, hvorfra de tages for tidligt fra moderen og derved bla. mister en stor del af den social prægning Som er vigtig for udviklingen af hundens psyke. Da hundehandlere ikke har interesse for hvalpenes senere liv, men er interesseret i en god forretning, stiller de som regel ikke nogen spørgsmål til, om du er den rette ejer til en af disse racer. De nye hundeejere har derfor meget svært ved at få en kvalificeret rådgivning om de hunderacer, som importeres af hundehandlere.
Dansk Molosserklub ser en stigning af folk, der vil have disse store imponerende molossere på grund af deres udseende: molosserne er unikke og det er store hunde med en enorm udstråling. Visse ejere benytter også hundene som potensforlængere for deres egen manglende selvværd og det kan gøre visse molosserracer ekstra attraktive, at de er ulovlige at holde i Danmark. Formanden for Dansk molosserklub ser på denne tendens med stor bekymring, idet molosserracerne absolut ikke er begynderhunde.

Endnu en gang tak til Marie Kipler, medlem af AmStaff Gruppen, Jytte Therkelsen, Racerepræsentant for Dansk Staffordshire Bull Terrier og Marianne Drud Nielsen, Formand for Dansk Molosser Klub for deres oplysende tekst omkring deres racer. Denne artikel er sammenfattet af dyrlæge Sabine Förderer og er også blevet trykt i månedmagasinet "Dyrenes og os".


Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008