Viden om Vovse Hundens adfærd

Urenlighed og renlighedstræning hos din hund

Hvornår skal min hvalp være renlig? | Vedvarende urenlighed
Indlæring af renlighed | Alene hjemme problemer og urenlighed
Urenlighed i nattetimerne

Alle hvalpe skal igennem en periode med renlighedstræning. Hvis en voksen hund er eller bliver urenlig, dvs. enten tisser eller defækerer indendørs, er det vigtigt at finde grunden til dette problem. Vedvarende urenlighed kan skyldes medicinske grunde, dvs. en decideret sygdom eller et adfærdsproblem. Hvis hunden er adopteret, kan det være at den aldrig har lært at være renlig, fordi den tidligere ejer har tilladt hunden at tisse og defækere indendørs. Renlighedstræning er tidskrævende og kan være frustrerende, men er en nødvendighed. Nedenfor kan du læse mere om urenlighed og renlighedstræning hos hvalpen og den voksne hund.


Til top

Hvornår skal min hvalp være renlig?

Det kræver tålmodighed og kærlig konsekvens at få din hvalp renlig. Når du får hvalpen hjem i 8 ugers alderen, befinder den sig i socialiseringsperioden. Allerede her bør I øve grundlæggende renlighed.
Forskere har fundet ud af at hvalpen helst vil sætte sin urin og sin afføring på samme type underlag som den gjorde i 8.5 ugers alderen. Hvis hvalpen således urinerer på græs, vil den også fremover foretrække græs når den skal på toilettet. Her har du som ejer mulighed for at påvirke din hund i positiv retning. Hvalpen skal luftes oftere end den voksne hund. Ved 8 måneders alderen begynder hvalpen at kunne holde på vandet på lige fod med en voksen hund.
En hvalp bør være renlig før 4-5 månedes alderen. Hvis den på dette tidspunkt endnu ikke er renlig, bør du kontakte din dyrlæge og / eller adfærdskonsulent for at få en god snak. Visse typer arvelige, medfødte sygdomme kan gøre, at din hund ikke kan holde på vandet. Hos langt de fleste hunde hjælper en tur til dyrlægen og / eller et godt råd fra adfærdskonsulenten på hundens urenligheds-problem.


Til top

Vedvarende urenlighed kan skyldes medicinsk sygdom eller adfærdsproblemer

Der findes en del sygdomme der kan vise sig som et urenlighedsproblem. Hvis hunden tisser mere eller anderledes end sædvanligt, f.eks. hyppigere, længere tid eller andre steder, kan dette være tegn på sygdom. Her er det vigtigt at du tager en morgenurinprøve fra din hund og afleverer den til din dyrlæge, så han / hun kan analysere urinprøven for f.eks. sukker, blod, urinkrystaller og vægtfylde. Blod ofte er tegn på en urinvejs-betændelse eller en blærehalskirtel-betændelse. Vægtfylden kan bl.a. fortælle noget om nyrernes evne til at koncentrere urinen.
Hvis din hund drikker og tisser mere end normalt, kan dette være tegn på sygdomme såsom akut livmoderbetændelse, sukkersyge, nyresygdom, leversygdom, kræft eller hormonforstyrrelser. Her er det også vigtigt at du kontakter din dyrlæge. Hvis din hund har diarre eller anden mavetarmsygdom, kan den også blive urenlig.
Hvis din dyrlæge kan udelukke medicinsk sygdom eller medfødt sygdom, så har din hund formodentlig et adfærdsproblem, f.eks. udpræget underdanighed, stress, ophidselse eller territorie-markering. Urenlighed kan selvfølgelig også skyldes forkert eller manglende indlæring af almindelig renlighed.


Til top

Grundlæggende indlæring af renlighed

Renlighedstræning starter ved at ejeren opsætter nogle regler for hunden. Efter en tid, vil hunden ikke opfatte reglerne som regler, men i stedet som vane. Du kan læse mere om hundens indlæring andensteds på hundeleksikon.dk. Hvis din hund ikke har lært almen renlighed, kan den finde på at tisse og defækere indendørs.


Til top

Alene hjemme problemer og urenlighed

Hvis hundens "uheld" sker når den er alene hjemme, er der stor risiko for at din hund i virkeligheden har et alene hjemme problem. Hvis din hund har et alene hjemme problem, urinerer og defækerer den pga. angst og kan f.eks. også finde på at gøre dette om natten, hvis den tvinges til at sove udenfor dit soveværelse. Løsningen er dog ikke at hunden sover i soveværelset - her skal du i stedet behandle dens alene hjemme problem.


Til top

Urenlighed i nattetimerne

Hvis din dyrlæge har udelukket medicinsk sygdom, medfødt sygdom og alene hjemme problemer, er der bestemte tiltag der vil være relevante for en voksen hund, der er urenlig om natten.


Udvalgte referencer:
Beaver B. V. (1999): "Canine behavior".
Fogle B. (1992): "The dog´s mind".
O´Farrel V. (1992): "Manual of canine behaviour"
Overall K. L. (1997): "Clinical behavioral medicine for small animals".Relevante informationer om sundhed og sygdom må på ingen måde kompensere eller erstatte den kliniske undersøgelse, rådgivning og behandling, som gives af en autoriseret dyrlæge.


Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008