Import af billige hvalpe fra Østeuropa

Et godt eller dårligt køb?
Faresignaler ved hvalpekøb

Til top
Et godt eller dårligt køb?

Der stilles atter skarpt på importhvalpenes kummerlige kår - ikke senest d. 17.04.06, hvor avisen B.T. kunne bringe en aktuel artikel om dette emne. B.T. har bl.a. kontaktet hundeleksikon.dk for at få en professionel vurdering af problemets omfang.

Efter murens fald og EU´s udvidelse er bl.a. Danmark blevet marked for "billige" importhvalpe fra bl.a. Tjekkiet, Polen og Rusland. Typisk importeres West Highland White terrier, Engelsk- og Fransk bulldog, Amerikansk Staffordshire terrier, Tjekkisk rottehund og importhvalpe fra andre populære hunderacer. Handelen er organiseret og foregår over hele Danmark.

Importhvalpene var tidligere ofte papirløse eller blev leveret med forfalsket dokumentation, hvor der typisk blev angivet urigtige oplysninger om alder, herkomst og vaccinations-status. Køberen stod derfor uden nogen garanti eller brugbar information om deres nyerhvervede hvalp og kunne da ofte se frem til mange bekymringer og større dyrlægeregninger som følge af hvalpens dårlige helbredsmæssige tilstand. Nu identificeres alle lovligt importerede hvalpe, dette gøres ved at give enhver hvalp en microchip og et EU pas inden import til Danmark.

Importhvalpene er dog stadigvæk ofte utrivelige, har diarré, har lungebetændelse, dør af hundesyge eller af pludseligt af uransagelige årsager. Det er endvidere påvist, at visse importhvalpe er smittekilde til hundesyge, parvovirus og luftvejsinfektioner - virussygdomme som den almindelige danske hundeejer troligt forbygger ved den årlige vaccination og ved transport til vore nabolande, f.eks. Tyskland og Sverige.

Typisk fravænnes importhvalpene helt ned til 5 ugers alderen, hvilket er dybt kritisabelt. Ifølge den danske lovgivning er "enhver overdragelse af hundehvalpe, der er under 8 uger gamle, forbudt". Det er vigtigt at hvalpen kan være hos sin mor indtil 8 ugers alderen, da den ellers har større risiko for at få adfærdsproblemer senere i livet. For toldere og kommende ejere er det dog svært at vurdere hvalpenes sande alder og hvalpene er da ofte yngre end angivet. Det er først ved tandskiftet i 4-6 måneders alderen at hvalpens sande alder kan fastslås.

En del importhvalpe er hale- og ørekuperet i oprindelseslandet. Kuperingerne bærer ofte præg af at disse er lavet af uprofessionelle og under uhygiejniske forhold. Hos nogle importhvalpe ses betændte sår i syningerne eller knogler og sener der stikker ud. Visse importhvalpe mangler hele øret, fordi kuperingen er foretaget helt nede ved øregangen. I Danmark er hale- og ørekupering, med et par undtagelser, forbudt, ligesom det er forbudt at fremvise hale- og ørekuperede hunde på udstillinger. Den nye hvalpeejer har derfor ingen praktisk nytte af dette modefænomen. Ved at købe en hvalp med kupering, viser den nye ejer en ligegyldighed overfor den smerte og lidelse den lille hvalp har været udsat for.

Købere af lovligt importerede hvalpe har efter den nye lovgivning nu en vis sikkerhed for at hvalpen virkelig er blevet kontrolleret i herkomstlandet. Køberen står dog stadigvæk uden nogen information om importhvalpens arvemasse, idet køberen ikke kender til forældredyrenes sygdomsstatus eller personlighed. Køber ved heller ikke hvordan forholdene hos opdrætteren har været, ved reelt ikke hvor gammel hvalpen er og ved ikke hvilke traumatiske oplevelser hvalpen har været ude for hos opdrætteren og under transporten. Fremtiden må da vise hvilken hund køber har anskaffet sig.


Til top
Faresignaler ved hvalpekøb

For at hindre denne uhensigtsmæssige handel med hunde, bør man som hvalpekøber ikke benytte sig af tvivlsomme sælgere, men i stedet henvende sig til godkendte opdrættere via f.eks. Dansk Kennel Klub. Her har man en stor sikkerhed for korrekt information hvad angår hvalpens alder, korrekt opvækst og sundhedsstatus. Visse hunderacer er dog meget svære at få fat I og det er netop her at nogle hundeejere vælger at købe en importeret hund - her er det dog også vigtigt at kunne skelne mellem mere seriøse og useriøse importører.

Mere seriøse importører skjuler ikke at hvalpene er importerede og tilbageholder ingen informationer. Useriøse importører forsøger at skjule at hvalpene er importerede. Ikke sjældent sælges sådanne importhvalpe videre, som importørens "eget opdræt", eller til andre "opdrættere", med henblik på videresalg til privatpersoner. For at hindre en uhensigtsmæssige handel med hunde, bør man som hvalpekøber ikke benytte sig af tvivlsomme sælgere, der ikke kan fremvise hvalpens moderdyr.

Der er nogle faresignaler der sammenlagt kan pege på at en såkaldt "dansk opdrætter" forsøger at sælge dig en importeret hvalp. Stil spørgsmålstegn ved sælgerens seriøsitet hvis tæven ikke er til stede sammen med hvalpene. Hvis sælgeren har mange forskellige, evt. populære hunderacer, bør du også være på vagt.

Vær sikker på at sælgeren bor på selvsamme adresse hvorfra hundenes sælges, da sælgeren ellers kan forsvinde ud i det blå. Vær på vagt hvis sælgeren udelukkende kan give dig et hjemmelavet garantibevis, der ofte ikke er mere værd end det papir det er skrevet på. Kontroller også om der er ét eller flere officielle papirer på hvalpen, f.eks. microchip, EU pas, stamtavle, vaccination eller dyrlægens sundhedscheck.

Du må aldrig købe en hvalp af medlidenhed, da du da vil støtte sælgerens handel. Henvend dig i stedet straks til nærliggende dyrlæge og/eller politi, så der i fremtiden sættes stopper for import at små, syge hvalpe.


Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008