Viden om Vovse

Hundens pasning og pleje

Hundens plejeplan
Hvor ofte skal jeg vaske min hund?
Hvilken shampo skal jeg benytte til min hund?
Hvordan skal jeg vaske min hund?
Er det rigtigt at jeg ikke må vaske min hvalp?
Hvordan fjerner jeg flåter på min hund?
Hvordan klipper jeg kløerne på min hund uden at det bløder?
Kan hundens lange pandehår give kronisk øjenbetændelse?
Hvad er potevoks?
Hvordan forebygger jeg tand- og tandkødsproblemer?
Hvad sker der ved en tandrensning?
Hvad er analkirtler?
Hvordan renser jeg hundens ører?
Hvad er en ulveklo?
Hvornår skifter min hund sin hvalpepels?
Hvorfor fælder visse hunderacer mere end andre?
Hvordan passer, plejer og fodrer jeg moderløse hvalpe?
Hvilke bakterier findes i et hundebid?
Kan jeg selv lægge en poteforbinding?
Bliver alle ældre hunde gråhårede?
Hvordan giver jeg min hund tabletter eller flydende medicin?
Hvad er en trimmepels?
Læger hunden selv sine sår ved at slikke på dem?
Findes der madskåle der er specielt egnede til hunde med lange ører?
Hvordan bliver hunden forsvarligt fastspændt i bilen?
Hvordan nedsætter jeg risikoen for hedeslag i bilen?
Hvad skal jeg være opmærksom på hvis vi skal på bilferie med hunden?
Er visse biltyper bedre til hundetransport?
Bør jeg rengøre min hunds legetøj?
Hvor ofte bør jeg børste hundens tænder?
Er det rigtigt at der findes et GPS-halsbånd til hunde?Hundens pleje


Til top Hvor ofte skal jeg vaske min hund?
Hundens pels og hud har et naturligt fedtlag, som beskytter hunden mod hudinfektioner. Hunden bør skylles med lunkent vand, hvis den har været ude og bade i ikke forurenet, rent vand, f.eks. rent saltvand. Hvis hunden har badet i forurenet vand, f.eks. havvand eller mosevand med alger, bør hunden vaskes i lunkent vand med en mild hundeshampo. Ligeledes skal hunden vaskes, hvis den har rullet sig i inficeret eller ildelugtende materiale, f.eks. ræve-afføring. Som tommelfingerregel bør en hund vaskes mindst 3 gange årligt - flere gange, hvis dette skønnes nødvendigt.
Visse hunderacer skal trimmes. Sådanne trimmeracer bør ikke vaskes før trimning, idet dette kan besværliggøre trimningen. De fleste udstillingshunde vaskes ofte, for at være smukke og velplejede, når disse skal bedømmes på en hundeudstilling.

Som tommelfingerregel bør en hund vaskes mindst 3 gange årligt - flere gange, hvis dette skønnes nødvendigt

Hvis du har en hund med sart hud eller hudsygdom, skal du benytte ekstra mild, medicinsk specialshampo for at mildne om hundens hudproblem. En sådan shampo kan købes hos dyrlægen. Hvis du har en allergihund, bør du vaske hunden 1-4 gange om måneden, idet du på den måde kan vaske en del af de allergifremkaldende stoffer, dvs. allergener ud af hundens pels. Ved at vaske allergenerne ud af hundens pels, vil hunden udvise mindre allergisk reaktion. Tag gerne en god snak med din dyrlæge, så I sammen kan vurdere hvor ofte din allerihund bør vaskes.
Hunden skal frotteres godt efter vask, dette kan gøres med håndklæder.


Til top Hvilken shampo skal jeg benytte til min hund?
Det er meget vigtigt at du benytter en mild kvalitets hundeshampo til din hund. Menneskeshampo og babyshampo er uegnet til din hund, fordi hundens og menneskets hud er forskellig. Hundens hud er tyndere end menneskets hud. Hundens hud har ligeledes en neutral pH-værdi, mens menneskets hud har en mere sur pH-værdi. Hos hunde ligger hudens pH-værdi mellem 6.5-7.0, mens menneskets hud har en pH-værdi på ca. 5.5. Menneskeshampo indeholder ofte parfumer som er helt unødvendige og irriterende for hundens hud, pels og lugtesans.
Mange ejere tror at hundeshampo indeholder stoffer, såsom sæbe, der affedter huden. En god hundeshampo indeholder dog ikke sæbe, men i stedet milde rensende og plejende stoffer, som f.eks. havremel eller aloe vera, der renser op og plejer, uden at affedte. En mild kvalitets shampo kan derfor benyttes efter behov.


Til top Hvordan skal jeg vaske min hund?
Det er vigtigt at hunden ikke stresses unødigt og du bør da finde et tidspunkt, hvor du har god tid til at vaske din hund. Vælge en mild hundeshampo og find et par tørre håndklæder. Hundens pels gøres fugtig med lunkent vand og der masseres en passende mængde shampo ind i pelsen. Husk at undgå shampo i øjnene og ørerne. Masser nu hunden i 5-10 minutter, så shampoen får lov til at virke. Skyld godt efter med lunkent vand - her er det meget vigtigt at være omhyggelig. Til sidst frotteres hunden i de tørre håndklæder.


Til top Er det rigtigt at jeg ikke må vaske min hvalp?
Nej. Hvalpe må gerne vaskes, ligesom voksne hunde. Det er dog vigtigt at ejeren bruger den rette hundeshampo, ligesom det er vigtigt at hvalpen tørres godt efter vasken, så den ikke ender med at blive underkølet eller syg. En hvalp kan vaskes hvis der er behov for dette: Hvis hvalpen f.eks. har rullet sig i inficeret eller ildelugtende materiale, f.eks. urin eller afføring.


Til top Hvordan klipper jeg kløerne på min hund uden at det bløder?
Det er meget vigtigt, at hunden allerede som hvalp lærer at få klippet kløer. Der er meget stor forskel på hvor ofte og hvor meget en hund skal have klippet sine kløer. Ved hårdt underlag slides kløerne mere end ved luftning på mark, eng og i skov. Aktive hunde og tunge racer med stor kropsvægt slider deres kløer mere end inaktive hunde og små racer med lille kropsvægt. Mange små hunderacer kan ikke få et naturligt slid på kløerne, fordi de vejer for lidt, og det er derfor vigtigt at ejeren eller dyrlægen klipper kløerne med jævne mellemrum. Hundens kløer er for lange, hvis du kan høre hundens kløer når den går på et glat gulv. Lange kløer kan give en overbelastning af neglerødderne med smertende neglerodbetændelse til følge. Lange kløer kan også hurtigt hænge fast forskellige steder, hvorved hunden kan risikere at flække en negl.
For at få det bedste resultat er det meget vigtigt at huske at klippe lidt, men ofte. Hvide kløer er lette at klippe. På hvide kløer kan du tydeligt se negleroden og kloens blodkar. Når du skal klippe hundens kløer skal du klippe midt imellem kloens spids og der hvor blodkarret slutter - på den måde vil du aldrig kunne komme til at klippe så langt ned så kloen bløder. Husk dog, at du altid skal holde dig mindst 2mm fra negleroden - hvis du ikke kan dette, bør du vente med at klippe negle på din hund eller kontakte dyrlægen for nærmere rådgivning. Der kan ofte klippes et større stykke klo af forpoternes kløer, hvorimod der ofte kun kan klippes lidt af bagpoteres kløer.

Når du skal klippe hundens kløer skal du klippe midt imellem kloens spids og der hvor blodkarret slutter.

En sort klo er sværere at klippe. Hvis hunden har lyse kløer, skal du således starte med at klippe dem, hvorved du får en helt klar fornemmelse af hvor langt du må klippe i denne omgang. Samme længde klippes herefter på de sorte kløer. Hvis alle kløer er sorte, skal du arbejde dig langsomt frem. Ved at se på den nyklippede klo, kan du hurtigt se om kloen består af dødt, sort og tørt horn eller om du allerede har klippet så meget af, at du nærmer dig overgangen til karrene. Ved overgangen til karrene, vil kloens udseende skifte til gråhvidt, blødt og mere flosset væv. Når du ser en lille hvid prik efter klipning, bør du straks stoppe og du ved da nogenlunde hvor langt du kan tillade dig at klippe de andre sorte kløer. En tommelfingerregel for trængende sorte kløer er ca. 2mm kloklip hver 2-4 uge.
Hundens kløer vokser hele tiden. Da blodkarret inde i kloen gerne vil forsyne kloens spids, vokser blodkarret med kloen og det kan da slet ikke betale sig at vente med at klippe kløer på din hund. Hvis kloen bliver meget lang, vil blodkarret nemlig vokse med ned i kloen, hvilket giver store problemer ved kloklipningen, idet du da hurtigt kommer til at klippe kloen så den bløder. Blodkarret trækker sig tilbage hver gang hunden får klippet sine kløer og risikoen for at du og hunden får en dårlig oplevelse er da meget mindre. Hyppige, små kloklip er da det bedste råd for at undgå blødning.
Køb en god hunde-klosaks hos din dyrlæge eller hos dyrehandleren. Få din dyrlæge eller opdrætter til at vise, hvordan du håndterer hunden og klipper dens kløer. Vær to om at klippe kløerne på hunden, en person kan da holde hunden og belønne med godbidder, mens den anden person forsigtigt klipper kløerne. Hvis hunden udviser megen angst, skal I straks slutte med at klippe kløer og i stedet sige "sit". Når hunden sidder stille, får den en godbid og ros, så hele seancen slutter på en positiv måde. Hvis hunden er meget angst må videre kloklipning prøves på et senere tidspunkt.


Til top Kan hundens lange pandehår give kronisk øjenbetændelse?
Ja. En del hunderacer har periodevise problemer med øjnene, idet der ofte falder hår ned i hundens øjne. Disse hår kan irritere og beskadige øjets hornhinde og kan da give tilbagevendende øjenbetændelse og hornhindesår. Her er det især hunde med let udstående øjne der kan få problemer med forskellige former for øjenbetændelse.

Til familiehunden kan det anbefales at hårene omkring øjnene klippes kort.

Hvis du har en sådan hunderace er det vigtigt at holde hårene væk fra hundens øjne. Her findes der flere gode råd: til familiehunden kan det anbefales at hårene omkring øjnene klippes kort. Her bør du bruge en buet saks med bløde kanter, da der da er mindre risiko for at du beskadiger hunden. Det vil være en god ide at spørge din opdrætter, dyrlæge eller hundefrisør, hvordan du på bedst mulig måde klipper hundens pandehår.

Hvis du ikke ønsker at klippe hunden pandehår, kan du vælge at sætte håret op med et spænde eller en blød elastik.

Hvis du ikke ønsker at klippe hunden pandehår, kan du vælge at sætte håret op med et spænde eller en blød elastik. Her er det vigtigt at hårene ikke strammes for meget, da hunden da vil blive øm i huden. Opdrættere bruger ofte vaseline til at holde pandehåret væk fra øjnene. Dette er en god, pæn og meget let måde at forbygge øjenskader. Vaselines smøres i pandehåret som en slags gele, og håret holdes da væk fra øjnene.


Til top Hvad er potevoks?
Din hund regulerer sin kropstemperatur ved at afgive varme fra sin tunge og sine poter. I vintertiden er hundens poterne særligt udsatte for slid. Ved luftning vil is og sne langsomt opbløde hundens varme trædepuder, mens asfalt og fliser vil slide hårdt på trædepuderne. Vejsalt kan nu let trænge ind poternes små revner, hvorefter hundens trædepuder vil blive røde, irriterede og smertefulde.
Potevoks beskytter hundens poter i den kolde tid. Potevoks er en slags creme der lægger sig som en beskyttende hinde på poterne. Hundens poter beskyttes da mod slid og mod uønsket indtrængen af irriterende stoffer, såsom vejsalt. Potevoks er vandafvisende og åndbar, ligesom det er blødgørende.
Det anbefales at du har potevoks i huset, så du kan smøre hundens poter i vinterperioden. Her er det ekstra vigtigt at smøre poterne, hvis det er meget koldt, eller hvis der saltes i det område hvor hunden luftes. Det er en god ide at smøre hundens poter om aftenen, så vokset kan nå at trænge ind i trædepuderne i løbet af natten.


Til top Hvordan forebygger jeg tand- og tandkødsproblemer?
Hvis din hund lider af dårlig ånde, kan den muligvis have tand- og tandkødsproblemer. Plak, dvs. bakteriebelægninger, tandsten, tandkødsbetændelse og knækkede tænder forekommer hyppigt blandt hunde. Karies ses kun sjældent hos hunde.
Plak, tandsten og tandkødsbetændelse kan fremme sygdommen paradentose. Paradontose er en betændelsestilstand i den knogle, som tandroden sidder fast i. Betændelsen fører til, at knoglen forsvinder og da løsner sit greb om tandroden, hvorved tanden bliver løs. Paradentose ses ofte hos ældre hunde og er er den hyppigste grund til tab af tænder hos hunde. Nedbrydningen af vævet omkring tænderne sker hurtigere hos hunde end hos mennesker. Tandkødsproblemer kan være arvelige og ses hyppigere blandt visse hunderacer.
Ved tandkøds- og tandstensproblemer vil din dyrlæge anbefale en komplet tandrensning, idet plak og tandsten skal fjernes, før den egentlige forebyggende tandstensbehandling kan igangsættes.
Tandkødproblemer kan ofte forbygges. Her er det vigtigt, at hunden får tilbudt foder med struktur, dvs. foder, som hunden kan gnave i. Tyggeben og hårdt tørfoder er fodertyper, som kan sprænge evt. tandsten af hundens tænder. Blødt og findelt foder bearbejder ikke tænder og tandkød tilstrækkeligt. Du kan også børste hundens tænder 2 gange om ugen, hertil behøver du rent vand og / eller en hundetandpasta med en acceptabel smag.
Hvis din hund har varige tand- og tandkødsproblemer, kan din dyrlæge anbefale et specialfoder, der forebygger og afhjælper tand- og tandkødssygdomme fremover. Foderet vil være et tørfoder med en speciel størrelse og hårdhed. Foderets er så stort at hunden tvinges til at tygge det med sine kindtænder inden det kan sluges. Foderets hårde struktur fjerner plak og misfarvninger og kan sprænge en del tandsten af tænderne. Hvis din hund har tand- og tandkødsproblemer, gives specialfoderet forebyggende eller som støttebehandling. På varedeklarationen fremgår det om foderet kan benyttes som fuldfoder og / eller som guffer.
Ved betændelsestilstande som f.eks. knækkede tænder, tandbylder, tandkødsbetændelse eller paradontose vil din dyrlæge tildele antibiotika. Hvis der ikke gives antibiotika vil være fare for, at mundens uønskede bakterier trænger ud i hundens blodbane. Hvis der er bakterier i blodbanen, kan disse sætte sig på hundens hjerteklapper, hvorved hjerteklapperne ødelægges. Bakterierne vil ligeledes overbelaste hundens lever og nyrer, hvilket også kan føre til følgesygdomme - regelmæssigt tandcheck er altså vigtigt hvis du ønsker at give din hund et langt og sundt liv.


Til top Hvad sker der ved en tandrensning?
Den årlige sundhedsundersøgelse involverer en standard tand- og mundhuleundersøgelse i dyrlægens konsultation. Hvis der er mistanke om sygdom i tænder og / eller mundhule, vil din dyrlæge anbefale en tandrensning og / eller tandundersøgelse i narkose. Dårlig ånde, smerter ved tygning og forøget spytdannelse, er alle almindelige tegn på tand- og / eller mundhulesygdom.
På klinikken vil din hund blive lagt i fuld narkose - dette er påkrævet for at kunne udføre en professionel tandrensning af høj kvalitet. Dyrlægen sætter nu en mundspærre på hunden, for at holde hundens mund åben. Herefter laver dyrlægen en omfattende mundhuleundersøgelse på din hund. Hver enkelt tand undersøges for løshed, brud, tandsten, tandkødslommer, skævt bid og / eller periodontal sygdom. Periodontal sygdom er sygdom der involverer vævet omkring tanden.

For at foretage en grundig mundhuleundersøgelse, med tandrens, tandbehandling og tandpolering, skal hunden bedøves

Bakterielle belægninger og tandsten på tænder og i tandkødslommerne fjernes vha. tandinstrumenter og et specielt ultralydsapparat. Hundens tænder køles med vand under hele processen. Nu poleres alle tænder og dyrlægen sikrer sig at der ikke forefindes små ridser i tandoverfladen.
Hvis der er tandsygdom eller tandskader bliver disse behandlet og udbedret. De hyppigste tandproblemer er tandsten, paradontose og knækkede tænder. Ikke sjældent er nogle af tænderne så medtaget, at disse må trækkes ud. Skjulte tandskader kan give vedvarende smerte og kan hurtigt opdages på et tandrøntgen.
Hvis der er betændelse i mundhulen, vil hunden få antibiotika med hjem. Mundens bakterier er nemlig så hårdføre at disse kan vandre ud i hundens blod, bakterierne kan da sætte sig på hundens hjerteklapper og give en livstruende hjerteklapsbetændelse.
Hunden vækkes og sendes hjem samme eftermiddag. Ved hjemsendelsen vil du høre mere om din hunds tandproblemer og den tandbehandling der er blevet lavet. Du vil også få gode råd om hvordan du fremover skal børste hundens tænder og forebygge tandsygdom.
Hvis hundeejeren ikke børster hundens tænder eller laver anden form for anbefalet tandpleje i hjemmet, viser forskning at hundens tænder og tandkød aldrig vil blive helt sundt. Hunden vil med andre ord have en kronisk mundhulesygdom der kræver tandbehandling hver 3-6 måned. Hvis ejeren ikke forsøger at hjælpe hunden, ender det ikke sjældent med at hunden altid går med stærke smerter og til slut mister alle sine tænder. Det er derfor meget vigtigt at hundens tandrensning følges op med tandpleje i hjemmet, da hunden ellers aldrig vil blive rask.


Til top Hvad er analkirtler?
Analkirtlerne er to små duftkirtler der sidder omkring endetarmsåbningen, tæt ved hundens lukkemuskel. Sunde analkirtler er udformet som to små sække, der er på størrelse med en ært. Analkirtlerne producerer et stærkt lugtende grøn-brunt analkirtelsekret. Analkirtelsekretet udklemmes hver gang hunden kommer af med sin afføring.
Visse hunde har forøget risiko for at få stoppede analkirtler. Dette problem kan bl.a. skyldes overvægt eller for lidt motion. Problemet kan også ses efter en periode med blød afføring. I begge tilfælde tømmes analkirtlerne ikke så hyppigt som de burde, hvorfor analkirtelindholdet ophobes og evt. bliver så tørt at tømningen yderligere besværliggøres. Hvis din hund har stoppede analkirtler, vil den forsøge at tømme sine analkirtler. Visse hunde kurrer bagdelen mod jorden, mens andre bider eller slikker sig omkring endetarmsåbningen. Hvis du ser en sådan adfærd, bør du kontakte din dyrlæge for videre rådgivning.
Der kan gå betændelse i stoppede analkirtler - analkirtlerne vil blive hævede og ømme og analkirtelsekretet vil blive puslignende. I alvorlige tilfælde kan analkirtlerne springe, hvorved der vil løbe pus ud af hul i huden omkring endetarmsåbningen. Tilstanden er da så alvorlig at dyrlægen må bedøve hunden, for at rense og evt. operere det syge område. Dyrlægen vil ligeledes behandle med antibiotika og smertestillende medicin. I visse tilfælde kan analkirtlerne blive så ødelagte, at de ikke kan fungere normalt igen. Dyrlægen vil da anbefale en fjernelse af analkirtlerne. Operationen kan være krævende og bør kun foretages af en dyrlæge der har en vis rutine i fjernelse af analkirtler.
Hvis din hund har tilbagevendende problemer med stoppede analkirtler bør du søge råd og vejledning hos din dyrlæge. Visse hunde kan have gavn af en rutinemæssig tømning af analkirtlerne, dette kan gøres i en konsultation og varer ofte kun få minutter. Hvis hunden har alvorlige problemer, bør en forebyggende fjernelse af analkirtlerne overvejes.
Det antages at analkirtelsekretet bruges som identifikation når hunde snuser hinanden bagi eller snuser til hinandens afføring. Denne teori er dog desværre ikke dokumenteret.


Til top Hvordan renser jeg hundens ører?
Det er naturligt at hundens ører producerer en lille mængde ørevoks. Mængden af ørevoks varierer fra hund til hund. Et sundt hundeøre er pænt, lyserødt og uden synlig voks i det ydre øre. Et sygt hundeøre er beskidt, rødt eller lugter grimt. Hundens ører bør kontrolleres regelmæssigt, gerne dagligt. Forskellige gener, f.eks. fremmedlegemer og hudlidelser kan give en forøget mængde ørevoks i hundens øre. Hunde, som lider af hudlidelser, som f.eks. allergi, skal derfor have ørerne efterset hyppigere end andre.
Hundens øre inddeles i det ydre øre, mellemøret og det indre øre. Det ydre øre består af selve øreflappen og den ydre øregang, der forløber i en 90 graders vinkel. Den ydre øregang inddeles i en lodret og en vandret del. Ejeren kan få et lille kig ned i den lodrette del af det ydre øre, mens den vandrette del af det ydre øre kun kan ses med dyrlægens otoskop. Et otoskop er et tragtformet forstørrelsesglas forsynet med en lampe.
Hundens ørevoks kan, sammen med hundens ørehår, samle sig som en prop i den vandrette del af den ydre øregang. En sådan prop skaber et godt miljø for fremvækst af sygdomsfremkaldene bakterier og skaber da en lokal irritation, der kan give en betændelsestilstand i det ydre øre. Hos mange hunderacer, som eksempelvis schnauzere, terriere og pudler, vokser der naturligt mange hår ved selve øreindgangen. Hos disse hunde er det ekstra vigtigt at holde øregangen fri for hår, så der kan komme luft til øret.
Hvis hundens ører er beskidte, renses disse med en mild hunde-ørerens der er opblødende, rensende, samt bakterie og svampedræbende. Øreoprensning hører til den almindelige pasning og pleje af din hund. Hvis du regelmæssigt oprenser hundens øre, vil du på bedst mulig måde forebygge ørebetændelse hos din hund. Lad opdrætter eller dyrlæge vise dig hvordan du skal gøre:
Dryp ørerens ned i begge ører og masser på ydersiden af øregangen i 30 sekunder. Hvis du masserer det rigtige sted, vil du høre en høj skvulpelyd fra hundens øre. Tør herefter det overskydende voks og snavs væk - her skal du dreje et stykke vat ned i ørets åbning. Du må aldrig benytte vatpinde eller babyvatpinde, idet du da kan komme til at prikke hul på hundens trommehinde. Hvis hunden ryster på hovedet, bør du tørre efter endnu en gang, idet hunden herved slynger mere af det uønskede skidt ud af ørerne.
Vand er ikke effektivt som ørerens, idet hundens ørevoks er meget fedtet. At hælde vand i hundens ører har således samme dårlige effekt som at hælde vand på en fedtet stegepande.


Til top Hvad er en ulveklo?
En del hunde har en ekstra klo, der sidder på indersiden af bagbenene. Denne klo kaldes en "ulveklo". Tilsvarende klo på forbenene kaldes en "vildtklo". Ulvekloen og vildtkloen kan sammenlignes med henholdsvis en storetå og en tommelfinger hos os mennesker. Betegnelsen "bjørneklo" kan benyttes til begge typer kløer.
Da der ikke er et naturligt slid på bjørnekløerne, er det vigtigt at du husker at klippe disse kløer, da de ellers kan risikere at gro ind i hundens trædepuder, hvilket er utroligt smertefuldt. Ifølge dansk lovgivning er det ikke tilladt at bortoperere/amputere en bjørneklo for syns skyld, da dette vil være et kosmetisk indgreb på lige fod med hale- og ørekupering. Det ses dog ikke sjældent at hunden hænger fast i noget med sine bjørnekløer - her sker det endda at kløen rives helt eller deltvist af. Hvis kløerne skaber problemer for din hund, vil din dyrlæge vurdere, om kloen bør fjernes.


Til top Hvornår skifter min hund sin hvalpepels?
Ved 6-9 måneders alderen gennemgår de fleste hunderacer en kraftig fældningsperiode, hvor hunden skifter sin bløde hvalpepels ud med den mere stride voksenpels. Ved pelsskiftet anbefales det at bruge mere tid på hundens pelspleje - ved at børste hunden, masserer du hundens hårbund og hårrødder, hvilket øger blodgennemstrømningen i huden og stimulerer den gamle pels til at falde hurtigere af. Fældningperioden varer ofte ca. 3 uger. I denne periode bør du derfor bruge 5 minutter, både morgen og aften, på børstning af hundens pels. Hvis fældningsperioden varer længere tid, bør du foretage denne pelspleje indtil din hund er holdt op med at fælde.


Til top Hvorfor fælder visse hunderacer mere end andre?
Hårs vækstfaser kan, i store træk, inddeles i en vækstfase og en hvilefase. I vækstfasen vokser det enkelte hårstrå og har en tydelig hårrod. I hvilefasen er det enkelte hårstrå udvokset, er inaktivt og virker da bl.a. som beskyttelse og hudisolation. I slutningen af hårets hvilefase taber hunden sit hårstrå - dette kaldes fældning. Væstfasen kaldes også den anagene fase, mens hvilefasen kaldes den telogene fase. Hos de forskellige hunderacer ses en forskellig andel hår i vækstfasen og i hvilefasen.
Hos hunderacer som pudel og bichon frise er ca. 98% af alle hårene altid i vækstfasen. Det betyder at hundens hår bliver ved med at gro og at ejeren skal sørge for at sende sin hund til hundefrisøren flere gange årligt for at blive klippet. Til gengæld fælder disse hunderacer meget lidt, idet det kun er få hår der når at gå over i hvilefasen, hvorefter de fældes. Hunde der fælder meget lidt, kan kaldes ofte lav-allergene hunderacer.
Hos mange korthårede hunderacer, som f.eks. labrador retriever, er ca. 10% af hårene i vækstfasen. Dette betyder at hunden ikke behøver at blive klippet, idet de resterende hår løbende er i hvilefase, hvorfra de fældes rimeligt kontinuerligt hele året rundt.
Der ses en meget karakteristisk form for fældning hos de spidshunde der oprindeligt stammer fra koldere egne. Hos disse hunderacer er der ligeledes en lille del af hårene der befinder sig i vækstfasen, til gengæld fælder disse hunde dog kun 1-2 gange om året. Dette sker fordi de hår der befinder sig i hvilefasen bliver siddende på hunden som isolation, indtil de på et tidspunkt alle fældes på samme tid. Hvis man vælger en sådan type hund, vil man altså have en hund der kun fælder lidt, men til gengæld har 1-2 kraftige fældningsperioder i løbet af året. Hundens tykke pels er med andre ord skabt til et koldt miljø, hvor det er vigtigt med en god isolation.


Til top Hvilke bakterier findes i et hundebid?
Der findes mange forskellige typer bakterier på hundens hud og i hundens mundhule. Typiske bakterier kan være forskellige slags streptokokker og stafylokokker.
I et bidsår findes der oftest en blanding af mange forskellige bakterier. Det vurderes at der går betændelse i ca. 2-60% af alle hundebid - ved hundebid er det da vigtigt at du straks kontakter din læge, så han kan igangsætte den nødvendige behandling. Betændelsen forårsages hyppigst af Pasteurella canis og / eller hundebidsbakterien Capnocytophaga canimorsus. Bakterien P. canis er en almindeligt forekommende bakterie i mundhulen på hunde, mens hundebid og anden tæt kontakt med hunde kan give infektion med bakterien C. canimorsus.
Betændelse spreder sig ofte i hud og underhud og fører da til bylder hvis størrelse svarer til bidstedet. Ofte skal bidsår stå åbne, så bidsåret kan dræneres for betændelsen. Der behandles med antibiotika og evt. smertestillende medicin. Hvis bakterierne spredes til blodbanerne, vil det kunne medføre blodforgiftning. En blodforgiftning er en livstruende tilstand, hvor din læge vil give støtteterapi der bl.a. sikrer en god respiration og et stabilt kredsløb. Lægen vil også vurdere om du skal beskyttes mod stivkrampe og hundegalskab.


Til top Kan jeg selv lægge en poteforbinding?
Nej, det bør du ikke rode dig ud i, medmindre din dyrlæge har givet dig de rette forbindsstoffer og har vist dig, hvorledes en poteforbinding lægges. Det komplicerede ved en poteforbinding er bl.a. at forebygge tryksår - dette gøres ved at lægge en tyndt lag rullevat mellem hver enkelt tå / trædepude og ved at beskytte evt. bjørnekløer med rullevat. Det er også enormt vigtigt at forbindingen ikke lægges så stramt at den hæmmer blodtilførslen til poten, ej hellere så løst, at poteforbindingen falder af. En poteforbinding skal altid være tør, idet huden ellers bliver våd, hvorved der dannes smertefulde tryksår.
Hvis uheldet er ude, kan du beskytte evt. sår med en almindelig menneskesok, som du kan sætte på hundens pote indtil dyrlægen ser såret. Sokken kan holdes oppe med et stykke tape, som du forsigtigt kan lægge omkring hundens fod. Her er det atter vigtigt at du ikke strammer tapen mere end nødvendigt. En neopren potesok er en endnu bedre, mere hygiejnisk, vandafvisende og en professionel løsning til beskyttelse af en såret pote. Neopren-sokker kan fås hos de fleste dyrlæger, sokkerne har påsyet velcro bånd som kan holde potesokken oppe. Neopren-sokker kan vaskes i vaskemaskinen og kan med fordel benyttes som potebeskyttelse på de vinterdage hvor der ligger store mængder salt på vejene.
Visse forbindinger er så krævende at hunden skal bedøves, for at dyrlægen kan lægge forbindingen korrekt.


Til top Bliver alle ældre hunde gråhårede?
Ja og nej, idet dette er lige så forskelligt fra hund til hund som fra menneske til menneskeer. Hos visse 4 årige hunde kan der allerede ses grå eller hvide hår omkring snude eller øjne. Hos andre hunde ses de grå hår først fra 8 års alderen. Hos hunde med mørkpigmenteret pels som f.eks. sort eller brun, vil de grå og hvide hår ligeledes være mere iøjenfaldende end hos de mere lyst pigmenterede racer. Det er altid et godt fingerpeg at se på hundens forældre, idet tendensen til grå hår ofte nedarves til deres afkom.


Til top Hvordan giver jeg min hund tabletter eller flydende medicin?
Medicinal-firmaerne ved godt at det kan være svært at lokke hunde til at synke deres medicin. I langt de fleste tilfælde producerer firmaerne derfor velsmagende tabletter eller tyggetabletter med f.eks. kødsmag. I de tilfælde hvor medicinen bare smager af medicin, kan det være lidt svært at lokke hunden til at samarbejde.
Her er dog en vejledning: I første omgang bør du tage pillen eller kapslen mellem pege- og langefinger, hvorefter du stikker pillen så langt ned i halsen, så denne ligger på tungeroden. Grib derpå fat om hundens næseryg og underkæbe, og luk hundens mund, så hunden ikke giver sig til at tygge. Hvis du herefter bøjer hovedet lidt bagover og masserer let ned over strubehovedet, fremprovokeres hundens synkerefleks. Slip ikke taget om snuden, men før en godbid hen foran hundens snude og giv herefter slip om snuden. På denne måde vil hunden skynde sig at synke, hvorefter den snupper den godbid der er foran dens snude. Hvis du ikke kan give tabletterne på denne måde, kan du altid skjule tabletterne i en klump leverpostej eller en cocktailpølse. Hvis du ikke er i stand til at give din hund de nødvendige tabletter, bør du kontakte din dyrlæge, der kan vise dig, hvordan du giver tabletter vha. en tablet-indgiver.
Flydende medicin er ofte lidt lettere at håndtere: åbn hundens mund eller træk den ene mundvige ud med din finger så der dannes en lille lomme ved kindtænderne. Hæld nu den flydende medicin ned i lommen eller ind mellem tænderne og tilbyd din hund en dejlig godbid for ulejligheden. Du bør ikke bøje hundens hoved tilbage, når du giver flydende medicin, idet der så vil være forøget risiko for at hunden fejlsynker sin medicin ned i sine lunger. Fejlsynkning af medicin kan være livstruende, ved mistanke bør du straks kontakte din dyrlæge.


Til top Hvad er en trimmepels?
Der findes mange forskellige pelstyper, der hver kræver deres form for pleje. Såkaldte trimmehunde er ofte ruhårede hunde med en pels, der kun vokser til en vis længde. Når hårene har nået denne længde, dør hårene og kan da plukkes med tommel-og pegefinger eller med en speciel trimmekniv. Hvor meget der plukkes, afhænger af hundens pelslængde. Hvis hunden trimmes på det rette tidspunkt, kan du tydeligt se overgangen fra det gamle hår, til den nye, blivende hår. På dette tidspunkt vil den nye pels ligge indenunder, hvorved hunden aldrig vil blive alt for korthåret.
Du bør ikke bade hunden lige efter trimningen, idet dette kan give anledning til kløe, udslet og hudbetændelse, idet hårsækkende da ikke har nået at lukke sig. Du bør om muligt mindst vente 3-4 dage før du bader din hund. Du må ikke bade din hund dagene før den skal trimmes.

Såkaldte trimmehunde er ofte ruhårede hunde med en pels der kun vokser til en vis længde

Når du trimmer, kan du vælge at benytte en trimmekniv eller plukke hundens hår med tommel- og pegefinger. Brug den ene hånd til at trimme, mens du bruger den frie hånd til at holde huden stram foran det sted hvor du trimmer. Hvis du benytter en trimmekniv, løfter du lidt pels ved at gribe pelsen mellem trimmekniv og tommelfingeren. Du bør kontakte din opdrætter eller hundefrisør før du starter med at trimme. Der findes specielle trimmerkurser, hvor almindelige hundeejere kan lære at trimme deres hund.
Det er ikke alle ruhårshunde der lader sig trimme. Hvis hundens er usamarbejdsvillig, anbefales det at klippe hunden. Det er en fordel at klippe hunden, hvis dens pels er mere blød end den ruhårede standardpels eller hvis hunden har allergiske hudproblemer. Du kan trimme din hund fra 3-4 måneders alderen. Søg gerne rådgivning hos en veluddannet hundefrisør.


Til top Læger hunden selv sine sår ved at slikke på dem?
Det er en udbredt opfattelse at hunden læger sine sår ved at slikke på dem. Dette er dog ikke korrekt, man kan i stedet sige, at hundens sår heler trods hundens slikken. En videnskabelig undersøgelse fra 2000 viser at hundens spyt, spytindhold og slikken ofte inficerer og irriterer såret og sinker dets naturlige heling. Det er derfor vigtigt at hunden ikke får lov til at slikke i sine sår. Man kan fremme sår-helingen ved at give såret fred til at hele - dette opnås ved at forbinde såret eller ved at give hunden en skærm eller mundkurv på. Din dyrlæge kan rådgive mht. til rensning af såret. Lunkent vand, klorhexidinopløsning eller sæbevandsbade er de mest brugte former for sårrens. Dyrlægen kan fortælle hvor ofte og hvor lang tid et sår bør renses, for at opnå en optimal heling. For hyppig og grundig rens kan ligeledes nedsætte helingsprocessen.


Til top Findes der madskåle der er specielt egnede til hunde med lange ører?
Ja, hunde med lange ører får ofte våde ørespidser, når de drikker af en almindelig vandskål, ligeledes kan der ofte sætte sig madrester på ørespidserne, hvis hunden spiser af en almindelig foderskål. Hvis du har en hunderace med lange ører, som f.eks. Cocker spaniel, Amerikansk cocker spaniel eller Engelsk springer spaniel, kan det derfor anbefales at du køber en mad- og vandskål der er specielt egnet til hunde med lange ører. Sådanne skåle er meget høje og smalle, hvorved hunden lettere kan få snuden helt ned i skålen uden at ørerne dyppes ned i vandet eller foderet.


Til top Hvordan bliver hunden forsvarligt fastspændt i bilen?
Der er en del forbyggende tiltag der er værd at tænke på, før hunden transporteres i familiens bil. Det er bl.a. vigtigt at hunden er forsvarligt sikret i bilen. Hundens plads er fastspændt på bagsædet eller bag i bagagerummet, hvor hunden bør være sikret med et hundegitter eller sidde i en transportkasse. Ofte er et sikkerhedsnet ikke sikkert nok, idet det kan briste ved påkørsel. Små hunde kan også placeres i en transportboks bag forsædet, hvis sædet er kørt så lagt tilbage, at transportkassen sidder fast mellem for og bagsæde.

Der findes mange forskellige slags hunde-sikkerhedsseler. Her er vist en sele af mærket Allsafe.

Men hunden skal ikke kun fastspændes for hundens egen skyld. Hvis ulykken sker, er en ikke-fastspændt hund til stor fare for de andre passagere i bilen: beregninger har vist at en hund på 60 kg ved 48km/t vil blive slynget op mod førersædet med en kraft på ca. 3 tons, men en lille chihuahua vil blive slynget frem med en kraft på ca. 150 kg. En løs hund kan således slå de andre passagerere i bilen ihjel, hvis der skulle ske en voldsom opbremsning.
Små og middelstore hunde kan med fordel spændes fast på bagsædet. Hvis din hund er fastspændt på bagsædet, har du en ekstra sikkerhed, idet hunden ikke kan hoppe ud på vejen når du åbner bilen, hvilket forebygger påkørsel. Sikkerhedsseler kan købes hos landets dyrehandlere og dyrlæger. Prøv om ligeledes at lære hunden at den kun må hoppe ud af bilen når den får lov, så undgår du farlige situationer og evt. påkørsel.


Til top Hvordan vælger jeg den rette transportkasse?
På længere strækninger skal hunden være placeret et sted hvor den kan sidde op og skal kunne strække sig, når den ligger ned. I bilen måler man den absolutte højde af hunden og lægger hertil mindst 15 centimeter. Længden beregner du, ved at måle hvor lang hunden er, når den ligger ned. Hvis hunden sidder i et hundebur, skal der være god lufttilførsel til buret.


Til top Hvordan nedsætter jeg risikoen for hedeslag i bilen?
For at nedsætte risikoen for hedeslag er det bedst at bilen har et stort luftvolumen i forhold til hundens størrelse. Luftvolumen i bilen skal derfor mindst være 10 gange så stor som hundens størrelse.
Der findes specielle kroge på markedet, der er fremstilllet til bilens vinduer og bagklap. Krogene kan give hunden en spalte den kan trække vejret ud af, krogene er tyverisikrede og kan låses indefra. Hvis hunden skal sidde i bilen i kortere eller længere tid er en god udluftning livsnødvendig, idet udendørs temperatur på 30 grader kan give indetemperaturer i bilen på op til 70 grader! Du bør altid parkere bilen i skygge, ligesom mørke solskærme på ruderne kan anbefales. Husk ligeledes at et klimaanlæg er godt når bilen kører, men ikke fungerer når bilen er slukket.
Et hedeslag kan opstå meget hurtigt, lad derfor aldrig en hund sidde længere tid i en varm bil, også selvom du har taget de fornødne forholdsregler for køling og udluftning.


Til top Hvad skal jeg være opmærksom på hvis vi skal på bilferie med hunden?
Ferie med hund skal planlægges nøje, således skal hunden have en tisse- luftepause hver 2-3 time. Undgå om muligt kørsel i middagstimerne i sommermånederne i de sydlige dele af Europa. Vandskål i rejseformat skal tages med, ligeledes bør der tages en vanddunk med, da vandet på europas rastepladser ikke altid er rent. Tænk også på at der kan være køer eller at bilen kan gå i stå, her er det også vigtigt at have ekstra vand med til hunden.


Til top Er visse biltyper bedre til hundetransport?
Ja. Jeeps, stationscars og familebiler med et stort firkantet bagagagerum er meget velegnede til hundetransport, hvis hunden skal placeres i bagagerummet. Ældre bilmodeller er generelt ikke så sikre, men er rent design-mæssigt mere egnede til hunde der skal sidde i bagagerummet. Ældre biler har nemlig ofte mindre ruder og stejlere glasflader, hvilket giver en bedre mulighed for at placere en tranportkasse bag i bilen.
Jeeps og offroadere er bedst til hundeejere der har unge, langbenene hunderacer, f.eks. jagthunde og schæferhunde. Sådanne biler kan bruges til den aktive familie med den aktive hund, da bilen kan klare terrænkørsel. Lavtliggende biler anbefales til lavbenene hunderacer, f.eks. bassets, gravhunde og ældre hunde med benproblemer, da der kan være problemer med at springe op og ned i bilen. Hvis hunden har besvær med at komme op i bilen, kan ejeren købe en ”rampe” som er specielt fremstillet til biler.
Selvom hunde ynder at stikke hovedet ud af vinduet mens bilen kører, er dette ikke tilrådeligt at tillade, da det kan give en konjunktivitis, dvs. øjenbetændelse. I åbne biler er der desuden fare for at hunden kan finde på at hoppe ud af bilen mens den kører. En cabriolet er derfor ikke egnet til hundetransport.


Til top Bør jeg rengøre min hunds legetøj?
Ja, hundens legetøj bør rengøres med jævne mellemrun. Det gælder især legetøj af stof, idet det hurtigt bliver fugtigt, hvorved det kan skabe et godt vækstmiljø for sygdomsfremkaldende bakterier. Sådanne bakterier kan være grunden til tilbagevendende mundhuleinfektioner og infektioner i mundvigene. Legetøj af stof bør derfor vaskes ved 60 grader, hver 7-14 dag. Plastisklegetøj bør rengøres lige så ofte, her kan du dog bare skolde legetøjet med kogende vand. I sommeren kan du lade legetøjet tørre i solen.


Til top Hvor ofte bør jeg børste min hunds tænder?
Der er forsket en del i hundens tand-, tandkøds- og mundhulesygdomme. Der findes mange typer tyggeben der kan nedsætte tendensen til tandkødsbetændelse, plak- og tandstensdannelse hos hunden, men den mest effektive form for forebyggelse er stadigvæk tandbørstning.
Det er bevist at daglig tandbørstning forebygger tandkødsbetændelse og kan få en tandkødsbetændelse til at falde til ro. Sundt tandkød kan herefter plejes, ved at børste hundens tænder grundigt, 3 gange om ugen. Det er ikke nok at børste hundens tænder 3 gange om ugen, hvis hunden allerede lider af tandkødsbetændelse. Her bør hunden først og fremmest komme til en tand-dyrlæge, der laver en grundig mundhuleundersøgelse af hunden i bedøvelse. Tanddyrlægen renser og polerer bl.a. hundens tænder for tandsten, checker tandkødslommer m.v. Herefter bør hunden i en længere periode få børstet tænder én gang dagligt, for atter at få et sundt tandkød. Når tandkødet atter er sundt, er det nok med grundig tandbørstning 3 gange ugentligt.
Hvis hunden allerede lider af tandkødbetændelse kan tandbørstning 3 gange ugentligt ikke forbedre tandkødets sundhed, men det kan i de fleste tilfælde forbygge videre udvikling af tandkødsbetændelsen. Undersøgelser viser at man ikke kan forebygge videre udvikling af tandkødsbetændelse, hvis man kun børster hundens tænder én gang om ugen.


Til top Er det rigtigt at der findes et GPS-halsbånd til hunde?
Ja, firmaerne TeliaSonera og Petlink har netop laceret et GPS-halsbånd til hunde. Hvis din hund har et GPS halsbånd, kan du til enhver tid lokalisere din hund via mobiltelefonnettet. Sammen med halsbåndet betales en fast månedlig afgift plus en SMS-takst for de beskeder, der sendes ud om hundens "whereabouts". Læs mere på Petlink.dk eller TeliaSonera.com.Relevante informationer om sundhed og sygdom må på ingen måde kompensere eller erstatte den kliniske undersøgelse, rådgivning og behandling, som gives af en autoriseret dyrlæge.


Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008